Инструкция по БДП

ИНСТРУКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА (БДП) ПРЕЗ ПРАЗНИЦИТЕ, КОЛЕДНАТА И ЗИМНАТА ВАКАНЦИЯ – УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА

 Обозначете се! Бъдете видими отдалече!

По възможност снабдете се с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи. Така ще бъдете видими за шофьорите отдалече. Може да се използва и светлоотразителна жилетка или допълнително закрепени светлоотразяващи елементи на връхната дреха или на ръчния багаж.

Не забравяйте, че пешеходецът с тъмни дрехи, е трудно забележим и рискът от настъпването на пътен инцидент е още по-голям.

В населените места и извън тях често се налага придвижване пеша по неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ОТМИНЕ и едва тогава преминете безопасно на отсрещната страна.

Не тръгвайте да пресичате по заснежено или заледено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. Изчакайте го да отмине. Реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато е  в  НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.

Когато чакате автобус, тролейбус или трамвай на спирката, не тичайте към него още преди да е спрял. Площта за чакане често е заледена. При струпване на хора, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.

В тъмната част на денонощието шофьорите може трудно да забележат в огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане, не бързайте веднага да пресечете платното пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

Осигурете си добър обзор и възприемане на шума при валеж!

Дебелите и тежки връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките Ви правят по-бавни и ограничават възможностите ви да наблюдавате обстановката по пътя или улицата.

Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг.

Пазете се от застигащи ви автомобили!

При движение извън населените места в тъмната част на денонощието, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток. Ако има банкет, трябва да се движите по него. Така навреме ще видите приближаващия автомобил.

При обилен снеговалеж и приближаващ автомобил излезте извън платното!

Движещите се пеша при обилен снеговалеж са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация е важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Инструктаж_безопасно поведение

17.XI. – Патронен празник!

На 17 ноември се навършват 192 години от рождението на Петко Рачов Славейков. В тази връзка директорът на ОУ „П.Р.Славейков“, след решение на Педагогическия съвет, обяви „Славейкови дни” (11.11.2019 г. – 15.11.2019 г.), посветени на Патронния празник, които включват:
Понеделник-11.11.2019 г. ~Обявяване седмица на Петко Рачов Славейков;
– Подреждане на изложба от рисунки, проекти и преписи по произведения на Славейков и награждаване на изявилите се в различните направления;
Вторник-12.11.2019 г. ~ Подреждане на информационен кът, посветен на Петко Рачов Славейков
-Сряда-13.11.2019 г. ~ Посещение на НЧ „ Н.Й. Вапцаров-1997“ с. Средногорци и представяне на презентация пред учениците от I-IV клас, посветена на Петко Рачов Славейков
– Четвъртък-14.11.2019 г. ~ Посещение на НЧ „ Н.Й. Вапцаров-1997“ с. Средногорци и представяне на презентация пред учениците от V – VII клас, посветена на Петко Рачов Славейков
– Петък-15.11.2019 г. ~Спортен празник в чест на патрона на училището, като ще се проведат състезателни игри за учениците от I до VII клас.

Славейкови дни!

Със спортен празник завърши седмицата, преминала под наслов „Славейкови дни“, посветена на патрона на училището в с. Средногорци. За активно участие, отборно и индивидуално, в спортните мероприятия- футбол, шахмат, тенис на маса, народна топка, крос, боулинг, щафетни игри и футбол на маса, както и творческите инициативи, участниците бяха наградени от директора на училището г-жа Миглена Ангелова.

01.XI.2019 – Ден на народните будители!

Светъл празник!

Празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към просветителите и борците за Национално освобождение!

Ученици и учители от ОУ „П.Р.Славейков“ с. Средногорци отбелязаха Деня на народните будители с литературно-музикална програма.