Национална седмица на четенето

От 09.12 2019г. до 13.12.2019г. в ОУ „Христо Ботев“  бе отбелязана Националната седмица на четенето.

През първия ден членовете на клуб „Читател“ от 5 , 6 и 7 клас проведоха сбирка на клуба , като представиха своите читателски дневници. Всеки от тях имаше възможността да препоръча на съучениците си интересна книга , която си струва да прочетат. Като най- добре воден читателски дневник бе отличен дневникът на Седеф Топал от 6 клас.

10.12 Голям интерес у най- малките възпитаници на училището предизвика четенето на приказки от учениците от седми клас. Мероприятието премина съвместно с децата от ПГ при училището ,деца от ЦДГ „Слънце“ с. Мъглен и ученици от седми клас под ръководството на учителите. Най- малките ни възпитаници имаха възможността да се потопят във вълшебния свят на приказките , водени от опитните каки и батковци , времето с които премина неусетно.

На 10.12. в училище се проведе акция по набиране на книги за обогатяване на библиотечния фонд , в която се включиха всички класове от ПГ до 7 . В резултат на разяснителната работа от страна на учителите  бяха събрани  68  книги , с които ще бъде обогатен библиотечният фонд на училището. За съжаление много малка част от децата и учениците от ромски произход се включиха в акцията по разбираеми причини.

На 11.12. с ученици от пети и шести клас под ръководството на класните ръководители се проведе дискусия на тема „Има ли книгата бъдеще в света на технологиите?“ Учениците имаха възможността въпреки краткия си житейски опит да изразят своите становища по поставения въпрос , като за повечето от тях книгата има своето място във века на технологиите.

Учениците от НЕ проведоха по класове конкурс за най- добър четец. Под ръководството на класните си ръководители учениците се състезаваха помежду си , като показаха умения за четене на непознат текст и се състезаваха по следните критерии:

  • Брой прочетени думи за определено време.
  • Изразително четене.

Победителите в конкурса получават грамоти .

На 12.12. учениците от 1 и 2 група ЦДО проведоха по график в часовете за занимания по интереси съвместно четене с родители и публични личности в с. Мъглен. Присъстваха г-жа Айлин Шукри – секретар на читалище с. Мъглен ,  г-жа Хатче  Иляз   – секретар на кметство с. Мъглен и член на Обществения съвет на училището – представител на Община Айтос , родители на ученици. Подбрани за четене бяха любими приказки на малки и големи.Мероприятието премина при повишен интерес както у децата , така и у родителите им.

В края на срещата учениците от втора група дариха на читалищната библиотека 4 книжки с пожелание все по- често учениците да посещават библиотеката.

 

Учениците от 5 и 6 група ЦДО изработиха тематични табла за книгата и четенето. Таблото на 5 група бе изложено в коридора на училището.

13.12 Директорът на училището закри Националната седмица на четенето , като благодари на учители и ученици за проявената активност.

Бяха връчени грамоти на :

  • Ученици , отличили се в проведените конкурси в НЕ
  • Ученици от 5 , 6 и 7 клас , взели участие в първи предварителен кръг на националното състезание „Стъпала на знанието“ 2019 г. и класирали се за участие във втори предварителен кръг .