23 февруари – Световен ден за борба с тормоза в училище!!!

Днес, във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с тормоза в училище“,  в ПГРЕ „Г. С. Раковски“ бе проведен онлайн урок. Участници в урока бяха учениците от 8е клас и ученици от 9 клас. Водеща беше Лора Банчева, ученичка от 12е клас на нашето училище. А в залата, от която беше изнесен урокът, в ролята на наблюдатели, бяха учениците от 12 г клас. Урокът премина при изключителен интерес. Учениците изразяваха мнение и изказваха предположения, а водещата много умело го ръководеше. След края му, бяхме поздравени от 8е клас с песента „Нека бъде светлина“, на Васко Кръпката, която напълно съответстваше на темата на урока, след което, всички облечени с розова фланелка, се снимахме. По този начин изразихме подкрепата и принадлежността си към борбата с тормоза в училище и за пореден път отчетохме, че нашето училище е Зона свободна от тормоз.. По-долу може да видите акценти от урока.

Ние знаем, че Денят за борба с тормоза в училище, се отбелязва от 2007 г. през последната сряда на м. февруари. За пръв път денят е честван в Канада, където Дейвид Шепърд и Травис Прайс в знак на солидарност с техен съученик, на когото по-големите ученици от училището се подигравали, защото носел розова тениска, организирали протест против тормоза в училище. В знак на подкрепа към момчето 50 от негови съученици се появили с розови тениски.. Инициативата става популярна и в други училища в много държави. През 2008 г. денят официално е обявен за Ден на борбата с тормоза в училище. Скоро след това се разпространява и по целия свят. В този ден учениците излизат с розови тениски с надпис „Тук тормозът спира“. Денят е известен още и като „Ден на розовата фланелка“.

Но жертвите на тормоз в училище са много. Днес в урока, беше споделена още една  история на тормозен ученик, завършила с фатален край. Учениците Лора Банчева и Владимир Налбантов представиха стихотворение, написано от 14-годишната Лора Граймс от Бристъл, Великобритания, която се самоубива, след като е системно малтретирана в училище от свои връстници. В предсмъртното си писмо тя моли то да бъде прочетено на погребението ѝ…