НП STEM

STEM и Изобразително изкуство, чудесна комбинация. Тема “Орнаменти и шевици” – 3 клас.

Интердисциплинарен урок по математика, физика и ИТ на тема „Скорост на звука. Електрическа верига- собствен източник на ток.“

Истинска наслада за професионалните ни сетива бе да присъстваме на STEM урок. Колегите Радостина Пачелийска и Спас Пищалов представиха забавно и поучително интердисциплинарен урок по математика, физика и ИТ на тема „Скорост на звука. Електрическа верига- собствен източник на ток.“ Учениците от VII клас имаха възможност да участват в обсъждане, анализиране и решаване на възникнал проблем. С различни интерактивни упражнения бе провокирано аналитичното и критичното им мислене, откриваха общото между математиката и физиката чрез умело подбрани симулации. Урокът премина с фокус върху разкриване на проблеми и изграждане на умения за решаването им, в интерес на това учениците да стават изобретатели, използвайки технологични практики и процеси.
На седмокласниците пожелаваме успехи в следващата степен на своето образование. Да търсят и да намират, да бъдат активни, последователни и отговорни, да се трудят!
Успех момичета и момчета!
И не забравяйте родното училище!

Нека кайсиите да свирят!????

Линк към видеото, качено във Фейсбук страницата на училището

3-D принтиране в

ОУ „П. Р. Славейков“,

с. Средногорци

Имахме удоволствието да присъстваме на представителна изява на ентусиастите от клуб „Млад графичен дизайнер“ по проект „Образование за утрешния ден“. Учениците направиха пълен обзор с прецизно подбрана информация на тема 3D принтиране. Запознаха ни с широкото приложение на 3D принтиране, различни материали, с които се работи, предпечатна подготовка на модели със специализиран софтуер. Споделиха и за други свои дейности в клуба- работа с графика, изработване на грамоти, сертификати, фирмени лога, анимирани картички и графики за интерактивни упражнения.
Поздравления за госпожа Радостина Пачелийска, ръководител на клуба, която вещо поддържа искрицата, подкрепя амбициите и умело напътства младежите в търсене на новото!
От нас- аплодисменти!

Занимания по интереси в STEM среда

Линк към статия, свързана с откриването на СТЕМ кабинет в училището ни

Бинарен урок по математика и история на тема „Линия на времето“

Днес, 22.12.2021 г., в ОУ „Петко Рачов Славейков“, с. Средногорци се проведе бинарен урок по математика и история с учениците от VI клас, под ръководството на г-жа Радостина Пачелийска и г-жа Валентина Павлова. Учениците показаха и затвърдиха комплексни знания и умения. Пожелаваме си и за напред толкова ефективна работа в екип – и между ученици и между колеги!

 

 

Поредният ни успех! ????Очаква ни доста работа в изграждането на нашата училищна STEM среда. Средствата, в размер на 50 000 лв., ще бъдат инвестирани в създаването на модерна технологична зона и въвеждането на нови образователни модели за учениците. Експериментите и ученето чрез преживяване ще превърнат образованието във вълнуващо приключение.

Проектът предвижда изграждането на класна стая за креативни дигитални създатели, която да бъде разделена на отделни зони, в които да се прилагат различни режими на учене, подобряващи STEM обучението.

Целта на STEM кабинетът ще бъде да постигне повишаване на мотивацията сред учениците чрез изграждането на една архитектурно приветлива и технологично обезпечена среда. По този начин учениците ще имат възможност  за максимално пряк досег, както до атмосферата на самата среда, така и със самите учебни дисциплини, които са част от STEM направлението.

Засилването на интереса е един от основните фактори, за който трябва да се следи на ниво основно образование. Освен това промяната в учебното съдържание, както и методите на преподаване, биха осигурили на учениците възможност да разберат в действителност всички неща, за които учат и да използват този солиден фундамент като основа за по- нататъшното си развитие. Ето затова една от основните цели ще бъде да стимулираме въображението и креативността на учениците, давайки им възможност да творят по време на учебния час, да проявяват себе си и да достигат сами до следващите нива на познание.