НП „ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ“

ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ

   От началото на учебната година ученици от ОУ „Христо Никифоров” са част от Детското полицейско управлине. Занятията се ръководят от госпожа Юлия Великова. Клетвата според Етичния кодекс на ДПУ беше положена официално  през месец октомври. Официалната част на мероприятието включваше и подписване на споразумение за партньорство между началника на РУ Ловеч главен инспектор Златин Михайлов и директора  на училището г-жа Милка Аладжова.

От октомври до сега са проведени няколко занимания като в тях взеха участие и група ученици от шести клас, работещи по Програма „С поглед в бъдещето – училището има смисъл“ с ръководител Магдалена Иванова.

Доброволците ще се обучават по Националната програмата „Детско полицейско управление“ през учебните 2018/2019 и 2019/2020г. по предварително изготвен график.
В обучението на учениците  ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР. Целта на националната инициатива „Детско полицейско управление” /ДПУ/ е децата-доброволци да получат знания и опит чрез участие в различни занятия и извънкласни форми, свързани с превенция и опазване на здравето и живота им, справяне с трудни ситуации в дома, на училище и на улицата. B пpoгpaмaта ca вписани още чacoвe пo бeзoпacнo пoвeдeниe нa пътя, ĸypc пo личнa зaщитa, ĸpиминaлиcтиĸa, yчacтиe в пoлицeйcĸи операции и др.

 

     На 18. 10. 2018 г. 34 ученика на възраст от 8 до 11 години от СУ „Тодор Кирков“ и ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч положиха тържествена клетва според Етичния кодекс на ДПУ.
Клетвата беше прочетена от олимпийската шампионка от Сидни 2000 – г-жа Тереза Маринова, която гостуваше в Ловеч специално за случая, а след полагането й малките полицаи получиха светлоотразителни жилетки, значки и шапки с логото на ДПУ от ръководството на ОД МВР – Ловеч.
Официалната част на мероприятието включваше и подписване на Споразумение за партньорство между началникът на РУ Ловеч главен инспектор Златин Михайлов и директорите на двете училища: г-н Симеон Колев за СУ „Тодор Кирков“ и г-жа Милка Аладжова от името на ОУ „Христо Никифоров“.

Началото на Национална програма „Детско полицейско управление“ е положено през пролетта на 2016 год., а през м.юни 2018 год. успешно се дипломираха и малките полицаи от първия випуск.
Новите доброволци ще се обучават по Националната програмата „Детско полицейско управление“ през учебната 2018/2020г. по предварително изготвени графици от служители на МВР и директорите на учебните заведения. Партньори на МВР през двугодишния срок на обучението ще бъдат Министерство на образованието и науката, Българска православна църква, БЧК, Министерство на правосъдието и местните общини.
В обучението на малчуганите ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР. Целта на националната инициатива „Детско полицейско управление” /ДПУ/ е децата-доброволци да получат знания и опит чрез участие в различни занятия и извънкласни форми, свързани с превенция и опазване на здравето и живота им, справяне с трудни ситуации в дома, на училище и на улицата. B пpoгpaмaта ca вписани още чacoвe пo бeзoпacнo пoвeдeниe нa пътя, ĸypc пo личнa зaщитa, ĸpиминaлиcтиĸa, yчacтиe в пoлицeйcĸи операции и др. Занятията ще се ръководят от училищни педагози и служители на МВР, както и от експерти от организации партниращи в програмата.

На тържественото откриване присъстваха и ученици от 6-ти клас с ръководител г-жа Магдалена Иванова, които работят по Програма „С поглед в бъдещето – училището има смисъл“, която има за цел да повиши мотивацията и интереса за учене у учениците и да предотврати ранното отпадане от училище.