Учим и се забавляваме

В първи клас – съвети за родителите

Подходящи занимания в първи клас:

1., „Не се сърди, човече“ с 2 зарчета – хвърлят се заедно и се пресмята сбора. Учи на уважение към останалите участници, както и подобрява уменията по математика.

2.  Ресторант “ – записва се меню и се пресмята сметката. Усвояват се житейски умения като етикет, както и се подобряват уменията по български език и математика.

3. Морски шах с букви – в 9 квадратчета се записват изучени букви и с тях се измислят и записват правилно възможно най-много думи. Развива се езиковият речник и уменията по правопис.

4. Бесеница – в добре познатата игра се записват началната и крайната буква, а на мястото на останалите се слагат чертички. Целта е да се познаят буквите и съответно думата.

5. Дума в думата – участниците измислят по една истинска, но дълга дума. Целта е от нея да се образуват колкото може повече думи.  Например: „КАДАСТРОН – СТО, ДРОН, ТРОН, КАСА, ДАТА и др.“

  ___________________________   

КАКВО ДА КУПИМ НА ПЪРВОКЛАСНИКА?

Учебната година наближава, а магазините вече предлагат изобилие от ученически пособия. Какво да купите за първокласниците? Ето помощен списък:

  • 5 броя тетрадки с тесни и широки редове – използват се основно за диктовка и в следбуквения период;
  • 3 броя тетрадки с големи квадратчета – използват се основно за смятане, и то в следобедните часове;
  • 3 тетрадки с бели листа – използват се в предбуквения и буквения период за звукови модели на думите, както и по други предмети;
  • Найлонови подвързии и етикети за тетрадките и учебниците /препоръчително е всеки вид тетрадки да са с отделни цветове – например зелени с тесни и широки редове, жълти с големи квадратчета и бели с бели листа/, а етикетите може да са с любим герой на детето. Също така не бързайте с подвързиите за учебниците, а ги занесете в книжарница едва след като ги получите и на място ще ви подвържат по точните размери на всеки учебник. Друга практика е подвързване с фолио. Вие избирате начина.
  • 2 черни молива НВ – за препоръчване с гумичка, за да не губи детето време да търси гумичката, да трие и след това да търси молива.;
  • 2 сини химикалки – ще потрябват чак при следбуквения период, но все пак бъдете подготвени.;
  • Острилка, триъгълник, линия, гума /ако все пак няма на молива/;
  • Показалка /закачена на буквара – не е задължителна, по-скоро според настройките на детето/;
  • 2 малки бели плика /за прибиране на червени и сини квадратчета, които ще се използват за звуковите модели/;
  • Ножица със заоблени върхове, сухо лепило, гланцов блок /за апликиране/;
  • 3 броя блок №4, обла и плоска четка, чаша за вода, малка мушама /около 50-60 см на дължина/, малка гъба, акварелни бои, престилка по желание /за изобразително изкуство/;
  • Флумастри, цветни моливи, пластилин, дъска и ножче;
  • 2 чифта гуменки /маратонки/ – един за игра в салона и един за игра навън;
  • Екип за физическо възпитание – анцуг или блуза и клин. Може да има и резервна блуза, в случай, че е по-топло навън и се изпоти.
  • Бележник за връзка с родител – надписан отпред на кое дете е, име и телефон на родител. Може да бъде и с номерирани страници.
  • Лична ученическа карта, издадена 2018 г.  – не купувайте, преди да сте се уверили, че новите карти вече са на пазара. Може да има промяна в данните или дизайна и старите да не вършат работа.

За препоръчване е всичко да купите заедно с детето си и отново заедно с него да обсъдите детайлите – несесери, подвързии, етикети. Оставете го само да избира цветове и картинки, да се вълнува и да знае, че са купени специално за новата му роля на ученик. Така ще ги познава и пази, а и ще ги цени повече – все пак самичко ги е избрало!

 


ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС

 


Дойде ли време за записване в I клас, всички родители се притесняват – ще се справи ли детето, избрахме ли добър учител и т.н.

Ето какво можете да направите, за да бъдете спокойни вие и детето:

  1. Запознайте се с бъдещия учител – ако Вашите изисквания и визия за образованието на наследника съвпадат с Вашите, всичко е наред. В противен случай или трябва да приемете положението, или да смените учителя.
  2. Запознайте детето с бъдещия му учител – ако детето го хареса, дори и по-горната точка няма чак такова значение.
  3. Подгответе детето емоционално – разказвайте му колко е важно човек да се учи (давайте и свои примери за учене, квалификация, курс).
  4. Работете за памет и концентрация у бъдещия ученик – играйте с мемори-карти, а след разходка може да го помолите да Ви опише откъде сте минали и какво сте видели.
  5. Усъвършенствайте речниковия запас на първокласника – нека да разказва, да задава въпроси и да отговаря.
  6. Подобрявайте фината моторика – това се постига чрез писане по пунктир, рисуване в границите на очертаната фигура, повторение на модел и др.
  7. Обърнете внимание на стойката на детето и на захвата на молива – ако още в началото малкият ученик свикне с правилна стойка и захват на молива, ще си спестите много главоболия по отношение на гръбначни изкривявания, проблеми с очите, грозен и нечетлив почерк и др.
  8. Подгответе заедно ученическата чанта и необходимите консумативи.
  9. БЪДЕТЕ ГОРДИ И ПОКАЗВАЙТЕ НА ДЕТЕТО ГОРДОСТТА СИ ОТ НОВАТА МУ СОЦИАЛНА РОЛЯ, А ИМЕННО ДА БЪДЕ УЧЕНИК! 🙂

Коментарите са затворени.