Африкански леопард

Африкански леопард е хищен бозайник,леопард член на семейство котки, подвид на леопарда. Това е най-многобройния и широко разпространен от подвидовете му.Цветът на външната окраска при африканския леопард е различна при представителите от различните части на Африка в зависимост от местоположението и местообитанието му. Тя може да варира от червеникаво-кафяв през тъмно жълт до кремав. Мъжките леопарди са по-големи и по-тежки от женските. leopard2Африканските леопарди населяват широк спектър от местообитания в Африка. Те варират от планински гори и тревни савани. Не живеят обаче в пустини. Леопардите са изложени на най-голям риск в полупустинните области, където хранителните ресурси са оскъдни. Това води дo конфликт с животновъдите номади, земеделските производители и техните животни. леопард2Те са нощни животни и обикновено ловуват по време на здрач. Често когато се налага да ловуват и през деня. Леопардите са много потайни животни. Приближават се до жертвата си максимално близо и тогава нападат. Рядко се бият с други хищници за плячката си.

Интересни фактилеопард3:

  1. Леопардът е защитен вид в целият си ареал. Това не пречи да е обект на лов от бракониери заради скъпата си кожа и части от тялото, които се използват в китайската медицина.
  2. Жирафът и пумата са единствените големи котки, чиято численост в природата е по-голяма от колкото в плен.
  3. Кожата на леопарда е уникална. леопард4Окраската на всеки екземпляр е различна. Формата, големината и подреждането на петната е индивидуално за всяка една пантера.
  4. Днес тези животни са заплашени от пълно унищожение, поради изтребването им човека, заради твърде красивата и ценна кожа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *