Камила

камила2Камилите са род бозайници от разред Чифтокопитни, които притежават характерни мастни отлагания на гърба, известни като гърбици. Познати са два съвременни вида камили – едногърба и двугърба камила, както и три изкопаеми вида. Обитават сухите пустинни местности на Северна Африка, както и Западна, Централна и Източна Азия. Двата съвременни вида са опитомени и се използват за добив на мляко и вълна, както и за работни животни.камила1

Името камила, произлиза от думата карамбит свързана с концепцията за красота, въпреки че корените могат да се проследят и в по-древни езици. Терминът ‘камили’ се използва и в по-широко значение за описването на сродните представители на семейство Камилови, обитаващи Южна Америка – лама, гуанако, алпака и викуня.

Средната продължителност на живот на камилите е между 40 и 50 години. Зрелите екземпляри достигат на височина до 1,85 m при плешката и до 2,15 m при гърбицата. Самата гърбица е около 30 cm. Камилите могат да бягат със скорост до 65 km/h за кратки разстояния, но могат да поддържат скорост от около 40 km/h за дълго време.

Интересни факти:камила 3

  1. Фосилните останки показват, че предшественикът на съвременните камили е живял в Северна Америка през палеогена и едва по-късно се разпростира в по-голяма част от Азия. За първи път камилите са опитомени около 2000 година пр.н.е.
  2. Името „камила“ навлиза и се преобразува в латинския и гръцкия език, от древната дума gāmāl с корени в иврит или финикийски език, вероятно носеща значението на „нося“ или „превозвам“.Понякога името ‘камили’ се използва и за шестте камила 4ющпредставителя на семейство Камилови, две от които са същински камили (едногърба и двугърба), а останалите четири са камилоподобните южноамерикански представители лама, гуанако, викуня и алпака.
  3. Едногърбата камила може да се движи със скорост до 16 км/ч. Тя се характеризира с изключителна издръжливост на дълги разстояния.
  4. Когато намери вода, камилата изпива за 10 минути 123 литра, което е около 2/3 от съдържанието на една вана.
  5. камила5Повечето животни губят вода с изпражненията си. Но изпражненията на камилата са много сухи. Така водата се задържа в организма им и те издържат дни напред, без да пият.
  6. В гърбицата на камилата се натрупва голямо количество мазнини (а не вода!), които тя използва при липса на водоизточник.
  7. Поради хищническото отношение на човека, камилите се намират под закрила. Те са вписани в международната Червена книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *