Учебна екскурзия до Пещера и Кричим

На 29.06.2023 г. се проведе учебна екскурзия до Пещера и Кричим с учениците от 8, 9, 10 и 11 клас и ръководители г-жа Генчева и г-жа Трифонова.

Учениците посетиха крепостта „Перистера“, централната част на град Пещера и дворец „Кричим“.

Крепостта „Перистера“ се намира на север от град Пещера. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава „гълъб“. Представлява крепост с три пояса крепостни стени и шест отбранителни кули, разположени на най-вътрешната крепостна стена, според археолозите е датирана към 4 век, като е съществувала поне до 7 век включително. Археолозите смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище.

Дворецът Кричим е царска ловна резиденция, която се намира край село Куртово Конаре, община Стамболийски. Строен е в периода 1905-1936 г. и когато е завършен се посещава от царското семейство и високопоставени лица от различни краища на света. Понастоящем дворецът се стопанисва от Министерството на финансите и се охранява. Дворцовият парк е защитена територията, тъй като е най-големият развъдник на елена лопатар и в него се отглеждат уникални за страната животински и растителни видове.

Учениците бяха впечатлени от обектите, които посетиха.