4. ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ с призвание за Майкрософт иновативно училище

   На 16.12.2016 година в град София се проведе заключителния за тази година семинар на Майкрософт на тема: „Да изградиш и ръководиш иновативно училище. Предизвикателства.“. Той протече особено тържествено, тъй като на него бяха обявени и имената на тримата най-иновативни учители експерти на Майкрософт, включени в програмата Microsoft Innovative Educator Expert 2016-2017 , които да вземат участие на Световния Форум на Майкрософт, който ще се проведе през месец март 2017 година в Торонто, Канада.

   Всяка година, Microsoft избира иновативни преподаватели, които да обменят идеи, да опитат нови подходи в своята преподавателска практика и да се учат един от друг като глобална общност, посветена на каузата за подобряване на резултатите на ученика чрез използване на новите технология.

   Като Майкрософт Иновативни Учители Експерти, педагозите получават възможност за изграждане на капацитет при използване на технологиите, както в класната стая, а така също в учебните планове, с цел учениците да бъдат мотивирани да постигат по-високи резултати в своите изяви.

   За тази програма на Майкрософт през настоящата година са кандидатствали стотици учители от цялата страна, но са избрани само шест, които в продължение на няколко месеца преминават интензивен тренинг с ръководител определен от компанията Майкрософт. Като задачи иновативните учители подготвят по няколко проекта, с които да покажат в каква степен и как използват информационните и комуникационни технологии в своята преподавателска практика. Задължително е и участието в онлайн конференции организирани на световно ниво от Централата на Майкрософт в Америка.

   На събитието в София получихме покани за участие аз и Директорът на ПМГ ”Академик Боян Петканчин” Донка Тодорова. Аз съм и един от участниците в програмата за Майкрософт Иновативен Учител Експерт 2016-2017, а на събитието бях номирана и за един от тримата учители, които ще заминат на Световния Форум в Торонто. Решението за избора е било съгласувано с Офиса на Майкрософт, отговарящ за Централна и Източна Европа.

   Гимназията беше призната за Майкрософт Иновативно училище и поздравено от Теодора Върбанова – ръководител Образователен сектор, Майкрософт България . Това е висок престиж за училището, чиито стратегии са свързани с развитие на иновативни методи в преподаването по всички предмети с интегрирано използване на новите технологии.

   По мое мнение внедряване на Office 365 в обучителния процес ще окаже положителен образователен ефект във всички направления. Облачните технологии ще улеснят създаването, достъпа и споделянето на информация, както за ученици, така и за учители. Ще се улесни осъществяването на междупредметни връзки и ще се даде публичност на онова, което се работи в класната стая. За адаптиране към технологиите, които предоставя Office 365 в ПМГ„Акад. Боян Петканчин“ вече се провеждат вътрешно квалификационни курсове, а също се планират и допълнителни външни обучения.

k1