НП „УЧЕНИЧЕСКИ ОЛИМПИАДИ И СЪСТЕЗАНИЯ“

СЪС ЗАВОЮВАНО ПЪРВО МЯСТО В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ ,,ХРИСТО НИКИФОРОВ‘‘ – ЛОВЕЧ

ОТНОВО ДОКАЗАХА, ЧЕ СА ТВОРЦИ – ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

            Само няколко дни след присъденото призово място за Дебора Бориславова в Международен конкурс в град Несебър, ученичката Мартина Кадийска от VI-в клас на ОУ „Христо Никифоров’’ е класирана на първо място в Националния конкурс „Златна есен – плодовете на есента’’ в град Севлиево.

Конкурсът е организиран от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата – София, Училищно настоятелство – Севлиево, Община  – Севлиево, ЦПЛР – Детски комплекс „Й. Йовков”.

Конкурсът  е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/ 2019 г.

Мартина Кадийска членува в Клуба на талантливите деца в ОУ „Христо Никифоров” с ръководител Полина Георгиева. Креативното есе „Даровете на есента’’ е сътворено в този клуб. Децата в Клуба отдавна са престанали да гледат света през прозореца, защото са станали изследователи. В картата „Великите наши открития’’ определят като водещи Глобалните цели за устойчиво развитие, формулирани от ООН.

Талантливите ученици поставят началото на своето творческо пътешествие с глобална цел номер три ,,Добро здраве’’. А за да го постигнат, техни първи помощници са даровете на есента.

Присъденото първо място в конкурса е доказателство за творческите стремежи на Мартина, за нейната любов към България и преклонението пред трудолюбието и традициите на българския народ.

Церемонията по награждаването се състоя в град Севлиево на 01.11.2018 г.  Музеят на съвременното изкуство ни пренесе в истинска есенна приказка. Красивата принцеса ЕСЕН, носеща изящна рокля в златисти и канелени багри, поздравяваше с лъчезарна усмивка победителите в конкурса. Принцесата посрещаше талантливите деца с прелестна пъстра кошничка, събрала букет от есенни изкушения и сякаш нашепваше споделеното от Мартина: „Най-добрата аптека „Витаминка” е бабината овощна и зеленчукова градинка.”

Насладихме се на завладяващия аромат на печена тиква и вкусни плодове. В атмосфера на примамващо есенно изобилие Мартина получи грамота, плакет и предметна награда.

В Деня на народните будители всички отличени с награди се обединихме около вдъхновяващите думи на Едуард Пол Торанс: „Творчеството на учениците  разцъфтява там, където разцъфтява творчеството на учителя‘‘.

Полина Георгиева

ЗД по УД в ОУ,,Христо Никифоров‘‘ – Ловеч

       

 


ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ УЧЕНИК ОТ ОУ,,ХРИСТО НИКИФОРОВ’’ – ЛОВЕЧ

СПЕЧЕЛИ  ПРИЗОВО МЯСТО НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС

         Дебора Бориславова Панова от 6-в клас е класирана на второ място на Международния конкурс „Аз обичам Черно море”.

Конкурсът е организиран от Министерството на образованието и науката, Община Несебър, Национален дворец на децата, Общински детски комплекс – Несебър. Той е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/2019 г.

Дебора Панова членува в Клуб на талантливите деца в ОУ „Христо Никифоров” с ръководител Полина Георгиева. Креативното есе „Черно море – моя гордост и вдъхновение” е сътворено в този клуб. Децата от Клуба са привлечени от красотата и загадъчните дълбини на Черно море. Оценяват важността на крайбрежието за икономиката на нашата страна, осъждат замърсяването на крайбрежната зона, причинено от човешката дейност, имат проактивно екологично поведение.

Присъденото призово място е доказателство за творческите възможности и стремежи на Дебора, за нейната любов към Черно море и всичко българско.

Церемонията по награждаването се състоя на 28.10.2018 г. в конферентна  зала „Сочи” в Стария град на Несебър.

Черно море посрещна победителите в конкурса дружелюбно – със спокойни води, които блестяха в изумруден цвят под галещите лъчи на есенното слънце. Морето сякаш се радваше и приятелски приветстваше децата, които чрез своите креативни творби са засвидетелствали обичта си към него.

Даровитата Дебора споделя в своето есе: „Вярвам, че моето Черно море освен величествено е и мъдро. То знае, че има една сила, която може да се конкурира с неговата мощ и това е силата на човешкия дух. Аз вярвам в силата на човешкия дух!’’

В празничната атмосфера разноцветните творби на победителите изпъкваха, умело вплетени в рибарска мрежа. Сред красиви рисунки и изящни фотографии, Дебора получи Диплом и предметна награда.

В навечерието на Международния ден на Черно море – 31 октомври, децата от Клуба на талантливите дълбоко вярват и споделят посланието на папа Франциск:

„Всеки от нас трябва да бъде отговорен към останалите и за бъдещето на нашата планета“.

Полина Георгиева

ЗД по УД в ОУ ,,Христо Никифоров‘‘

и ръководител на Клуба на талантливите деца