Жираф

 жирафи2Жирафът  е едър тревопасен бозайник от семейство Жирафи. Той е най-високият съществуващ животински вид на земята. Обитава сухите и гористи савани на Африка на юг от пустинята Сахара. Смятан е от местните племена за свещено животно. Мъжките достигат 4,9 – 6 m и тежат средно 1,500 kg, а максималното тегло е 2150 kg. Женските общо взето са по-дребни.Те са високи от 4,5 до 5,3 m и тежат средно 1140 kg, а максимално – 1780 kg, което го прави четвъртото по големина сухоземно животно.
Жирафите вършат всичко прави. Техният дълбок сън е не повече от 10 минути. Почивайки, държат шията си изпъната нагоре, а когато пият вода, широко разтварят предните си крака, зажирафи да могат да се наведат достатъчно. Потребността от вода жирафите задоволяват преди всичко с храната си, така че те могат да не пият в продължение на седмици. Ако все пак пие, жирафът наведнъж може да погълне до 60 литра вода. Живеят в заселени райони и гористи пасища в Африка на юг от Сахара.

Интересни факти:жираф2

  1. Мъжките жирафи достигат до шест метра височина и тегло до 900 килограма.
  2. Тези животни могат при необходимост да бягат със скорост петдесет и пет километра в час, което означава, че на кратки разстояния могат да надбягат дори състезателен кон.
  3. Дължината на една крачка на жирафа е 6-8 метра. Тези на пръв поглед мудни животни могат да прескачат бариери, високи до 1.85 метра.жираф3
  4. Езикът на жирафите е черен и може да достигне дължина до 45 сантиметра. Те могат да почистват ушите си с негова помощ.
  5. Жирафите издържат без вода по-дълго и от камилите.
  6. Вратът им има само седем прешлена. Той е по-гъвкав, отколкото изглежда. Това е установено при наблюдаване на животните през нощта, когато те спят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *