Африкански саванен Слон

африкански с. слон

Африканският саванен слон, често наричан само африкански слон, е най-едрият от шестте вида съвременни слонове. Той е най-едрото съвременно сухоземно животно на планетата. Възрастните мъжки достигат дължина 6 – 6,8 m, височина 4 m и тегло между 7 и 10 тона. Най-едрият регистриран слон досега е убитият в Ангола през 1955 г. африкански слон с тегло 12,234 тона. Малките се раждат с тегло 120 кг.

 Има голяма глава с големи уши и дълъг хобот, който е образуван от срастването на носа и горната устна. Хоботът е изключително гъвкав и служи за хващане, за хранене, за поставяне на вода в устата и за къпане. Слоновете притежават огромни бивници, тежащи 60-100 кг. Горните бивни са силно удължени – до 1-2 метра. Най-големите зъби са били на слон от Танзания и са тежали 165 кг.
Смята се, че общият брой на животните от този вид е около 470 000 индивида.От 1970 до 2007 броят им се е увеличил 3 пъти, но въпреки това е далеч от броя им в началото на 20 век.

Интересни факти:

  1. Сmalki slonchetaлоновете общуват помежду си, дори когато са се пръснали да пасат на обширна територия (до 10 км). Те поддържат връзка с инфразвуци. Слоновете издават характерен рев, когато са близо един до друг.
  2. До настъпването на Ледената епоха са живеели и други видове, като Мамут, Мастодонт, Платибелодонт и Амебелодонт.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *