Елин Пелин

Елин Пелин – разказвачът, който ни накара да се влюбим в думите!

Той е един от гениалните разказвачи и сатирици в българската литература – той е Елин Пелин. Димитър Иванов Стоянов, каквото е истинското му име, е роден в село Байлово и е най-малкото от единадесетте деца в семейството.

Израства в среда, където образованието е на особена почит, той завършва началното си образование в родното си село. След това учи в София, Златица, Панагюрище и Сливен. Не завършва гимназия, но пък се увлича страстно в четене, основно опознава българската и руската литература. Започва да пише още като ученик, а през 1895 г. в сп. „Войнишка сбирка“ и сп. „Извор“ са издадени първите му творби.

През 1897 г. под стихотворението „Тихи тъги“ за първи път се подписва като Елин Пелин. В младежките си години той се увлича повече от поезията. В зрялото си творчество се насочва към разказа и повестта, като продължава да пише детски и хумористични стихотворения. Титулуван е като един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ в българската литература, създател на галерия ярки, незабравими образи, много от които са вдъхновени от неговите съселяни от Байлово, близки и познати.

Елин Пелин умира на 3 декември 1949 г. в София на 72-годишна възраст. Произведенията му са популярни и в чужбина, преведени са на повече от 40 езика. Най-популярните сред тях са повестите „Гераците“ и „Земя“, разказите „Напаст божия“, „Ветрената мелница“, „Андрешко“, „Кал“, сборникът с хуморески в стихове и проза „Пижо и Пендо“, сборникът с разкази „Под манастирската лоза“ и др.

Прочетете част от неговите най-популярни цитати които далеч не обхващат целия кръгозор, който Елин Пелин открива пред нас. 

–  „Съдбата е такава – за едни майка, за други мащеха…“

–   „Това, дето ми е на главата, мога да сваля, но това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя“

– „Най-хубаво е да не казваш нищо излишно. Важното е да знаеш какво да кажеш, да имаш златна мярка.“

–  „Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е добро.“

Знаеш ли откъде идва псевдонимът на Елин Пелин?

На 3 декември се навършват 70 години от смъртта на един от най-великите български писатели Елин Пелин. Поклон! ????????Знаеш ли, че в 5. клас той вече е написал около 700 стихотворения? А имаш ли идея каква е била най-голяма му мечта? ❤️ Разбери повече за майстора на късия разказ от този видео урок по литература за 6. клас! ????????

Geplaatst door Уча.се op Dinsdag 3 december 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.