Математическо състезание „Математиката – лесна и интересна“

От 24.04. до 28.04.2023 г. в СУ „Васил Левски“ се проведе Седмицата на математиката с тема „Седемте истини за математиката“.

На 24.04.2023 г. 9 б клас отбеляза Седмицата на математиката с провеждането на състезанието „Математиката – лесна и интересна“.

Всеки от класа имаше задача. Водещи на състезанието бяха Пламена и Анастасия.  Отборите бяха три. Първият отбор е с име „Васил Генков” и капитан Васил Каменов, а членове са Петя, Антон, Даяна и Ния. Вторият отбор с име „Джон Ночев”  е с капитан Бурчин Садък и членове: Божидара, Вероника, Ивон и Алпай. Третият отбор е с име „Райна Касабова“. Негов капитан е Деница Райкова, а членовете са Вилдан, Мария, Никол и Нина. За да бъде състезанието обективно и отговорите да бъдат правилно и бързо оценени, работи  жури в състав учениците от нашия клас.

В първи кръг трите отбора разполагат с кратки биографии за известните карловци Васил Генков, Иван (Джон) Ночев и Райна Касабова, но част от информацията липсва. Те трябваше да решат 5 задачи, като всяка вярно решена задача им помага да открият липсващи данни, които да попълнят в биографиите. От предложената презентация отборите търсят верните отговори на задачите и откриват търсената информация. За всяка вярно попълнена информация те получават по 10 точки. Във втори кръг отборите трябваше да сглобят пъзел и да покажат пред всички Васил Генков, Джон Ночев и Райна Касабова. Тук  беше важна правилната подредба и бързината. За вярна подредба отборите получават по 10 точки, а за бързина – съответно 10 т. за първия отбор, 5 точки за втория и 0 точки за третия.

Накрая се определи победителя. На първо място беше отбор „Васил Генков“, на второ място – отбор „Джон Ночев“ и на трето място – отбор „Райна Касабова“.