Ученически съвет

 

159 ПРЕДПАЗНИ МАСКИ ИЗРАБОТИХА УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ С. МЪГЛЕН

Преди известно време, стотици прочетоха във фейсбук една по детски вълнуваща покана – от Ученическия съвет на ОУ „Христо Ботев“ с. Мъглен към директора Зорка Петкова и учителите. Става дума за един електронен апел на децата към директорката и педагозите да се включат в тяхна инициатива в борбата с коронавируса. Идеята им – в свободното от дистанционно обучение време, всички да се заемат с изработването на предпазни маски с подръчни материали, които да дарят на нуждаещи се възрастни хора. Апелът на Ученическия съвет завършваше с посланието: „Ако днес всички сме заедно, утре можем да спасим човешки живот!“.

На детския призив, с желание се отзоваха не само директора и учителите, но и много родители от с. Мъглен. Резултатът от общото начинание стана известен днес, на 21 април – 159 вече готови предпазни маски бяха дарени на Общинския център за социални и здравни услуги – Айтос, с молба към служителите да ги предоставят на нуждаещи се възрастни хора.

Общинският кризисен щаб сърдечно благодари на учениците, на техните учители и родители за жеста към възрастните хора!

На 21.01.2020 г. в ОУ „Христо Ботев“ с.Мъглен  с много топли чувства  и приятни изненади отбелязахме Международния ден на прегръдката. Учениците от Ученическия съвет изработиха табло, което поставиха в училищния коридор. Представителите внесоха много емоции, като подариха на всички учители бонбон срещу прегръдка, както и по едно грижовно мече -символ на прегръдката, което да им носи увереност, успехи и усмивки. Беше емоционален и вълнуващ ден!

По случай Международния ден на думата „ Благодаря“ учениците от Ученическия съвет при ОУ „ Хр.Ботев“с.Мъглен уважиха преподавателите си, като изготвиха поздравителни картички. На този ден, те  изказаха благодарност към учителите си за всеотдайната подкрепа, търпение и предадени знания.

       Идеята на днешния ден е насочена към хората, които заслужават да им кажем “Благодаря”! Българският език най-добре отразява същността на тази дума – „дарявам благо, добрина, добро“. Тя е ценен дар за този, който я изрича и за този, към когото е отправена. Думата доставя радост, показва внимание, кара хората да се чувстват по-добре.

        През този ден имаше много щастливи и усмихнати хора, а организаторите се надяват отбелязването на този ден да се превърне в традиция!

Всеки ден ни предлага причина за благодарност и ние трябва да търсим тези специални моменти. Да казваме думата „Благодаря”, която ни струва толкова малко, а дава толкова много!

Съпричастността към нуждаещите се и осъзнаването на необходимостта от благотворителност са част от доброто възпитание и доброто образование, смятат учениците от Ученическия съвет при ОУ „Хр.Ботев“с.Мъглен. В навечерието на Светлите коледни и новогодишни празници обаче сърцата на младите хора сякаш се отварят още повече за доброто.

На 16.12.2019г. Ученическият съвет посети Дневния център за деца с увреждания в гр.Айтос. Там децата бяха зарадвани с интересни книжки за оцветяване, ръчно изработиха коледни картички и апликации, които направиха техните празнични дни по-светли и в очите им се четеше огромна радост и вълнение.

„Празниците ни правят по-добри, но истинската доброта е онази, която е насочена към всички живи същества, които имат нужда от подкрепа“ – убедени са членовете на Ученическия съвет.

Целеустремени и трудолюбиви, учениците на ОУ „ Хр.Ботев“ с.Мъглен учредяват Ученически съвет на 28.11.2019г. Като символ на обединение и промяна, той заема ключова роля в училищната дейност. С ентусиазъм и упоритост бе изготвен Устав, в чийто процес на съставяне Ученическия съвет съзнава възможността да изгради сътрудничество между Ръководните органи, Педагогическия съвет и Училищното настоятелство.

За постигане на своята цел, Ученическият съвет избра своите представители: