Здраве

Ако искате да сте здрави- започнете с благодарността!

 

Ключът към здравето, вашето и на вашите близки, може да е благодарността. Това добро чувство, което ние понякога забравяме да изразим. То заема в живота ни много по-ценно място от това, което сме свикнали да му приписваме.

Казвайте, колкото е възможно по- често думата "благодаря". Или изразявайте своята благодарност към всички други по начин, който смятате за подходящ. И това ще стане залог за здраве. Вашето собствено и на хората около вас- приятели, роднини или колеги. Хората трябва да знаят, че вие сте им благодарни. Особено тези, които са винаги до вас. Това просто средство ще ви помогне не само да укрепите приятелството и семейните си отношения, но и значително ще намали нивата на стреса.
Както е известно, опасността не е в самия стрес, а в това, колко продължително и негативно се отразява той на нашия организъм. Именно поради тази причина, всички използвани техники за борба със стреса често не дават желания резултат. Нашите отрицателни емоции винаги са причинени от стрес. Всичко започва с малко. Дори фактът, че не са ни благодарили за това, че сме задържали вратата за следващия, идващ след нас човек, може да стане негативна емоция, водеща след себе си стрес. А самият факт за преживяване на стреса, на свой ред провокира отрицателни емоции. Така се завърта порочния кръг. Самият стрес може да доведе до проблеми и с физическото здраве на човека. Спомнете си, колко често вие сте започвали да се чувствате зле физически след нервно напрежение. А душевният мир е и залог за добро самочувствие.
Може би най-умиротворяващата от всички човешки емоции, е благодарността. Когато я изразим, ние ставаме любезни и добри не само към тези, които са близо до нас. Положителните емоции стократно се връщат. Ние започваме да осъзнаваме своята собствена стойност за другите и поради това започваме да се отнасяме по-добре към себе си.
Оставете вечерта на бюрото си "писмо за благодарност." Нека то бъде адресирано към вас самите. Опишете в него всичко добро, което има във вас, прекрасните дела, които вие сте извършили и все още планирате да извършите. Няма нужда да скромничите. На сутринта, прочетете това писмо. И нека денят започне с чувство на благодарност.
Благодарността към себе си или към хората около нас ще ни направи по-щастливи и устойчиви на стреса, а следователно и по-здрави!
Автор: Надежда Калинина

Най-мощният витамин – ДВИЖЕНИЕТО!
 
Исторически, човешкият организъм е еволюирал в условия, изискващи постоянни физически усилия. Независимо дали става дума за лов или земеделие, готвене, отопление на дома, самозащита или друг вид дейност – всички те карат хората да се потят! Двадесети век коренно промени ситуацията. Научно-техническият прогрес постави хората в риск от развитие на безкрайно много заболявания, възникващи поради заседнал начин на живот.
Но не бива да забравяме, че метаболизмът на тялото е в основата на живота. По-просто можем да си го представим като верига от връзки. На първо място е използването на хранителни вещества, след това строителство и ремонт, необходими за живота на клетките и тъканите, а след това разделяне и рециклиране на отпадъците, негодни за по-нататъшна употреба вещества.
Количеството и качеството на "циркулиращата" през тялото материя е това, което ядем и отделяме и то трябва да съответства на нашите нужди. Оттук произтича изискването за рационалната употреба и разход на енергия. В този процес на обмяна на веществата физическите натоварвания имат регулаторна функция, играейки ролята и на профилактично средство, и на "естествено лекарство". Те оказват комплексно действие върху различните системи на тялото.
Действия на физическата активност в тялото
Обмяна на веществата. Физическите упражнения способстват за оптимално регулиране на скоростта на метаболизма. Освен това, пречат на натрупването в организма на отпадъчни вещества, излишъци от мастна тъкан, на образуването на атеросклеротични плаки в съдовете и ускоряват отстраняването на токсините от стомашно-чревния тракт, бъбреците, белите дробове и кожата.
Нервна система. Физическата активност има много благоприятно действие върху работата на нервната система чрез психостимулиращо си действие с плавен преход към лек седативен ефект. Това се дължи на отделянето на специални вещества – ендорфини, енкефалини и други невропептиди. Трудно може да се намери по-естествен във всяко едно отношение и по-полезен начин за преодоляване на психологическия стрес от физическите натоварвания.
Изходът, който уморените от стрес хора търсят за получаване на положителни емоции са изкуствените източници на ендорфини (наркотици, алкохол, тютюнопушене), нарушавайки по този начин нормалния метаболизъм на нервните клетки и причинявайки си зависимост от психотропни вещества. Физическите натоварвания помагат за обезвреждане на емоционалния дисбаланс от стреса при негативни ситуации.
Освен това, при физически натоварвания мощен поток от импулси преминава по нервните влакна, става формиране на нови "нервни пътища". Тези занимания подобряват функционалната регулация на „ин”- органите (черен дроб, далак, задстомашна жлеза, сърце, бели дробове, бъбреци), засилвайки и оптимизирайки работата им.
Хормонален статус. Физическите упражнения подобряват работата на хормоналната система. Благодарение на тях става усилване на отделянето на "строителни” (анаболни) хормони, които правят тялото ни стройно и силно. Увеличава се общата работоспособност, подобрява се храненето на тъканите: кожата става гладка, мускулите – стегнати, в движенията се появява сила. Човекът става все по-привлекателен за другите и придобива увереност в себе си.
Имунитет. Благодарение на адекватната физическа активност в организма се повишава устойчивостта към инфекциозни и ракови заболявания, намалява се риска от появата на алергични заболявания (например, астма).
Редовните натоварвания значително намаляват риска от развитие на заболявания. Аеробните натоварвания са полезни за сърдечно-съдовата система. Те предпазват от хипертония, атеросклероза, инфаркт на миокарда и инсулт, тромбоза. Физическата активност укрепва и опорно-двигателния апарат, което помага за намаляване на вероятността от счупвания, изкълчвания, скъсани сухожилия за сметка на повишената якост.
Автор: Дмитрий Полохов
 

Имунен тест

Предлагаме на вашето внимание една кратка Анкета, за това колко ефективно функционира вашата имунна система. За да добиете представа, отговорете на следните въпроси:

1.Често ли боледувате от простудни заболявания или грип?
2.Ако се простудите, то на вас ви е много трудно да се отървете от настинката?
3.Често ли изпитвате стрес?
4.Мъчат ли ви депресия или подтиснатост?
5.Имате ли хранителна алергия?
6.Редовно ли използвате болкоуспокояващи?
7.Страдате ли от сенна хрема?
8.През последната година използвали ли сте антибиотици повече от веднъж?
9.Възпалено гърло – не е рядкост за вас?
10.Често ли имате главоболие?


Резултати:
Ако сте отговорили с «да» на 3 въпроса, то вероятно на вас ще ви се наложи да обърнете повече внимание на своята имунна система.
Ако сте отговорили с «да» на 4 въпроса, то вашата имунна система очевидно се нуждае от повече внимание и грижи.

При 5 или повече положителни отговори показват, че вашата имунна система не е в състояние да се справи с натоварването.