Празници

По повод 3- март национален празник на България, ученици представиха рецитал и постановка на повестта „Немили- недраги“ с ръководители Н. Джемилова и Н. Мехмед.


На 2 юни отбелязахме 140 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Именно на днешния ден ОУ„Христо Ботев“ отбеляза и своя патронен празник. Тържеството се проведе в двора на училището. Изнесена бе стилна и впечатляваща програма. Поднесени бяха венци и цветя пред  барелефа  на Христо Ботев.


На 6 май отбелязахме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Наши ученици рецитираха стихове и поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на загиналите през 1912-1918 година

     


  3 МАРТ

„На 3 март, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България. Това е “големият взрив”, при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии”.

3 март 2016г

 


1 Март – Баба Марта

    На 1-ви март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни.

1 mart Baba Marta

 


    143 години от смъртта на Васил Левски

    19 февруари 1873 година – велика и страшна дата за българския народ!
На тази дата България се прости с един от най-великите си синове- Васил Левски.
Най-светлият образ в нашата история! Той преобърна времето и го направи свое,
доказвайки пред света, че българинът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост.  По този повод ученици рецитираха стихове.

 

 Левски


На 6 януари с тържествено възпоменателно честване  отбелязахме 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

BOTEV


 

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят се отбелязва като църковен празник още през 11 в.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в град Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.


 

На 1 декември отбелязваме Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Денят се отбелязва от 1988 г. като част от опитите на международните здравни организации да насочат общественото внимание върху борбата и превенцията на болестта.


 16 ноември – международен ден на толерантността

В нашето училище 16 ноември – Международен ден на толерантността, бе отбелязан с музикално – литературна програма.
„Толерантност – това не е отстъпка, снизхождение или примиряване. Толерантност – това е преди всичко активно отношение, формиращо се на базата на признаването на универсални права и основни свободи на човека.“
Толерантни сме, ако не отблъснем този опит, ако подадем ръка за поздрав и приемем чуждото послание.


     Първи ноември е Денят на народните будители,

Денят за почит на предците ни – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало. На този ден се прекланяме и изразяваме своята благодарност към онези, които от времето на Светите братя Кирил и Методий, та чак до наши дни радеят за книжовност, просвета и наука и имат съществен принос за съхраняването на българския род и език, за духовното и интелектуалното израстване на българина и културния възход на България.

 


Отбелязваме 106 години независимост

Den na nezavisimostta

 Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.


На 28.02.2014г. с тържествена церемония в училище бе почетена 136-годишнината от Освобождението на България.

 По повод националния празник 3-ти март ученици от прогимназиален етап рецитираха творби на патриарха на българската литература Иван Вазов, пяха патриотични песни, разказаха за Освобождението на Отечеството.

       3 март е ден на нашето Освобождение. Народният поет Иван Вазов, чийто стихове са „най-живото и многолюдно ехо от този период“ го нарече „Избавление“ в едноименната си стихосбирка, отпечатана през 1878 г. в Букурещ.

        Руско-турската освободителна война е изключително събитие в историята на България. Нашият народ с чувство на дълбока признателност си спомня подвизите на руси и опълченци, които записаха с кръвта си славни страници в историята на българо-руската бойна дружба и извоюваха свободата на отечеството ни.

3 mart

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

По случай 141 години от обесването на Васил Левски в училище „Христо Ботев” беше проведен рецитал посветен на един от най-достойните синове на България, революционер, идеолог, организатор на революционни

комитети.

Учениците изпълниха с повдигнат дух своите стихотворения и почетоха паметта на Апостола на свободата.

v levski

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

На 06.01.2014г. с тържествена церемония в училище бе почетена
166-годишнината от рождението на поета-революционер.

Слово за живота и делото на великия българин произнесе г-жа Несрин Джемилова.

Ученици от училището рецитираха стихове и положиха венец пред барелефа на Христо Ботев.


1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

spin_AutoCollage_7_Images


1 ноември – Ден на народните будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители. За пръв път Денят на народните будители е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава.

0110_AutoCollage_7_Images


15   СЕПТЕМВРИ

   Тази дата означава много и никога не се забравя. Тя е начало за едни и незабравими усещания – за други. Тази учебна година родното ни училище  отвори врати на 16 септември, за да събере децата в стремеж към знания и учение.

     Повсеместният празник беше отбелязан в двора на ОУ ”Христо Ботев“. Приветствие към учениците поднесе директорът г-н Йълмаз Касим. 

     Новата учебна година започна с трудности, с отговорности и най-често с непосилни понякога задължения, но и с перспективата за едно по-плодотворно, по-богато на идеи творческо сътрудничество между децата и  онези, които са призвани да ги учат и възпитават, да им вдъхват увереност и самочувствие, да ги правят по-умни и по-добри.

              Да си пожелаем успешна учебна 2013/2014 година

1509_AutoCollage_7_Images