Прием на студенти

Изисквания за прием

Ние във ВУМ сме решили да даваме шанс на колкото може повече мотивирани и амбициозни студенти, които да започнат своето бляскаво бъдеще в областта на бизнеса, гостоприемството, компютърните науки и информационните технологии. Висше училище по мениджмънт стриктно следва правилата и разпоредбите на Министерството на образованието и науката на Република България.

Завършено средно образование

Кандидат-студентът трябва успешно да е завършил средното си образование в официално признато средно общообразователно училище (гимназия) в България или, ако е а завършил в чужбина, след признаване на средното им образование при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 5 от Закона за народната просвета.

Забележка: Ако бъдещият студент все още се обучава в средно общообразователно училище (гимназия), е възможно предварително кандидатстване.

Познания по английски език

Преподаването се извършва на английски език, с оглед на което кандидат-студентът трябва да удостовери своето ниво на владеене на английски чрез международно признат сертификат за владеене на английски език (TOEFL IBT, SAT, IELTS и др.). Допустими са следните минимални резултати: TOEFL IBT с минимален резултат 79 точки; SAT – над 1000 точки от двете части; IELTS – 6.0 (или еквивалентен резултат от друга тестова система).

Забележка: При липсата на такъв сертификат, кандидат-студентът може да положи изпит по английски език, организиран от ВУМ, на място или онлайн.

Забележка: При недостатъчно ниво или липса на познания по английски език, бъдещият студент може да се запише в подготвителен курс по английски език към ВУМ или да се включи в допълнителен езиков модул.

Стъпки за кандидатстване

Стъпки за кандидатстване за български граждани или на кандидати с двойно гражданство, едно от които е българско
Подаване на документи
1. Формуляр за кандидатстване можете да намерите тук
2. Диплома за завършена гимназия (средно образование) или писмо, потвърждаващо годината и учебния срок, ако се кандидатства преди завършване на гимназия;
3. Сертификат за владеене на английски език (ако има такъв);
4. Паспорт или лична карта (за лица, които не са граждани на Република България);

Завършено средно образование

Кандидат-студентът трябва успешно да е завършил средното си образование в официално акредитирано средно общообразователно училище (гимназия) със среден успех от общите предмети 62 %.

Забележка: Ако бъдещият студент все още се обучава в средно общообразователно училище (гимназия), е възможно предварително кандидатстване.

Познания по английски език

Преподаването се извършва на английски език, с оглед на което кандидат-студентът трябва да удостовери своето ниво на владеене на английски чрез международно признати сертификат за владеене на английски език (TOEFL IBT, SAT, IELTS и др.). Допустими са следните минимални резултати: TOEFL IBT с минимален резултат 79 точки; SAT – над 1000 точки от двете части; IELTS – 6.0 (или еквивалентен резултат от друга тестова система)
Забележка: При липсата на такъв сертификат, кандидат-студентът може да положи изпит по английски език, организиран от ВУМ, на място или онлайн.
Забележка: При недостатъчно ниво или липса на познания по английски език, кандидат-студентът може да се запише в подготвителен курс по английски език към ВУМ или да се включи в допълнителен езиков модул.

Стъпки за кандидатстване

Стъпки за кандидатстване за чужденци, граждани на ЕС или на държави извън ЕС:
Подаване на документи
На този етап се приемат сканирани/ фотокопирани копия на документи:

1. Формуляр за кандидатстване можете да намерите
тук.
3. Диплома за завършена гимназия (средно образование) или писмо, потвърждаващо годината и учебния срок, ако се кандидатства преди завършване на гимназия
4. Сертификат за владеене на английски език (ако има такъв)
5. Паспорт или лична карта.

Ако документите и оценките удовлетворяват изискванията на ВУМ, ние ще определим дата и час за интервю с Вас на място или чрез Скайп с уеб камера.

На този етап студентът получава нашето условно писмо за приемане, предоставящо информация за банковата сметка, адреса, условията и сроковете по плащанията, както и необходимите документи за изготвяне на виза Д одобрение от МОН.

Подготовка на допълнителни документи, преди задействане на процедура за издаване на виза „Д“:

1. Документ, удостоверяващ, че студентът има право да продължи образованието си във висше училище (университет) в страната, където е получил дипломата си за средно образование;
2. Медицинско (здравно) свидетелство, издадено най-рано един месец преди датата на подписване на разширения формуляр за кандидатстване (вижте стъпка Условно приемане).
Забележка: Допълнителните документи, изброени в тази стъпка, трябва да бъдат преведени, легализирани и изпратени по имейл;

Документите за записване са:

1. Попълнен кандидатстудентски формуляр (имената се попълват по лична карта/паспорт)
2. Диплома за средно образование (оригинал)
3. Медицинско свидетелство (със заверка от психодиспансер)
4. Здравна книжка, заверена от РИОКОЗ (само за специалности в „Хотелски мениджмънт“, „Маркетинг и управление на хотелиерството и туризма“, „Хотелиерство и кулинарни изкуства“)
5. Снимки паспортен формат – 4 бр.
6. Документ за платена регистрационна такса
7. Копие от лична карта
8. Удостоверение за прием МОН (за чуждестранните студенти)
9. Писмо за прием
10. Лична банкова сметка в лв.
11. Сертификат за език (ако има такъв, при кандидатстване със сертификат)
12. Декларация за здравни осигуровки.

1. Да подготвят документите си за записване

2. Да попълнят, разпечатат и разпишат своят формуляр за кандидатстване;
3. Да изпратят попълнения формуляр и допълнителни документи по пощата заедно с 4 снимки паспортен формат. Преди изпращането на вашите документи, проверете с отдел „Прием“ дали отговарят на споменатите по-горе изисквания.
4. Да предплатят регистрационните си такси. Вижте сметките за заплащане на Такса за настаняване, както и Такса за обучение

Приетите студенти трябва да организират и информират, минимум 5 дни предварително, екип „Прием“ за своето пристигане. При пристигането си те трябва да оставят оригиналите на своите документи в отдел Прием.

Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com. Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.