История на НОК

Историята на НОК, относително казано, в сравнение с много други сегашни породи е сравнително нова – селектирана около 1899г.
Корените на породата произлизат от овчарските кучета, разпространени в Германия през 19-ти век. Капитан Макс фон Щефаниц бил запленен от интелигентността, силата и способностите на тези кучета.

Капитан Макс фон Щефаниц, германски кавалерийски офицер, разбработва породата немска овчарка през 1899г, базирана изцяло на визията си за перфектното куче за работа – един вид куче,
което може да разботи добре при всякакви условия.
Така историята на Немско Овчарско куче започва. С помоща на различни германски очарски кучета и неговата фондация, капитанъ разработил нова и отличителна порода куче – немската овчарка.
Той силно се възхищавал на пастирските кучета на роднния си град в Германия, и смята, че те са имали пълния потенциал да бъдат използвани за всякакви цели.
Макс фон Щефаниц е бил наясно с исторически спад и необходимостта от пастирски кучета и е смятал, че работните способности на породата ще намалеят, освен ако не са били използвани и за други цели.
 Идеалист, със силен интелект и финансово възможности като подкрепа на идеите му, Макс фон Щефаниц е притежавал решителност и отдаденост за да постави своите цели в практиката.
По някаква случайност, началото на НОК започва с изложба на кучета в Германия.
Неговата представа за пастирско куче е то да е изключително интелигентно, енергично, със стабилен характер, добра физика, да има подобие на дивите кучета – бързоног и недокоснат от други породи кучета.
Така той дава добър старт за началото на историята на НОК.

hektor-84317

Хектор Линксрайн

По случайност, началото на НОК започва с изложба на кучета в Германия. Докато в изложбата, средно на големина жълто – сив вълчак привлича вниманието на фон Щефаниц, който е бил
заедно с приятеля си Артур Майер. Това куче на име Хектор Линксрайн било моментално закупено от капитана и преименувано на Хоранд фон Графрат.

Само седмица по – късно фон Щефаниц, приятелят му Артур Майер и няколко съоснователи основават Verein für Schäferhunde (SV)

“Клуб на Немско Овчарско куче на Германия“ е основан с цел да се превърне в най – голямата и силна порода куче в света.

Стандарта за породата НОК е разработен въз основа на психична стабилност и полезност. Мотото на капитана е “полезност и разузнаване“. За него краситата е на 2’то ниво, кучето е безполезно ако в него липсва интелигентността и структурната ефективност, които ще го направят добър слуга на човека.По – късно, с помоща и съдействието на местаната полиция и работещи клубове за кучета, набот от спец. тестове, са разработени кучета за проследяване, официално послушание и работа със сигурността.
Властите са били убедени, че това е правилната порода за използване в много клонове на правителството, служители по време на война, кучета пратеници, проследяване и др.Немското овчарско куче, исторически погленато, набира известие в САЩ, когато избухва Първата световна война. Така AKC променя името на породата на Овчарско куче на Америка.
В Англия, името е променено на Елзаски.