Здравни осигуровки

Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

Абитуриенти, завършвате скоро средното си образование и НАП напомня за вашите здравноосигурителни задължения!

От началото на юли до момента на започване на работа или до стартиране на редовно обучение в университет трябва сами да внасяте здравните си осигуровки.

Какво трябва да направите?

???? Подавате в НАП Декларация образец 7 (за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски).

???? Заплащате вноските за месеците от юли до започването на обучението Ви като студент.

Какъв е размерът на месечната вноска?

Към момента е 28,40 лв. (м. май 2023 г.). Преди да платите, проверете тук: актуалния размер или в здравноосигурителния калкулатор .

Кога се прави вноската?

До 25-то число на следващия месец (до 25 август трябва да декларирате и платите сами здравните си вноски за юли 2023 година).

Къде?

???? в офис на приходната агенция

???? по пощата с обратна разписка

???? през портала с е-услуги на НАП чрез ПИК*: https://portal.nra.bg/

Важно❗️

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и до спрян достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

За просрочените вноски се начислява законова лихва.

 За приетите в университет в чужбина. 

В случай че ще бъдете студент в чужбина, следва да представите в офис на НАП документ, удостоверяващ обучението Ви зад граница. В противен случай, ще бъдат прекъснати здравноосигурителните Ви права.

Ако ще бъдете студент задочно обучение, трябва сами да плащате здравните си вноски.

Какво е ПИК*?

ПИК е персонален идентификационен код, който получавате безплатно във всеки офис на НАП. С него ще можете да подавате декларациите си, да проверявате осигурителния си статус, да заплащате задълженията си и много други.

Повече прочетете тук:

???? Абитуриенти – здравни осигуровки

???? Попълване и подаване на Декларация образец 7 и образец на формуляра

???? Справка за дължими здравноосигурителни вноски и лихвите към тях

???? Проверка на здравноосигурителния статус

НАП в социалните медии

Facebook

Twitter

LinkedIn

YouTube

                                                                                  

           

На добър час, Випуск 2023

Най-накрая дойде деня, който толкова дълго чакахте, ето че е време да чуете последния звънец…

Дванадесетокласниците от ПГ „Васил Левски“ гр. Мизия прекрачиха за последен път прага на гимназията. Тържественото изпращане започна с последен час на класа, в който ученици и учители си припомняха незабравими моменти от изминалите години заедно. След това дванадесетокласниците бяха изведени от своя класен ръководител – г-жа Ива Костова в двора на училището, където с аплодисменти, всички присъстващи на тържеството ги посрещнаха.
Випуск 2023 бе приветстван от директора инж. Галина Калмушка, която им пожела на добър час, успешна реализация, да следват и изпълняват мечтите си по своя нов житейски път. Заслужилите получиха грамоти.
„Уроците не свършват с последния звънец. Животът е най-добрия учител, а Вие бъдете добри ученици! На добър час!“ – им пожела г-жа Валя Берчева, кмет на община Мизия.
И по стара българска традиция в двора на училището се изви хоро.

„Ядрената енергетика- сигурно бъдеще“

На 04.05.2023г. в гр Козлодуй се проведе ученическо състезание по аварийна готовност, на тема „Ядрената енергетика – сигурно бъдеще“. Организатори на състезанието бяха АЕЦ „Козлодуй” и Сдружение „Жените в ядрената индустрия WiN – България”. Участваха ученици от Професионална гимназия „Васил Левски” – гр. Мизия, Професионална гимназия по ядрена енергетика (ПГЯЕ) „Мария Склодовска-Кюри” – гр. Белене, ПГЯЕ „Игор Курчатов” – гр. Козлодуй, Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици (ПГПЧЕ) „Петър Богдан” – гр. Монтана, Средно училище (СУ) „Св.св. Кирил и Методий” – гр. Козлодуй, и СУ „Христо Ботев” – гр. Козлодуй.
Състезанието протече в три кръга. В първата част участниците трябваше точно и ясно да дефинират термини от областта на аварийната готовност. Във втори кръг творческата част от състезанието, където всеки отбор изложи по максимално оригинален и креативен начин  своите аргументи за ролята на ядрената енергетика и как тя може да гарантира сигурно бъдеще за икономиката на България и чиста околна среда за следващите поколения. В третия етап трябваше да се окаже първа долекарска помощ в конкретна ситуация, при което учениците демонстрираха практически умения, екипност и съобразителност.
Журито, включващо експерти от Агенцията за ядрено регулиране, Български червен кръст – гр. Враца, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението – АЕЦ Козлодуй” и атомната централа, класираха отбора на ПГ „Васил Левски“-гр. Мизия, в състав: Амелия Славчева, Йоана Спасова, Виолина Радева, Десислава Джустрова и Деян Тахирски от VIII а клас  на пето място.

Обявени бяха и отличените в двата индивидуални конкурса – за есе и за визуален електронен продукт, проведени също под мотото „Ядрената енергетика – сигурно бъдеще”.

Трета награда за визуален електронен продукт, спечели ученичката Милена Живкова Желева, от 8а клас на ПГ „В. Левски“ – гр. Мизия.
Наред с наградите, АЕЦ „Козлодуй” осигури и по един електронен дозиметър, който да бъде използван във всяко от шестте училища, включили се в проявата, по време на практическите занимания по физика.

Тържествено честване на 3-ти март – 145 години от Освобождението и Национален празник на Република България

По повод 3-ти март  в ПГ „Васил Левски“- гр. Мизия бе организирано тържествено отбелязване на Националния празник на Република България и 145 годишнината от Освобождението. Тържеството бе открито с посрещане на училищното знаме. Слово за подвига на  загиналите герои в борбата за Освобождение произнесе директорът на училището – инж. Галина Калмушка.  Ученици от IX, XI и XII клас представиха рецитала „Освобождение“ в съпровод на революционни песни и презентация, отразяваща историческите събития. Организаторите на тържеството бяха изработили специални стикери, които раздадоха на участниците в мероприятието и гостите.

ПГ „Васил Левски“ – гр. Мизия, община Мизия, област Враца организира:

 К О Н К У Р С

 По случай отбелязване 150 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски                                          

  1. Есе на тема „Левски – вчера, днес и утре“
  2. Стихотворение
  3. Рисунка

I.РЕГЛАМЕНТ

Право на участие имат всички ученици от  VIII до XII клас в ПГ „Васил Левски“ – гр. Мизия.  Участниците в конкурса представят по свой избор есе, стихотворение или рисунка , които трябва да бъдат посветени на Васил Левски.

II. СРОК за предаване на материалите – 15.02.2023г.

III. КЛАСИРАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ

 Класирането ще се проведе на три етапа:

Етап 1: Подбор на есе.

Етап 2 : Подбор на стихотворение

Етап 3: Подбор на рисунка

Класирането и награждаването ще се извърши на 20.02.2023г. на Патронния празник на училището.

КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИИ OPPORTUNITY FUNDS ЗА УЧЕНИЦИ В 11 КЛАС: КРАЕН СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – 8 ЯНУАРИ 2023

Уважаеми ученици,

Държавният департамент на САЩ, Посолството на САЩ в България и Българо-американската комисия за образователен обмен ФУЛБРАЙТ предлагат 10 стипендии до $5,000 всяка по програмата Opportunity Funds за подготовка на ученици в 11 клас за кандидатстване в американски висши училища.

Целта на стипендиите е да помогнат на талантливи ученици в 11 клас, които имат високи академични постижения и лидерски изяви, но не разполагат с достатъчно финансови средства, да се подготвят за успешно кандидатстване за прием със 100% институционално финансиране от американските колежи и университети.

Подробности относно стипендиите Opportunity Funds, изискванията към кандидатите, процеса на кандидатстване и документи за участие в конкурса ще намерите на сайта на Комисия „Фулбрайт”: https://www.fulbright.bg/konkurs-opportunity-funds-bulgaria/

За повече информация, свържете се със Снежана Тенева на 0898 823 329 или steneva@fulbright.bg.

КРАЕН СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ: 8 януари 2023 г.

Snejana Teneva, EducationUSA Adviser

Bulgarian-American Fulbright Commission

12 Vitosha Blvd.

1000 Sofia, Bulgaria

T: 359 2 981 6830

M: 359 898 823 329

Fax: 359 2 988 4517

E-mail:steneva@fulbright.bgsnejana.teneva@gmail.com

Web:www.fulbright.bghttp://educationUSA.state.gov

YouTube:www.youtube.com/channel/UCtBWoV-b9s8upAau44lsoEw

Blog:http://educationusabulgaria.blogspot.com

Facebook: https://www.facebook.com/EducationUSA.Bulgaria

Instagram:https://www.instagram.com/educationusa.bulgaria/

Twitter:https://twitter.com/EdUSABulgaria

Skype: snejanart