НИЕ ЧЕТЕМ

Ние четем в ПГСС „Васил Левски“ – Първомай

Блог „Ние четем“ е създаден по инициатива на Регионален инспекторат по образованието – Пловдив с цел популяризиране и обмен на практики за насърчаване на четенето и грамотността, осъществени в детските градини и училищата от област Пловдив. Интернет страница:тук
На 10 октомври 2015 година в залата на ПГСС „Васил Левски“ Диляна Глушкова, Петранка Стоянова и Десислава Миткова от читалище „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Първомай показаха презентация за биографията и творчеството на Антон Дончев. Той е съвременен български писател, роден на 14 септември 1930 г. Известен е в страната и в чужбина с романа си „Време разделно”. Първият му роман „Сказание за времето на Самуила“ е публикуван през 1961 г. Неговата втора книга „Време разделно“ е написана през 1964 г. само за 41 дни по свидетелства на самия автор. С този роман писателят става известен. През 1999 г. за романа си „Странният рицар на свещената книга” Дончев получава наградата за балканска литература „Балканика“, а през 2001 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен.

След презентацията гостите ни от читалището пуснаха част от филма „Време на разделно“ по едноименния роман на Антон Дончев. Лентата е създадена през 1988 година от режисьора Людмил Стайков по сценарий на Георги Данаилов, Михаил Кирков и Радослав Спасов. Всички присъстващи в залата останаха силно впечатлени от видяното, а някои ученици проявиха интерес към книгата, по която е създаден филмът.

Срещата бе по повод 85-годишнината на писателя.

Ученици на ПГСС „Васил Левски“ участваха в церемонията по връчване на Националната литературна награда за поезия „Слав Христов Караславов“. Николет Божева, Антония Ганева, Мирослав Митрев, Николай Николов, Красимира Манолова и Марияна Панайотова представиха стихотворения на носителите на наградата от досегашните й издания.

Събитието се проведе във фоайето на читалището на 15 октомври 2015 година. Организаторите му от ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий“ специално благодариха на учениците от гимназията ни и на техния ръководител—Стоянова, за това, че с изпълненията си превърнаха церемонията в тържество на поезията.Ценители на художественото слово сред публиката бяха впечатлени от вдъхновените декламации на Мирослав и Николай.

Публикувано в Без категория, НОВИНИ. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *