Новини

ДОБРЕ ДОШЛИ В НАЙ-ГОЛЯМАТА ШКОЛА ЗА ТАЛАНТИ!

Най-добрият избор за свободното време!

Вече 25 години Общински детски комплекс Кърджали е престижна школа за откриване и развитие на талантите и дарованията на децата от града и място за провеждане на празници, тържества, изложби, и състезания на общинско, областно и национално ниво

 

Нова учебна година в Общински детски комплекс гр.Кърджали 

Скъпи деца, уважаеми родители,

Новата учебна година в Общински детски комплекс гр.Кърджали започва на 1 октомври! Подготвяме началото в редовна, присъствена форма на обучение, следвайки всички инструкции на Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването.

ОДК продължава  своята кампания за записване  на деца и младежи в нашите разнообразни школи и клубове. Информация за предлаганите форми може да намерите в нашия афиш.

Родителите могат да подадат сканирани заявления по електронната поща или лично да запишат децата си в сградата на ОДК гр.Кърджали, ул. „Полковник Дервингов“ №1, до 30 септември 2020 г. Формуляр на  „Заявление за записване“ може да изтеглите от сайта на ОДК-Кърджали: http://www.daskalo.com/odkkardjali1/. След попълване и сканиране го изпратете на имейл: odk_ki@abv.bg.

Важно е в „Заявлението за записване“ да подадете актуалните данни за детето – три имена, ЕГН, училище, клас, /детска градина/,  адрес на постоянно местоживеене на детето. Съхранението и обработката на личните данни се прави съгласно всички актуални нормативни изисквания.

За допълнителна информация тел.: 0361 6 23 24.

Очакваме ви с нетърпение!

заявление

 
 
 

ЛЕТЕН ГРАДСКИ ЛАГЕР

Уважаеми родители, от 15 юни стартира лятната програма на ОДК гр.Кърджали с ваканционната форма „Летен градски лагер“. Поради въведените противоепидемични мерки в условията на разпространението на COVID-19, ще бъде ограничен броя на децата посещаващи ОДК.
За да дадем възможност на повече желаещи деца да се включат, летните занимания ще се проведат на 2 етапа:
– от 15 юни до 30 юни за деца от І, ІІ и ІІІ клас, посещаващи постоянните групи в ОДК – до 90 деца;
– от 1 юли до 15 юли за деца от І, ІІ и ІІІ клас, които не са участвали във формите на ОДК – до 90 деца.
Заниманията се провеждат от понеделник до петък от 9.00 ч. до 12.30 ч.
Посещението в ОДК може да стане само след информирано съгласие на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на ОДК, за което подписват декларация по образец при записване на дете във присъствената ваканционна програма.
Подаването на заявления за участие в „Летен градски лагер“ и декларация за информирано съгласие е от 9 юни в ОДК от 9.00 ч. до 14.00 ч.
Правилата за организиране и провеждане на присъствените дейности с деца и ученици в ОДК в условията на COVID-19 ще бъдат публикувани на сайта и фейсбук страницата на ОДК.

 

Днес Никол Топчиева от школата по Етнография и краезнание в ОДК ще ни заведе в чудния свят на Източните Родопи. Тя ще ни разкаже за Харман кая едно от светилищата на траките.

 

 

1 юни – Международния ден на детето!

 

Честит 1 юни – Международния ден на детето! Честит празник малки, големи и още по-големи момичета и момчета! Бъдете здрави, вдъхновени, мечтайте и сбъдвайте мечтите си, творете и се развивайте и направете света по-добър и по-красив! Днес талантливите момичета и момчета от ОДК гр.Кърджали и техните всеотдайни учители отново ще бъдем с вас с нашия виртуален Първоюнски детски празник. Приятно гледане!
Празникът започва с представлението на младите творци от клуб“„Театрално студио”, клуб „Медийно студио” и клуб по фотография с ръководител Антония Грозева

 

 

Празничната програма продължава с Теодора Митева, Зейнеп Юмер, Даяна Кочарова и Пенка Делииванова от „Детски и младежки парламент“ с ръководител Нели Карабашева.

 

В празникът за 1 юни участват и децата от школата по Етнография и краезнание с ръководител Нели Карабашева. Те ви поздравяват с пожелание да бъдете здрави, силни, обичани и безгрижни!

 

 

 

Алина Рашкова

 

Никол Топчиева

Празничната програма продължава с пожелание за усмихнат Ден на детето от Ерен Хасан, Павлина Коева, Ниляй Сали и Динара Алиева от Клуб „Театър, творчество, изява” с ръководител Марияна Бекриева.

 

Ерен Хасан

 

Павлина Коева

 

Ниляй Сали

 

Динара Алиева

 

Програма продължава с музикален поздрав за всички деца послучай 1 юни от солисти на Детска вокална група и Вокална група „До Ре Ми” с ръководител Милослава Славова.

 

Селин Асенова „Част от твоя свят”

 

Дефне Ахмед „Децата искат”

 

Деян Янков „Малкият принц”

 

Еда Ахмед „Миши късмет

Дилай Кадир „Розовият дневник”

 

Дилай Кадир „Танцувай Буги”

 

Галена Акалиева „Искам да бъда с теб”
В края на нашият празник за 1 юни поздрав към всички деца от Кърджали отправят няколко пораснали деца от ОДК – Пламен Бонев –музикант, участник в „Гласът на България”, Виктория Грозева – студент по продуктов дизайн, Александра Милева – журналист, Кристина Митева и Ахмед Юмер – актьори, които вече сбъдват своите мечти.

 

Пламен Бонев –музикант, участник в „Гласът на България”

 

Виктория Грозева – студент по продуктов дизайн

 

Александра Милева – журналист

 

Кристина Митева – актьор

 

Ахмед Юмер – актьор

 

На вълнуващо тържество по случай 24 май изявени ученици и учители от ОДК гр. Кърджали бяха удостоени със заслужени награди за своя упорит труд и творческа изява. Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис връчи плакети и грамоти на младите творци и техните всеотдайни ръководители:
– клубна награда – за радиоклуб „Детски свят” с ръководител Марияна Бекриева
– изявен учител – за Тинка Кривошапкова – ръководител на Школа по математика и клуб „Компютърен свят”
– изявен ученик – Маргарита Петрова от клуб по фотография „От черно до бяло” с ръководител Антония Грозева

Радиоклуб „Детски свят“ с ръководител Марияна Бекриева

 

Тинка Кривошапкова – старши учител, ръководител на Школа по математика и клуб „Компютърен свят”

 


Маргарита Петрова, 12 клас – клуб по фотография „От черно до бяло” с ръководител Антония Грозева

 

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Днес е светъл празник-Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! Ниляй Сали, Динара Алиева, Ерен Хасан и Павлина Коева от клуб„Театър, творчество, изява” и Мариян и Никола Костадинови при Общински детски комплекс – Кърджали с ръководител Марияна Бекриева ви поздравяват с празника на духовността!

Ниляй Сали

Динара Алиева

Ерен Хасан

Павлина Коева

Мариян и Никола Костадинови

Честит 24 май! Осман Зеки Синап, Никол Узунова, Мариян Костадинов, Седеф Синап и Никола Костадинов от клуб „Сръчни ръце”при Общински детски комплекс-Кърджали  с ръководител Марияна Бекриева  поздравяват всички учители и ученици!


Осман Зеки Синап


Никол Узунова


Мариян Костадинов


Седеф Синап


Никола Костадинов

Музикален поздрав за всички по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост от Детска вокална група и Вокална група „До Ре Ми” с ръководител Милослава Славова към ОДК гр.Кърджали.

Спомен от 24 май 2019 г.
Изпълнение на „Химна на Св.св.Кирил и Методий”

 

Деян Янков ,солист от ДВГ„До Ре Ми” изпълнява „За теб Българийо”.

Селин Асенова, солистка от ВГ „До Ре Ми” изпълнява „Повей ветре”.

Ирем Садула, солистка от ВГ„До Ре Ми”изпълнява песента „Облаче ле бяло”.

Дефне Ахмед, солистка от ДВГ „До Ре Ми” изпълнява песента „Топъл дъжд”.

 

Дефне Ахмед, солистка от ДВГ „До Ре Ми” изпълнява песента „Боса по асфалта”.

Дилай Кадир, солистка от ДВГ „До Ре Ми” изпълнява „Планета на децата”.

Габриела Петрова от ДВГ„До Ре Ми” изпълнява „Мила кукло Барби”.

В навечерието на 24 май – ден на възхвала великото дело на светите братя Кирил и Методий, Манол Димитров от Клуб „Компютърен свят” към ОДК гр. Кърджали с ръководител Тинка Кривошапкова изработи за вас клип за живота и делото на Солунските братя.
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите и да съхраним любовта към знанието.

 

Честит празник на славянската писменост, духовност и култура! Децата от Клуб „Театрално студио” и Клуб по фотография „От черно до бяло” от ОДК гр. Кърджали с ръководител Антония Грозева ви пожелават здраве и вдъхновение!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пътешествията в Източните Родопи на децата от школата по Етнография и краезнание в ОДК – Кърджали, с ръководител Нели Карабашева продължават. За природния феномен Каменната сватба и легендите свързани с това място ще ни разкаже Алина Рашкова.

 

Честит Международен ден на семейството!

 

Във всички култури, по всички места на света семейството остава храмът, който обединява хората, кара ги да чувстват смисъл в живота и удържа изпитанията на времето, продължавайки рода. Нека всеки от нас обърне внимание на семейството си, на своите деца и родители. Така семейството ще е щастливо! Ако има повече щастливи семейства и обществото ни ще е по-добро.
Днес споделяме с вас разказите на Ниляй Сали, Хюсна Халил и Динара Алиева  от клуб „Театър, творчество, изява” и най-цветните, най-милите семейни календари създадени с много любов и настроение от Мариян и Никола Костадинови, Седеф Синап, Никол Узунова и децата от клуб „Сръчни ръце” при Общински детски комплекс с ръководител Марияна Бекриева

 

 

Седеф Синап

Днес 12.05.2020 г. излъчваме ΙΙ част от анкетата.
Децата от кръжоците „Здраве, дом, общуване”, „В света на животните” и „Клуба на любознателните” към ОДК – Кърджали с ръководител Нели Арнаудова отговориха и на останалите въпроси от анкетата, публикувана на 8.05.2020 г. Това са нашите деца – истински, неподправени и искрени!

Какво ви „отне” карантината?

 

Какво ви „даде” това да сте в къщи?

 

Какво е мнението ви, ако училището остане само онлайн, както сега?

 

За какво най-силно мечтаете?

Времето на изолация  между хората по цял свят, причинена от  COVID-19 се отрази на големи и малки. Отрази се  във всички аспекти на живота ни.
За първи път българското образование спешно трябваше да  промени начина си на преподаване и най-същественото –промяната на комуникацията  учител-ученик. Предварително не бяхме подготвени за това.
В този период на изолация в онлайн общуването с децата  разговаряхме  какво ни причини вирусът като физическо  и социално разделение и дали си взехме някакви поуки  от ограниченията. Децата споделяха настроения, лишения, желания, мечти.
Тази импровизирана анкета направих с децата,посещаващи  кръжочните форми „Здраве, дом, общуване”, „Природата и ние”и „В света на животните” към ОДК – Кърджали с ръководител Нели Арнаудова.
В нея ще можете да чуете какво са научили децата за вирусните заболявания, мнението им за извънредното положение и мечтите им. Пред камерата застанаха тези, които  преодоляха своето притеснение и  решиха на глас да споделят мнението си с всички. Ще излъчим анкетата в две части. Днес 08.05.2020 г. излъчваме Ι част. Отговорите на останалите въпроси зададени в анкетата ще представим през  следващата седмица.

Знаете ли защо се налага да сте в къщи?

 

Какво означава пандемия и епидемия?

 

Как се чувствате сега?

Децата от школата по Етнография и краезнание от ОДК гр. Кърджали , с ръководител Нели Карабашева, обичат да научават нови и интересни факти за етнографски, фолклорни , исторически и природни забележителности в родния край. Във времето на социална изолация те пътешестват виртуално и  опознават Източните Родопи.
Днес  Кристияна Тончева ще ни разкаже за един от природните феномени в близост до гр. Кърджали –  Каменните гъби.

 

Честит Гергьовден!

Гергьовден е! Честит имен ден на всички именици! Бъдете живи, здрави, весели и усмихнати ! Нека късметът е винаги с Вас и бъдете много щастливи!
Йорданка Божинова, Мария Кузманова, Мария Георгиева, Моника Точкова, Вяра Ташева, Рая Димитрова, Даниела Илиева, Даяна Кочарова и Манол Димитров от Клуб „Компютърен свят” към ОДК – Кърджали с ръководител Тинка Кривошапкова с много любов изработиха за вас красиви анимирани картички, които обединиха в музикален поздрав!
Весел празник!
Бъдете здрави!

 

На децата от Клуб „Театър, творчество, изява” към ОДК с ръководител Марияна Бекриева много им липсва изявата на сцена и срещите с публиката! За да са отново заедно на сцена, малките актьори спазват правилата и от вкъщи ще споделят с вас своите интересни истории! Чуйте „Добрата фея”, създадена и разказана от деветгодишната Хюсна Халил!

 

22 Април е Световния ден на Земята

Първо издание на „Детски свят”, подготвено онлайн, в домашни условия, посветено на Деня на Земята.
Днес в предаването на Общинско радио Кърджали ни гостуват децата от Общински детски комплекс и радио клуб „Детски свят”. Не не е шега. Нашите малки приятели не издържаха и месец, а желанието им да бъдат отново с вас бе толкова голямо, че извънредното положение и това, че не могат да бъдат студиото на Общинско радио, не ги спря да подготвят и запишат в домашни условия поредното издание на „Детски свят”, посветено на 22 април -Деня на Земята.
Благодарение на новите технологии, в онлайн контакт помежду си и със своята ръководителка Мариана Бекриева всичко това се случи за седмица. За нас остана нелеката задача да сглобим направеното от тях и да се погрижем за подходящото музикално оформление.
Как се справихме заедно в създаването на първото подготвено онлайн, в домашни условия издание на „Детски свят”, чуйте сега:

 

Днес 22 Април е Световния ден на Земята. Ден, който отбелязваме вече 50 години. Освен, че годината е юбилейна, т. е и по – особена, защото денят се отбелязва в условията на извънредни мерки. Темата на тазгодишната кампания е „Действието срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие”. Пандемията доведе до глобален спад в замърсяването на въздуха и водите. Както казаха учените „това е най – мащабният експеримент досега” в световен мащаб. Това е идеалният пример за това, какъв да бъде нашият свят. Ние не трябва да пропуснем този шанс. Презентацията: Мистерията „озонова дупка” е изключително актуална на този етап. Тя е труд на Даяна Кочарова и Манол Димитров от клуб „Здраве, дом, общуване” с ръководител Нела Арнаудова  към ЦПЛР – ОДК гр. Кърджали. Пример е за това, че младото поколение се вълнува от съдбата на Земята, респективно от бъдещето на своя живот.

Пазете Земята!

Нека всички ние да бъдем отговорни към околната среда, към водата, към въздуха, към растенията и животните, за да продължи да бъде нашата Планета Земя най- красивото и най-уникалното място във Вселената!
Поздравяваме Ви с фотографиите на малките таланти от
Клуб по Фотография „От черно до Бяло“ с ръководител Антония Грозева

 

 

 

 

Днес е Международния ден на Земята! Светът за 50-ти път отбелязва този ден с надежда да съхраним нашия общ дом.
На Деня на Земята са посветени и творбите на Сефер и Осман от клуб „Сръчни ръце“ към ОДК гр.Кърджали с ръководител Марияна Бекриева.
С такива талантливи и отговорни деца има надежда и за Земята и за нас!
Честит празник!

 

Честито Възкресение Христово!

 

Честито Възкресение Христово!
Нека този Великден ви донесе надежда и вяра в доброто на хората!
Нека здравето и доброто настроение не ви напускат цяла година!
Христо Величков, Никол Узунова, Косара и Сирма Камареви от Клуб „Компютърен свят” към ОДК – Кърджали с ръководител Тинка Кривошапкова с много любов нарисуваха Великденски яйца и изработиха с тях музикален поздрав за вас!
Да бъдем отговорни и пазим себе си и другите!

 

С настъпването на светлия християнски празник Възкресение Христово, децата и учителите от ОДК гр.Кърджали отправяме към вас нашите послания:
Пожелаваме ви вярата надеждата и любовта да са винаги с вас!
Бъдете съпричастни и милосърдни към хората в беда!
Радвайте се и на малките неща в живота!
Бъдете благодарни за всичко, което имате и любовта, която получавате!
Малките певци от ДВГ „До Ре Ми“ с ръководител Милослава Славова – Дефне Ахмед, Виктор Панчев, Ирем Садула и Деян Янков ви поздравяват от своите домове с пожелание за здраве, щастие и и много усмивки!
Светли празници!

Спомени от времето, когато на Великден празнувахме заедно и се забавлявахме с Роко Коко и малките певци от ДВГ „До Ре Ми“ към ОДК с ръководител Милослава Славова!

С нетърпение очакваме пак да сме заедо!

 

 

Поздрав за Всички с призив:
„Стойте си в къщи и се радвайте на пролетта“
от Ясемин Садък- 10 клас от Клуб по фотография „От Черно до бяло“ при ОДК- Кърджали с ръководител Антония Грозева.
Честит Празник ! Бъдете Здрави!

 

Във времето на извънредно положение и социална изолация неусетно пролетта дойде с цялата си красота и животворна сила. Много от тези вълнуващи моменти запечатаха в снимки младите фотографи от клуба по фотография „От черно до бяло“ към ОДК гр.Кърджали с ръководител Антония Грозева.
Показваме ви творбите на Берен Йълдъръм – 11 г., Мелиса Тодорова – 13 г., Сандра Толева – 12 г. и Арзу Юсуф – 13 г. с пожелание за пролетно настроение и светли Великденски празници!
Бъдете здрави!
Нека бъдем отговорни и пазим себе си и другите!
Останете си вкъщи!

 

 

 

Цветница е!

 

Скъпи именици, днес децата от клуб „Театър, творчество, изява” и клуб „Сръчни ръце” към ОДК с ръководител Марияна Бекриева, ще ви усмихнат в този празничен ден!
Рая Боева, Динара Алиева, Ерен Азис, Деян Джисов, Хюсна Халил и Ниляй Сали ви поздравяват с прекрасни стихове!
Сефер и Осман Синап, Тодор Боговски, Никол Узунова, Миа Атанасова, Божидара Петкова, и Елица Иванова с много любов изработиха за вас красиви пролетни картички!
Весел празник!

 

 

Честит празник – Лазаровден!

Децата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева ви поздравяват с пожелание да е пъстър, весел и усмихнат деня ви!
Никол Топчиева и Алина Рашкова ще ни разкажат легендата за Лазаровден.
Благодарим на г-жа Карабашева, Никол и Алина, че във време на социална изолация ни създават добро настроение, чрез дистанционното обучение на школата.
Бъдете здрави и се пазете!

VІ ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „РОДОПСКИ БАГРИ” В ПАМЕТ НА ХУДОЖНИКА ДЖЕМАЛ ЕМУРЛОВ – ДЖИМИ

Скъпи деца, уважаеми родители и учители, във връзка с обявеното извънредно положение в страната и въведените противоепидемични мерки относно разпространението на COVID-19 ви уведомяваме, че сроковете за провеждане на VІ-я Областен конкурс за детска рисунка „Родопски багри” ще бъдат удължени, както следва:
– краен срок за предаване /изпращане/ на рисунките в ЦПЛР-ОДК гр.Кърджали – 31.05.2020 г.
– откриване на изложбата и връчване на наградите – 16.06.2020 г.
Скъпи приятели, пазете се и бъдете отговорни към себе си и близките си! Скоро отново ще бъдем заедно за да творим и се забавляваме! Бъдете здрави!

 

ВАЖНО!!!
Скъпи деца, уважаеми родители,
На основание Заповед на Министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България се преустановяват учебните занятия в ЦПЛР- Общински детски комплекс гр.Кърджали до 13.05.2020 г. Педагозите на ОДК са на разположение дистанционно на децата от школите и клубовете за педагогическа подкрепа чрез изградените в социалните мрежи групи.
Бъдете здрави!
Бъдете отговорни към себе си и другите!

 

Благовещение

На 25 март, по повод светлия пролетен празник  Благовещение, Никол Топчиева и Алина Рашкова  от школата по Етнография и краезнание с ръководител  Нели Карабашева участваха в предаване на Общинско радио Кърджали. Момичетата  представиха  традиции и вярвания за празника залегнали  в традиционната битова култура на българите. Честитиха настъпващата пролет и пожелаха на всички здраве и много усмивки!