История на училището

 

През 1930 година на мястото на джамията в селото е построено училището, 1933 г. е завършено. Учителското настоятелство е било много дейно, до 1970 г. се е водело "Основно училище ". Историята разказва, че е имало момент, в който настоятелството е накарало човек да намаже с паркетин цялото училище и да го запали. Стигнали са до това решение,защото е бил единствен вариант за построяването на нова сграда.

1998 г. е било пред закриване,защото е било в лошо състояние, сградата е била за ремонт.

Тук се появява нуждата от намирането на спешна помощ за спасяването на училището. Благодарение на Католическата служба за помощи (GRS ) започва ремонта и възобновяването на училищната сграда. Ето какво разказват очевидци :

" Старото ,от години неремонтиранпо селско училище започна да променя изцяло своя облик. На мястото на прогнилия дъсчен под в коридора беше излята здрава бетонна плоча, а върху нея – прекрасна карирана мозайка. Препокри се капещия покрив. Прозорците и вратите вече с лекота се отварят и затварят. Най- после имаме вътрешна чешма, над която стои величавия образ на нашият патрон –  Васил Левски. "

 

Вашият коментар