Публикации

Събитието „Европейска седмица на програмирането“ е тук!

Здравейте, приятели на технологиите и програмирането!

Имаме удоволствието да ви представим едно уникално и вдъхновяващо събитие, което ще се проведе от 20-ти до 28-ми октомври 2023 година, организирано от 49. ОУ „Бенито Хуарес“ в град София.

Какво можем да очакваме?

Седмицата на програмирането обикновено включва множество събития, които са насочени към различни целеви групи. Това включва учебни сесии и работилници за деца, младежи и възрастни, лекции и презентации от водещи експерти в областта на технологиите, хакатони и състезания по програмиране, където участниците могат да се състезават и да покажат своите умения.“Европейска седмица на програмирането“ е годишно събитие, което се провежда в различни европейски държави и предоставя възможност на хората от всички възрасти да научат повече за кодирането, да се запознаят с нови технологии и да се забавляват през целия процес. Тази инициатива цели да насърчи интереса към програмирането и информационните технологии, като по този начин подпомага икономическия и социален напредък в Европа.

В рамките на тази интересна и образователна дейност, учениците от 49. ОУ „Бенито Хуарес“ ще бъдат въведени в света на кодирането, като ще научат как да преобразуват черно-бели или цветни изображения с размер 8 на 8 пиксела с минимално количество данни. Те ще имат възможност да преобразуват кодирани изображения в пикселни изображения и да създават нови кодирани графики. Важната цел на събитието е да предложи начини за разширяване на кодирането, така че то да стане приложимо и за цветни изображения.

Но това не е всичко! Учениците също така ще научат как да си създават тайни съобщения, които да изпращат в интернет, като използват прост шифър. Този метод на шифроване е известен с прилагането му от самия Юлий Цезар в личната му кореспонденция. Макар че този вид шифроване може да бъде лесно разгадан, той демонстрира как посредством тайен ключ могат да се изпращат съобщения, които са трудни за разбиране от други хора освен получателя.

Кога и къде?

„Европейска седмица на програмирането“ се провежда през октомври и ноември в различни държави на континента. Събитията се разпростират на различни места, включително училища, университети, технологични центрове и обществени места.

Имаме удоволствието да ви представим едно уникално и вдъхновяващо събитие, което ще се проведе от 20-ти до 28-ми октомври 2023 година, организирано за учениците от 49. ОУ „Бенито Хуарес“ в град София.

За кого е събитието?

Събитието е предназначено за ученици от началното училище, които се интересуват от забавни дейности по програмиране и технологии.

Не изпускайте тази невероятна възможност да научите нещо ново и интересно в света на програмирането и криптографията. Организаторите от 49. ОУ „Бенито Хуарес“ ви канят да се присъедините към тези дейности, които ще ви накарат да се влюбите в магията на кода и шифроването.

Виж още...

Уважаеми номинирани участници в Международната Олимпиада по творческо програмиране на Scratch 2023, Искам да ви изкажа най-искрените си пожелания за успех в предстоящото състезание. Вие сте избрани сред най-талантливите. Вашият ангажимент, усърдие и умение да създавате иновативни решения ще ви помогнат да изразите вашия потенциал и да постигнете изключителни резултати. Вярвам, че вие сте способни да преодолеете всички предизвикателства, които ви очакват. Имате знанието и опита да се справите с всяка задача, представена пред вас. Не се колебайте да използвате своите креативни и аналитични умения, за да намерите иновативни и ефективни решения. Знам, че сте работили упорито през последните месеци, за да се подготвите за това състезание. Не забравяйте, че успехът не е само в крайните резултати, а и във вашето постоянство и стремеж към съвършенство. Възползвайте се от този опит, за да развиете не само своите умения по Компютърно моделиране, но и лидерските и сътруднически качества. Чувствайте се горди и вдъхновени от своите постижения. Приемете това състезание като възможност да се насладите на процеса на програмиране и да изразите своята творческа сила. Независимо от резултата, вие вече сте победители, защото сте се изправили пред това предизвикателство със смелост и решителност. Пожелавам ви креативно въображение и усещане за възможностите, които ви очакват. Да се наслаждавате на всяка минута от Олимпиадата и да останете вдъхновени от участниците от целия свят. Нека вашата любов към програмирането се разраства! Успех и най-добри пожелания!
Беатрис А. Живкова – 4в, Викторина по математика
Владимир Д. Атанасов- 4в, Викторина
Мая И. Кацарова – 4в, Викторина
Надя Т. Генчева – 4в, Викторина
Александър Е. Гьошков – 4д, Снимка- викторина
Диего А. Гарсия -4д, Super quiz
Симеон С. Нинов – 4д, Най-умния печели
Радослав Веселинов -4в клас Викторина
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Виж още...

Представяне на проекти

И през настоящата учебна година продължиха дейността си клубове по интереси за компютърно моделиране и кодиране за ученици от V и VI клас по проект „Образование за утрешния ден“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд. Целта е да се даде възможност за повишаване на дигиталната компетентност и умения на учениците под формата на извънкласни занимания по ключови дигитални умения – базови и за напреднали. На 21 март  2023 г. се проведоха присъствени часове за участниците  от клуб “Уча се да програмирам в 5-ти клас“.
На патронния празник на училището участниците представиха своята работа, участваха във викторина и се забавлявахме пишейки кодове Python. Може да разгледате повече от нашето тържествено представяне и цялата ни програма тук. Опитайте и Вие някои от задачите, върху които работихме!

Виж още...

Представяне на проекти

На 21 март  2023 г. се проведоха последните присъствени часове за участниците  от клуб “DigitalSchool”. В периода от  октомври 2022 г. до февруари 2023 г. бяха проведени общо 69 занятия, от които 6 присъствени и 63 онлайн. Дистанционните занятия се провеждаха във виртуална класна стая в Skype. Участниците бяха 17 ученика от 5 и 6 клас – 10 момчета и 7 момичета.
Учениците придобиха дигитални умения и знания за работа в интернет и програмирането, изградиха качества като прецизност, комбинативност, оригиналност, съобразителност, умения за вземане на решения. Развиха абстрактното мислене и фантазия, създадоха умения за самостоятелна творческа работа,графична култура. Усъвършенстваха познанията си по английски език чрез използване на иновативни методи на работа, повишиха творческите си умения и културната осведоменост. Акцентира се и  върху общуването, спазването на етични правила и опасностите в интернет пространството.

 

 

Виж още...

Проект “ Образование за утрешния ден“

И през настоящата учебна година продължават дейността си клубове по интереси за компютърно моделиране и кодиране за ученици от V и VI клас по проект „Образование за утрешния ден“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд. Целта е да се даде възможност за повишаване на дигиталната компетентност и умения на учениците под формата на извънкласни занимания по ключови дигитални умения – базови и за напреднали.

Занятията се реализират в неучебно време извън задължителните и избираемите учебни часове на учениците, по време на целодневната организация на учебния ден извън дейностите по самоподготовка, както и по време на ваканциите. Продължителността на занятията по време на учебната година и по време на ваканциите е 70 часа, а средната продължителност на учебния час е до 45 минути. Заниманията се организират със седмичен хорариум или на модулен принцип.

Може тук  да разгледате нашата програма и част от заниманията, които са предвидени за учебната 2022-2023г.

Виж още...

#CodeWeek 2022

Европейската седмица на програмирането помага на милиони хора в Европа и извън нея да учат, да създават и да се забавляват с цифровите технологии. За тази цел е създадена платформата Code.org, в която има огромен набор от игри, инструменти за разучаване и усъвършенстване на езиците за програмиране.  За поредна година нашето училище се включи в Европейската седмица на програмирането. В часовете по Компютърно моделиране  учениците от 3 и 4 клас се включиха в различни дейности. Уроците чрез игри и любими герои от Междузвездни войни, Замръзналото кралство, Minecraft, Angry Birds, Танцово парти и др., положиха основите на компютърните науки и кодирането.  Малките ученици упражниха визуалното програмиране.  Умението да програмираме, да разчитаме код ни дава предимство в цифровия свят на XXI век, като ни позволява да го контролираме, променяме и дори да го правим по-добър.
Разгледайте дейностите, които изпълнихме по класове, включете се и вие в Седмицата на кодирането!

Виж още...

СофтУниада 2022

За седма поредна година СофтУни ни предизвиква да покажем знания и умения по състезателно програмиране на СофтУниада 2022! Състезанието  се проведе на 26 и 27 февруари 2022, изцяло онлайн. Очаквахме го с нетърпение.

СофтУниада 2022  даде възможността на ученици от 1 до 6 клас  да разработят  образователна анимация със Scratch. Включиха ученици от 4 и  6 клас със своите забавни проекти, които може да разгледате тук.

Виж още...

Алманах

Честит празник, приятели! ????????
На 1 ноември 2021г бе  най-подходящият ден, за да бъдат обявени официално ???? победителите в Националния  конкурс за електронни образователни материали през 2021 година.
Критерии за оценка бяха:
✨ Вложена креативност
✨ Ангажираност на учениците,
✨ Релевантност към предмета.
И след щателно преглеждане на всички кандидатури, журито единодушно достигна до финалната подредба на участниците – представяме ви ги разпределени в 5 различни категории и подредени по азбучен ред:
⭐ Топ10:
Вилма Великова
Данаил Манолов
Зорница Йорданова
Иван Петков
Николай Дунев, Даниел Вачков и екип
Пауна Иванова
Росица Атанасова-Минева
Силвия Николаева
Соня Канелстранд
Тони Чехларова, Евгения Сендова и екип
⭐ Топ20:
Виктория Чалъкова
Даяна Бойкова
Илиана Стойчева
Константин Байрактаров
Лазарина Донова-Пехлева
Мария Симеонова
Надка Минчева
Нора Баланска
Таня Маркова
Татяна Видолова
⭐ Топ30:
Владимир Илиев
Георги Петров
Елена Митрева-Гълбачева
Иван Илиев
Мирослав Илиев
Радалия Касърова
Росица Денчева
Стилияна Каменова
Таня Коларова
Цветанка Манолова
⭐ Топ40:
Антон Димитров
Даниела Димитрова
Йорданка Илиева
Лиляна Николова
Магдалена Трифонова
Марина Томова
Радостина Влайкова
Слави Кадиев
Станимира Савова
Христина Маркова-Димитрова
⭐ Топ50:
Галя Петрова
Десислава Димитрова
Катя Димитрова
Катя Иванова
Мария Петрова
Мая Николова
Светла Енчева
Стефан Петров
Теодора Нончева
Христина Костадинова
Благодарим на всички за това, че се включиха. ???? Стойността, която давате, остава налична и свободно достъпна до всички в България! Може да разгледате тук: https://znam.be/almanach ????
Виж още...

Коледна картичка

С пожелание за Весела Коледа и щастлива нова 2022 година!
Игра за двама
Merry Christmas
Коледна картичка
Весела Коледа
Поздрав- Ивона 4 клас
Коледна картичка
Елфи игра – 4 клас
Happy Holidays
Весела Коледа
Помогни на елфа
1.януари – Катерина

Виж още...

Правила на общността във визуалната среда за блоково програмиране

Днес с четвъртокласниците обсъждахме темата за правилата на общността във визуалната среда за блоково програмиране.
Може да разгледате чудесните им проекти.


  1. СС   Катерина
  2. Обществени правила в Скрач – Михаил
  3. CC  Ивона
  4. Съзидателно споделяне

 

 

Забавлявайте се с нас и научете правилата!

Виж още...
 • декември 2023
  П В С Ч П С Н
  « окт.    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031

 • Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com.
  Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.
  Вижте нашите курсове за учители с кредити на kursove.teacher.bg.