Лъв

лъвЛъвът е едър хищник от семейство Котки и един от четирите представителя на род Пантери. Теглото му достига до 250 kg и се нарежда като втората по големина след тигъра известна котка обитаваща днес Земята. Днес лъвове се срещат само на едно място в Западна Индия и в разпокъсани райони на Субсахарска Африка. През последните 2-3 хилядолетия лъвът се е срещал и в Северна Африка и Югозападна Азия, но поради дейността на човека е изтласкан на далеч по-малка територия. Останки от съществуване на лъвове са открити и в цяла Евразия от Западна Европа до Индия, а в Северна и Южна Америка от Юкон до Перу. Това го прави и котката с най-обширен ареал на обитание.

ЛъвовеСемейство лъвове

В дивата природа лъвовете живеят 10 – 14 години като в плен те могат да живеят и повече от двадесет години. На свобода мъжките рядко живеят по-дълго от десет години. Причина за това са нараняванията от непрекъснатата борба с конкурентни мъжки, което значително намалява преживяемостта им. Обикновено обитават савана и ливади, въпреки че по-рядко се срещат и в храсталаци и гори. В сравнение с другите котки лъвовете са изключително социални. Живеят на групи наречени прайд, състоящ се от женски с малки и малък брой възрастни мъжки. Ловуват заедно като плячката им се състои предимно от големи копитни животни. Мъжките лъвове са лесно разпознаваеми благодарение на пищната грива. Тя е и един от най-разпространените животински символи известни в човешката култура.

Интересни факти:

 1. Западноафрикански лъв

  Опашката на лъва е различна от опашките на останалите членове от семейство котки.В края си тя завършва с пискюл.

 2. Лъвовете използват опашката си за да сигнализират в различни ситуации,Например лъвицата към малкото си-„по този начин“ обучавайки го в ловни умения.Докато лъвиците ловуват в 90% от случаите,и основно те отглеждат малките лъвчета,единственото,което лъвът прави е гордо да доминира и да се бие с останалите мъжки.
 3. Когато старият лъв е детрониран от по-млад и по силен,новият лъвове„царуващ“ убива всички малки.Това изглежда жестоко,но тъй като вече той е господар
  убивайки малките той е сигурен,че прези следващият размножителен период,лъвиците ще се чифтосат с него.
 4. Факта,че лъвът е едно от най силните и респектиращи животни в джунглата и рядко може да срещнете убит от друго животно лъв, не значи,че не може да бъде победен.Въпреки че,лъвът може да убие десетки по малки животни,това в никакъв случай не означава,че ще може да се справи с глутница от тези по-малки животни.

 

1 Response to Лъв

 1. theo11 каза:

  Zdrasti

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *