Актуално

Първо място  на  Международен конкурс спечели ученичка от ОУ,,Христо Никифоров‘‘.

Наградата е екскурзия до Москва.

 Ивена Петрова от 6-б клас на ОУ,,Христо Никифоров‘‘ е класиран на  първо място  в раздел ,,Проза‘‘  на Международния конкурс ,,Заедно в 21-ви век‘‘.

Организатори на Международния конкурс са:

Фондация  „Устойчиво  развитие за България” съвместно със Синдиката  на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, Национално Движение Русофили, Форум „България – Русия”, Дружество „Найден Геров“, Федерация „Съюз на съотечествениците”, Руския културно-информационен център, Съюза на приятелите на България – Москва, Санаторно оздравителен комплекс „Камчия” ЕАД с подкрепата на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България. Конкурсът е част от Националния календар за изяви по интереси на  децата и учениците за учебната 2017/2018г.

Ивена  членува в клуба на талантливите деца в ОУ,,Христо Никифоров‘‘ с ръководител Полина Георгиева. Креативното есе e сътворено в този клуб. Интересните дейности в  клуба са насочени към стимулиране на творческите изяви на учениците и към формиране у младите хора на чувство на приятелство между народите. Творбата е посветена на 140г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.).

Церемонията по награждаването се състоя на 26.06.2018г. в Голямата зала на Руския културно-информационен център в гр.София. Бяха наградени участниците, заели призови места в конкурса и техните научни ръководители. За заслуженото първо място Ивена Петрова получи Грамота, плакет, предметна награда и петдневна екскурзия до Москва.

В своя поздрав към участниците в конкурса доц. д-р Емилия Лазарова сподели, че творбата  на Ивена Петрова  особено е впечатлила компетентното жури и цитира част от есето.

С изящните си изпълнения млади балерини, танцьори и певци създадоха истинска празнична  феерия.

Гордеем се със своето творческо постижение!

Полина Георгиева

ЗД по УД в ОУ ,,Христо Никифоров‘‘

и ръководител на Клуба на талантливите деца


15 юни – ден на радост, удовлетворение и мъничко тъга

Учениците от училище „Христо Никифоров“ тържествено отбелязаха края на учебната година. Преди да напуснат класните стаи, възпитаниците на училището с удовлетворение отбелязаха, че това беше една успешна учебна  година. Доказателство са многото награди и отличия от  национални, областни и общински олимпиади, състезания и конкурси. Госпожа Милка Аладжова – директор на училището, награди  с грамоти и книги  учениците с отличен успех и победителите в различните изяви.

Погледите на всички бяха насочени към седмокласниците, които се прощават с училището и със своите учители. Кристина  Христова изрази чувствата на съучениците си с думи на раздяла, а Маргарита Банчева изпълни своето  стихотворение „ Към върха“, с което стана лауреат на Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“.  Към завършилите основното си образование в любимото училище  с топли думи се обърнаха госпожа Аладжова и госпожа Манолова – класен ръководител на 7 а клас. С особена гордост бе отбелязано, че на Националното външно оценяване  Елена Зоркова е първа по успех в област Ловеч по български език и литература, а Мартин Ангелов е първенец по математика.

Порасналите момичета и момчета  не криеха сълзите в очите си от раздялата. Всички им ръкопляскаха, когато  тръгнаха към бъдещето, закичени с китка  здравец и с пожелание да им върви по вода.

 

С голям интерес от страна на бъдещите първокласници премина Лятната академия, организирана в нашето училище от 04 до 15 юни.

Децата участваха активно в занимания от областта на Българския език, Математиката, Околния свят, Изкуствата и Спорта.
С помощта на бъдещите ученици беше обновена каменната карта на България, намираща се в двора на училището и изработиха маски на една от най-разпространените птици в България – синигер.
Желаем весело лято на всички бъдещи и настоящи ученици!


Ученици от  училище „Христо Никифоров“ с награди от три национални конкурса.            На специална церемония на 30 май следобед бяха връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе „Напред, науката е слънце“, от Националния  ученически конкурс за мултимедиен продукт „Върви, народе възродени!“ и от Националната изложба – конкурс за детска рисунка  „Детство мое – реално и вълшебно“. Организатори са Министерството на образованието и наука, Националният дворец на децата, РУО – Ловеч, Община Ловеч и ЦПЛР-Общински детски комплекс Ловеч. Гости на тържеството бяха зам.- кметът на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието – Ловеч, д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“, Елка Петрова, директор ЦПЛР-ОДК и други.

Отличия в своите възрастови групи получиха:

За есе – Велина Ивайлова от VІІ а клас – ІІ място; поощрителни награди – Елена        Зоркова от VІІ б клас и Тея Петрова от V а клас.

За мултимедиен продукт – Йоана Ангелова от VІ а клас – ІІІ място

За рисунка – Ивайло Иванов от VІІ а клас – поощрителна награда

Учениците от първи до четвърти клас в ОУ „Христо Никифоров” отбелязаха международния ден на детето – първи юни с тържествена програма. Те получиха своите удостоверения за успешно завършване на учебната година, които им бяха връчени от директора на училището Милка Аладжова.

Празникът продължи с музикални изпълнения, драматизации, танци и рисунки на асфалт. Гости на тържеството бяха заместник-кметът на община Ловеч Венцислав Христов, представители на обществения съвет към училището и училищното настоятелство, много родители и учители.

Учениците от ОУ “Хр Никифоров”, които изучават религия присъстваха на тържествения молебен по случай 24 май – ден на славянската писменост и култура.

 

 

22 май


Към върха

На 25.05.2018 г. Маргарита Бисерова Банчева, ученичка от 7 б клас, получи лично наградата  си за престижното трето място в конкурса Живеем в страната на Ботев в град Враца. Тя написа стихотворението Към върха и беше отличена от над 150 участници в категория поезия. Организаторите ни споделиха, че до сега не са имали победител от Ловеч. Самата Маргарита сподели, че за първи път участва в конкурс за поезия и ето, че е отличена. Стихотворението й звучи леко, искрено и вдъхновяващо. Тя ще го представи пред учители и ученици на 15.06.2018 г. на тържеството по случай  завършването на учебната година. Творбите на всички участници са публикувани в алманах.

Пожелаваме й още творческо вдъхновение и нови успехи.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост РУО на МОН – Ловеч връчи грамоти за високопрофесионална дейност в системата на средното образование и за постигнати високи резултати.

 Нашият екип е сред наградените!

Екип:

Полина Георгиева – Заместник-директор по учебната дейност в ОУ ,,Христо Никифоров’’ и ръководител на клуб на талантливите деца.

Цветолюб  Дечевски – 6-б клас – Първо място на национален конкурс по гражданско образование ,,Хората – еднакви и различни’’- 14.12.2017г., гр .София

Ивайла Василева – 6-б клас – Второ място на национален конкурс ,,Христос возкресе – радост донесе’’- 23.03.2018г. , гр. Бургас

П.Георгиева

Спартакиада  „Пламъчета сини “ – ОУ „Христо Никифоров“

Обща снимка на участниците по народна топка, футбол и лека атлетика от ОУ „Христо Никифоров“

Първо място по народна топка за отбора на ОУ „Христо Никифоров“, I- II клас

Трето място по народна топка за отбора на ОУ „Христо Никифоров“,  III- IV клас

Второ място за малките футболисти от I- II клас

Подготовка на учениците от II клас за щафетните игри „Бързи, смели, сръчни“

Снимки, направени по време на изпълнението на първите три щафетните игри

Постери направени от учениците от II клас, в подкрепа на състезателите

Малките участници танцуват след съобщаването за тяхната победа

Снимки на състезателите с техните ръководители (Веселина Трето място за децата от III класДенчева и Геновева Петрова)

 

Първо място на децата от II клас в „Бързи, смели, сръчни“

Трето място за учениците от I клас в щафетата „Пламъчета сини“

Трето място за децата от III клас

Трето място за децата от IV клас

 Отборът на второкласниците от  ОУ  „Христо Никифоров“ грабна първите места в състезанието „Бързи, смели, сръчни” и щафетата „Пламъчета сини“,  както и второто място в турнира по футбол.


На 9-ти май – Денят на Европа ученици от ОУ,,Христо Никифоров‘‘             с творческа изява ,,Дванадесет златни звезди‘‘

Гости, родители и преподаватели от ОУ ,,Христо Никифоров‘‘ споделиха звездното пътешествие на участниците в клуб ,,Магията на географията‘‘. Всяка от дванадесетте звезди, греещи върху знамето на ЕС, носеше свой идеен смисъл и ярко послание. Творческото събитие е посветено на Председателството на Съвета на Европейския съюз.

Учениците от този клуб са истински изследователи. Те изработват своя ценностна карта, върху която чертаят свой собствен паралел – от мъдрите думи на основателя на Велика България за силата на единството, през  посланието на геният на нашето съвремие Стивън Хокинг ,,Не забравяйте да гледате звездите‘‘ до девиза на Българското председателство ,,Съединението прави силата‘‘. Младите творци чертаят и свой собствен меридиан – от европейските ценности, през своите идеи и стремежи, до  ролята на посланици на Българското председателство.

Като силен акцент се открои представянето на детски европейски парламент. Децата-посланици отправиха сърдечен поздрав към България и Европредседателството на френски, немски, английски и испански език.

Присъстващите с интерес наблюдаваха специалния кът, посветен на логото на Българското председателство. Своеобразното триединство на графичния знак – кирилица, трибагреник и българска шевица провокира младите хора към креативен подход в популяризирането на българската идентичност.

В творческите изяви на учениците намериха израз идеи, основани на значими общочовешки ценности:

  • Историческият път и институциите на Европейския съюз;
  • Най- важният път в човешкия живот – пътят на знанието;
  • Хоризонтът на мира и толерантността;
  • Европейското културно – историческо наследство;
  • Младежките лидерски стремежи.

Красивите и талантливи деца от клуб ,,Магията на географията‘‘ се превъплатиха в ролята на пеещи и танцуващи звезди.

Участието на родител в емоционалното събитие за пореден път потвърди необходимостта от хармонизиране на усилията родители – учители, което гарантира формирането на млади хора с нравствени ценности и социални умения.

Участниците в клуб ,,Магията на географията‘‘ изработиха своя капсула на времето, която съдържа писмо до бъдещето, събрало в едно младежките мечти и въжделения.

Всички в залата се обединиха около вдъхновяващите думи на Мария Хесус Конде – представител на УНИЦЕФ за България. Тя казва следното:

,,Нека да направим така, че гласовете на децата да бъдат чути там, където те живеят и растат!‘‘

Полина Георгиева 
Заместник-директор и ръководител
на клуб ,,Магията на географията‘‘
ОУ ,,Христо Никифоров‘‘

   

 


Във връзка с темата: Да се разходим из общността.Професии и бизнеси второкласниците от клуб „Млад родолюбец” по проект „Твоят час” посетиха  „Мега  силует” ООД – производство на дамска конфекция, гр. Ловеч Учениците се запознаха с професията – шивач /моделиер/ на дамско облекло и  реализацията  в областта  на модата и производството на облекла .  Получиха  и познания за видовете бизнес в общността.

 

С нетърпение четвъртокласниците очакваха училището сред природата, което се проведе в с. Поповци- Габрово, к-с„ Незабравка“ в периода 23 – 27.04.2018 година. Дните на децата бяха изпълнени с игри и забавления, учене и различни предизвикателства, с които се справиха отлично. Много адреналин и емоции имаше при преминаването на атракционния въжен парк „Незабравка“, както и усвояване на скаутските умения за запалване на огън. Учениците показаха изключителна самостоятелност, отговорност и изградени навици. Гръмки гласчета ехтяха от зори до късна вечер. Под ръководството на своите учителки и аниматори децата опознаваха природата и здравословния начин на живот. Ежедневни разходки, различни видове състезателни игри, тематични вечери, пълноценно използване на четирите фактора за здравето – светлина, въздух, вода и храна – това бе част от ежедневието на учениците.

„ Престоят сред природата и неформалната обстановка благоприятстват за развитие потенциала на всяко дете, дават възможност на ученика да разкрие своя талант, да сподели свои мисли. Този вид общуване повишава самочувствието им, засилва тяхната мотивация да се изявяват“ – споделиха техните ръководители.

Всички се прибраха заредени с много положителни емоции и енергия от преживяванията сред природата

 

 

 

 

Учениците от ОУ „Христо Никифоров“ взеха дейно участие в Акция „Жълти стотинки – деца помагат на деца”

За 2017 година са събрани 53191,75 лева за детските отделения на болниците в Благоевград, Карлово, Ловеч и Смолян.

За МБАЛ „Проф. Д-р П. Стоянов” АД – гр. Ловеч са закупени сух стерилизатор за съдове за хранене, 5 бр. компресорни инхалатори, 2 бр. инфузионни помпи, 5 бр. кислородни палатки за кърмачета, 4 бр. рота метър за кислородна инсталация, електрически парен стерилизатор за пластмасови шишета и биберони, 35 бр. гумирани протектори за легла, 20 комплекта спално бельо, 10 бр. детски столчета и 5 бр. масички;

През 2018 г. се събират средства за Стара Загора – Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД, където се нуждаят от два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация.


 Учениците от пети, шести и седми клас  завършиха   маратона на четенето със състезания   по функционална грамотност.  Те доказаха, че могат да възприемат, осмислят и анализират текстове от различни жанрове. Победителите бяха наградени с интересни книги от български и чуждестранни автори.


Отборът от ОУ „Христо Никифоров” Ловеч, в състав Симона Вълчева, Ивайло Рачев, Маргарита Банчева, Николай Николов – ученици от VII клас, е първенец за втора поредна година в ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” – Ловеч 2018

 

Победителите ще представят област Ловеч на националното състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” през месeц юни.

   


Национален маратон на четенето

Логопедичният кабинет но ОУ „Христо Никифоров” се включи в Националния маратон на четенето с провеждането на две организирани прояви.

С цел повишаване интереса на учениците от първи клас към четенето на художествена литература, в часовете при логопеда  се включиха главните герои от театралната постановка „Щуро племе” на  учениците от 12 клас на ГЧЕ. На 26 април те прочетоха детски приказки от чужди автори и участваха в съвместно четене на стихчета с деца от първи „А” клас, посещаващи логопедичния кабинет.

На 27 април в инициативата се включиха  Областния управител г-н Терзийски и Директорът на училището г-жа Аладжова. Те прочетоха приказки пред група ученици от първи „Б” и „В” клас, посещаващи логопедичните часове и участваха в съвместното четене на гатанки с децата.


       В националната седмица на четенето Клуб „Млад  родолюбец”, 2 „б” клас и родители, баби и дядовци, представиха оригинална и интересна инициатива – „Приказки от стари и по-нови времена”.

      Второкласниците бяха подготвили драматизация на приказката „Дядо и ряпа”   /съвременен вариант/, представиха и вдъхнаха нов живот на  позабравените игри от миналото когато техните баби и дядовци са били деца.

Бабите  ги изненадаха с прочит на вдъхновяващи приказки за семейството.


    На 18.04.  петдесет и пет младежи взеха участие в Общинския кръг по борба. Робен Росенов Ангелов от 2 а  клас се класира първи в категория до 30 кг и получи статуетката за най-резултатен състезател.  Наградата му бе връчена от Венцислав Христов.


86 ГОДИНИ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО НИКИФОРОВ“

По традиция учениците и учителите от ОУ „Христо Никифоров”  отбелязаха патронния си празник с редица изяви и конкурси. Кулминацията на тържествата беше на 19 април, когато в двора на училището децата изнесоха богата  програма, а след това всички се включиха в спортния празник като отборите се състезаваха в различни забавни игри. Участие в тържествената част взеха фолклорен състав „Магия” и мажоретен състав –Ловеч.  Поднесен беше венец пред паметната плоча на Христо Никифоров.

Гост на празника беше заместник-кмета на община Ловеч Венцислав Христов, който подчерта, че ОУ ”Христо Никифоров” – Ловеч е едно от най-престижните в града, модел за високо качество на модерно образование и възпитание и  пожела на колектива и учениците да продължат достойно да носят името на своя патрон и  да издигат авторитета на училището както на местно, така и на национално ниво.

След края на спортните игри директорът на училището Милка Аладжова награди участниците в конкурсите посветени на патрона на училището. Тя пожела на всички дръзновение и още по-големи успехи в бъдеще.

Празничният ден  завърши с концерт на Искрен Тончев – Искрата.

     


         

Ученичка от ОУ,,Христо Никифоров’’ защити достойно своя проект на Националната олимпиада по гражданско  образование

          От 13 до 15 април 2018г. в гр.Русе се състоя XI Национална олимпиада по гражданско образование. Националната комисия допусна за участие в олимпиадата проекта ,,Българското председателство – вдъхновение за млади лидери’’, разработен от екипа: Ивайла Василева – VI-б клас и Полина Георгиева – ЗД по УД. Проектът е един от двадесетте, които Националната комисия  отличава и допуска за участие в тази олимпиада.

Идеята за написването на проекта се роди в Клуба на талантливите деца с ръководител Полина Георгиева. Провокира ни Българското председателство на Съвета на ЕС. Председателството ни убеди защо е нужна промяната към мотивиращо лидерство. Наша цел е да превърнем клубната ни ученическа общност в своеобразен майсторски клас ,,Истинският лидер – уверен, смел и състрадателен’’.

Началото на проекта ще поставим на 9-ти май – Денят на Европа чрез емоционалното творческо събитие ,,Дванадесет златни звезди’’.Училището ще се превърне в център на общността.

Ивайла Василева защити проекта по креативен начин, отговори  точно и изчерпателно на въпросите, поставени и от Националната комисия и получи похвала от изпитващите, Сертификат и интересна книга.

Ивайла отправи следното послание:

,, От всички красиви истини, отнасящи се до душата, които са преоткрити и върнати към живот в наше време, няма по-радваща и изпълнена с божествено обещание и увереност от тази, че ти си господар на мислите си и създател на характера си, че ти твориш и оформяш условията, средата и съдбата.

                                                                                                             Че ти си ЛИДЕР!’’

                                                                                                                     Полина Георгиева


      По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април,  второкласниците посетиха Музея за минерали и минерални суровини„Атанас и Васил Атанасови“ и имаха възможност да видят : авио–модели на самолети; изложба за Георги Иванов – първият българин излетял в Космоса; презентация за академик Димитър Мишев, един от инициаторите и лидерите  на български научни космически програми,  и на  полетите на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров.


      С голям ентусиазъм момчетата от петите класове се включиха в дейности  за Седмица на гората – залесяване на растителни видове.


 На 29 март се проведе Кулинарен конкурс 2018, посветен на празника на училището.

Интересът беше много голям и се включиха 39 ученика от I до V клас,
които представиха красиви, интересни и много вкусни кулинарни изделия.
Журито имаше трудната задача да избере победителите. Това са:
I  място – Леонора Тодорова – II г клас с торта Рафаело,
II място – Мирослав Генадиев – III а клас с Прасковки,
III място – Борис и Калоян с Меденки.
За всички участници бяха осигурени утешителни награди.
Накрая всички участници и гости имаха възможност да опитат от кулинарните изкушения.


На 28.03.2018г. Празникът на буквите донесе приятни емоции и незабравими мигове за учениците от І б клас на  ОУ „Христо Никифоров“град Ловеч, за техните родители и учители – Б.Спасова и  К.Георгиева. Танците, забавните игри с думи, изречения и текст бяха предизвикателство и удоволствие за първокласниците. Децата се забавляваха, работиха в екип, проявиха съобразителност и творчество. С гордост и удовлетворение те демонстрираха, че вече са грамотни. Тържеството завърши с изненада от родителите – вкусна торта, а децата получиха заслужени награди – грамоти и книжки с приказки.
Г-жа Спасова благодари на родителите за подкрепата, вниманието и доверието, както към училището, така и към нея като класен ръководител. Гост на тържеството беше г-жа Светла Христова старши експерт за обучението в начален етап в РУО на МОН град Ловеч, Милка Аладжова директор на училището, Маргарита Христова зам.директор които също поздравиха първокласниците.

 

Поредната представителна изява”Великден по света”  на клуб „ Млад родолюбец” – 2 „б” клас, по проект „Твоят час” предизвика много емоции сред второкласниците и техните родители.ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ УЧЕНИК ОТ ОУ,,ХРИСТО НИКИФОРОВ’’ СПЕЧЕЛИ  ПРИЗОВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

Ивайла Василева от VI-б клас на ОУ,,Христо Никифоров’’ е класирана на второ място на Националния конкурс за православна поезия и проза на тема  ,,Христос возкресе – радост донесе’’

Конкурсът  е организиран от МОН, РУО–Бургас, Националния дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа за личностно развитие – Бургас, Сливенска митрополия. Той е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2017/2018 г.

Ивайла членува в клуба на талантливите деца в ОУ,,Христо Никифоров’’ с ръководител Полина Георгиева. Идеята за акростиха ,,Христос возкресе – радост донесе’’ е вдъхновена от творческата дейност на децата в този клуб.

Творбите на младите таланти са оценени от авторитетно жури – творци и доказани професионалисти:

Председател: Ст. ик. д-р Захарий Дечев – председател на дружеството на краеведите в Бургас „ Георги поп Аянов”

  1. Пепа Ангелова – директор на ЦПЛР – Бургас
  2. Виктория Димова – заместник директор и учител по БЕЛ в ЦПЛР – Бургас
  3. Атанасия Петрова – организатор и учител в ЦПЛР – Бургас

Присъденото призово място е доказателство за творческите възможности и стремежи на Ивайла, за нейната любов към изкуството, Бог и православната вяра.

В съвременното общество все повече търсим упора в нашите национални традиции и християнските ценности. Християнството и вярата дават на децата основите на нравствеността, усъвършенстват ги духовно, подкрепят ги в стремежа към знание и самопознание. Упражняват ги да бъдат сдържани,  да прощават, да осъзнават грешките си.

Всички сме убедени, че истинското  богатство са добрите ни дела и вярата, които можем да предадем на децата, откриващи света чрез изкуството.

В навечерието на светлия християнски празник Възкресение Христово децата от клуба на талантливите дълбоко вярват и споделят посланието на Исус Христос:

,,Както искате  да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях‘‘

Полина Георгиева – ЗД по УД

Ръководител на  Клуба на талантливите деца

 


На 24.03.2018г. се проведе регионалното състезание Spelling Bee. Участници от нашето училище бяха Георги Илиев (3 клас) и Петко Тончев  (5 клас).  Те се представиха достойно. Петко не успя да премине първи рунд, а Георги се класира на 8-мо място, достигайки до 10-тия рунд.

Поздравления за отличното представяне! Пожелаваме им да постигат големи успехи в бъдеще!


Часът на Земята

V-а клас ви призовава: “ Да спрем електричеството поне за час“

 

Всички ученици от целодневната организация с много старание и интересни идеи подготвиха подаръци, с които да изненадат майките си за празника.

Честит 8 март на всички дами! 

 


На 02.03.2018 г. в ОУ „Христо Никифоров“,  гр. Ловеч се проведе училищното състезание Spelling Beе. В надпреварата участваха ученици от 3 – 7 клас (Йована Топалова, Борис Топалов, Тея Петрова, Кристиана Тонкова, Надежда Попска, Денис Андреев, Георги Илиев, Теодора Данчева, Петко Тончев, Павел Христов, Христо Трифонов), които се състезаваха в 4 кръга. Думата level донесе победата на Георги Илиев, а на второ място се класира Петко Тончев. 

Честито на победителите и им желаем успех на следващите кръгове!


Проектно-ориентираното обучение във 2 а клас набира все повече сила. 
През месец февруари учениците от, съвместно със своите родители, работиха по проект „Любими растения“. 
Запознаха се и изпробваха възможностите на Лапбука, за да класифицират видовете растения на дървета, храсти и тревисти. 
Тревистите разпределиха в групи като селскостопански, градински, стайни и билки. Послужиха си с джобчета, в които скриха допълнителна информация за видовете растения или какво се произвежда от тях. 
Всеки от учениците лично представи пред класа проекта си, което беше първият им опит за презентация. Зададоха гатанки, прочетоха дори приказка за растенията. Съучениците им ги наградиха с внимание, интерес и бурни аплодисменти. 
Всички изпитаха искрена радост и удоволствие от изявата и възможността да представят проекта си. 
Аз, г-жа Ганчева, техният класен ръководител, искам да изкажа големите си благодарности за подкрепата на родителите, без чиято помощ тази инициатива нямаше да е така мащабна и впечатляваща. 
Благодаря, мили родители! 


             По случай Баба Марта учениците от четвъртите класове на              ОУ „Хр. Никифоров”  поздравиха децата от подготвителните групи при детски градини „Първи юни” и „Снежанка”, като заедно изработиха мартеници за здраве и късмет.


 На 01.03.2018г. учениците от клуб „ Млад родолюбец“- 2 „б” клас  по проект Твоят час с ръководител М.Маркова, пяха песни, рецитираха стихове за родината пред своите родители и съученици, посветени на 140-та годишнина от Освобождението на България. Показаха знания във викторината „Моята България”, с което посяха семенцето на патриотизма, за да  не забравят, че са потомци на юначни и свободолюбиви българи, пред чийто героизъм се прекланяме.

   


 Всички ученици от целодневната организация се включиха в изработването на най-различни мартеници, с които да зарадват своите близки.

Честита Баба Марта!


За поредна година учениците и учителите от ОУ ”Христо Никифоров” в Ловеч отбелязаха световния Ден за противопоставяне на тормоза в училище известен още като „Ден на розовата фланелка“. През 2018г.  инициативата на световно ниво е посветена на кибертормоза,  в тази връзка всички събития бяха посветени на него. През изминалата седмица в часа на класа децата се запознаха с историята на Деня на розовата фланелка. Всички класове изработиха подходящи плакати и постери по темата. През учебната 2017/2018г. педагогическият съветник съвместно с ОКБППМН работи по Програма за превенция на кибертормоза и безопаснен интернет. Това позволи през месец февруари в рамките на програмата да бъдат проведени беседи по темите: „Онлайн общуването –какви са рисковете”, „Игрите в интернет-забавление и рискове” и да бъдат раздадени информационни листовки.

Мащабната инициатива продължи през целия месец като кулминацията беше на 28 февруари, когато  съвместно с ОКБППМН и Сдружение “Граждански инициативи– гр. Ловеч”  психолози разиграваха игри с учениците от всички класове  свързани с толерантността и разбирателството. А в голямото междучасие децата излязоха в двора на училището и пуснаха розови балони с послание за доброта , обич и взаимно уважение. Гост на събитието беше зам.-кметът на община Ловеч Венцислав Христов, който е и председател на ОКБППМН.