Открит урок

otkritUrok_2014Учениците от 10а клас с класен ръководител г-жа Нели Манчева участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7“. На открития урок състоял се на 22 декември 2014 г. те представиха реализираните дейности до този момент обединени в една обща тема „Превенция на тютюнопушене“. На събитието присъстваха г-жа Тодорка Ангелова – секретар на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община-Тутракан, помощник директорите г-жа Калдарева и г-жа Русева, главните учители г-жа Манолова, г-жа Кирякова и г-жа Неделчева, г-жа Стойкова –педагогически съветник, учениците от 10б клас и г-жа Емилия Николова. Партньори на десетокласниците в проекта са учениците от осми клас с класен ръководител г-жа Исмаилова, с. Цар Самуил.
снимки: Ралица Акпунарлиева

Коледно математическо състезание

DMarinov_2014Седмокласникът Денислав Златков Маринов е на първо място, с най-голям брой точки и златен медал в Коледното математическо състезание тази година. Една точка не достигна на Валери Венциславов Танчев от 10б клас за първото място. Той дели второто място с учениците от математическата гимназия в град Силистра. gramota_VT

Дейности на Училищния ученически съвет при СОУ „ Й. Йовков“

SPIN_2014_20На 1.12.2014 г., в голямото междучасие, във фоайето на училището бе представена презентацията на тема „Свят без СПИН“. Представители на УУС при СОУ „Й. Йовков“ и на Младежкия червен кръст раздадоха червени ленти – символа за борба със СПИН. Желаещите ученици се включиха в анкетата „СПИН – болест на рисковото поведение“. Организатор на мероприятието: Бюрото на Училищния ученически съвет с председател Нора Димитрова от 10б клас и г-жа Лиляна Стойкова – педагогически съветник.
Микрофона е ваш
dslavei_30Коледните и Новогодишни празници бяха повод за организираното мероприятие „Микрофона е ваш“. Учениците от 1б клас с класен ръководител г-жа Маргарита Манолова благодариха и поздравиха всички учители, ученици и служители с предстоящите празници – пяха песни и цитираха стихотворения. Димет Али от 5а клас благодари и поздрави екипа от преподаватели на своя клас и ръководството на училището с песента „Пусто лудо и младо“. „Добруджански славей“ – с ръководител Исмаил Исмаилов от 8б клас танцуваха за всички. Те пожелаха здраве, повече усмивки, ползотворен труд и много положителни оценки през новата 2015 година.

Международно сътрудничество

NBesarabНа 5 декември 2014 г., представители на СОУ „Йордан Йовков“ – Анелия Калдарева – помощник директор, Диана Цвяткова – учител по английски език и класен ръководител на 5 „а“ клас, госпожа Елена Николова – класен ръководител на 1 „б“ клас и госпожа Стефка Капинчева – библиотекар в детски отдел при читалище „Н. Й. Вапцаров“ по покана на директора на теоретична гимназия „Наегое Бесараб” посетиха гр. Олтеница, Румъния. По време на посещението им бе сключен договор за сътрудничество между двете училища и в частност, между 5 „а” клас при СОУ „Йордан Йовков” и 5 клас при теоретична гимназия „Наегое Бесараб”. Учителите присъстваха на концерт на ученици от училището и останаха много благодарни за топлото посрещане и отделеното внимание от учители, ученици, родители и общественост. Нека да си пожелаем успешно сътрудничество!

Информация:Диана Цвяткова

Снимки: Стефка Капинчева

Цветна олимпиада

СОУ „Йордан Йовков“ е на трето място в инициативата „Цветна олимпиада“ на сдружение „България си ти!“ в област Силистра.

Браво на победителите в съответните области!

Български език и литература:

  • 12 клас – Емине Сабахатин Раим
  • 10 клас – Християна Данаилова Раева

Математика:

  • 9 клас – Петя Илиянова Петрова
  • 9 клас– Симона Станиславова Йорданова

Информационни технологии:

  • 9 клас – Георги Николаев Горанов
  • 8 клас – Даяна Златкова Тодорова

http://bulgariasiti.com/

Конкурс за компютърна презентация

konkurs_9_2014Организаторите от НЧ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Тутракан днес /9 декември 2014 г./ наградиха участниците в конкурса за компютърна презентация и видеоклип на тема „Разкажи за културата на Тутракан“. Учениците представиха своите проекти като разказаха за историята на културно-исторически забележителности от тутраканския регион, личности, народни традиции и обичаи.

Наградените в първа възрастова група са петокласниците:

– Васил Радославов и Добромир Стоянов – 1 място

– Диляра Рашид – 2 място

– Велислава Димова – 2 място

– Дарина Димитрова и Андрея Лазарова – 3 място

От втора възрастова група грамоти и награди получиха:

– Ралица Акпунарлиева, 9б клас – 2 място

– Дилян Дяков, 10б клас – 3 място

– Станислав Стоянов, 12а клас – 3 място

Девета ученическа литературна конференция

litKonf_3_2014Започна деветата ученическа литературна конференция на тема: „Числата и хората в българската литература и култура“.

На 29.11.2014г. се състоя открит урок в ОЦИД – Тутракан. Учениците от 11б  (с учител по БЕЛ Мария Иванова при СОУ „Йордан Йовков“) имаха удоволствието два учебни часа да интерпретират Вазовата ода „Пайсий“ под ръководството на професор д-р Р. Радев, преподавател във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. На урока присъстваха – Анета Ненова, старши експерт по БЕЛ при РИО Силистра; г-жа Златарова, директор на СОУ “Йордан Йовков“; г-жа Анелия Калдарева и г-жа Дияна Русева, пом.-директори; учители по БЕЛ от СОУ “Йордан Йовков“ и СОУ “Христо Ботев“ – гр.Тутракан; учители от гр. Главиница.

Единадесетокласниците от двете тутракански училища и от гр. Главиница, желаещи да участват в конференцията, присъстваха на първия обучителен етап. С проф. д-р Радев уточниха темата и проблемите, върху които трябва да пишат. Вторият подготвителен етап за консултации и рецензиране на текстове ще се проведе до януари 2015г. Третият комуникативен етап ще се проведе до март 2015г.

Празник в училище

Nikulden_2014Днес се почита Света Варвара – покровителка на домашните птици. На този ден по български обичай девойките се пременят, обикалят домовете, пеят песни за здраве. Учениците от ПИГ – прогимназиален етап пресъздадоха този обичай –  облечени в български носии. Съпътстващият празник на Света Варвара е Свети Никола – Никулден. Учениците, техните родители и учители подготвиха никулденска трапеза. Обредната пита беше разчупена от г-жа Калина Михайлова над главите на децата, да пораснат здрави, а класовете на житата –високи. Г-жа Михайлова разказа за магическата сила на „варварската“свещ, която пази дома през цялата година. Гост на празника беше Отец Михаил. Той освети хлябовете и рибата, прочете молитва за здраве и благополучие на децата, техните учители и родители.

снимки…

Седмица посветена на патронния празник на училището

През изминалата седмица /17.11. – 21.11.2014г./ се проведоха мероприятия посветени на патрона на нашето училище – Йордан Йовков.

PP_2014_2В час на класа бяха поканени родители, за да почетат на учениците произведения на Йовков. Шестокласниците с класни ръководители г-жа Елка Стоянова и г-жа Венета Александрова слушаха разказите „По-малката сестра“ и „Другар“. PP_2014_1Поздравителни адреси и благодарности получиха четците г-жа Цветелина Калчева и г-жа Николинка Стефанова Енчева. Събитието „Голямото четене“ се проведе и в другите класове от първи до дванадесети клас.

PP_2014_4На проведеното математическо състезание се откроиха най-добрите математици.

На първо място са:

5 клас

Пресиян Ивайлов Николов

6 клас

Пламен Бисеров Калчев

Владислав Иванов Тодоров

Гюлнур Нурджан Кяшиф

7 клас

Емилиян Славов Василев

8б клас

Габриела Косулиева

9б клас

Симона Станиславова Йорданова

10б клас

Тодор Диянов Йорданов и Божидар Константинов Симеонов

11б клас

Цветан Цвятков Томов

12 клас

Гергана Росенова Борисова

На второ място са:

5 клас

Мерт Айханов Юмеров

6 клас

Калоян Радославов Акпунарлиев

Ясмин Шенол Али

Николай Николаев Димитров

7 клас

Денислав Златков Маринов

8б клас

Христин Мораров

Теодора Атанасова

9б клас

Симона Веселинова Йорданова, Александрина Огнянова Морарова, Георги Николаев Горанов, Толга Юмитов Кантаров

10а клас

Габриела Стефанова Крумова

10б клас

Славена Тодорова Тодорова

Християна Данаилова Раева

Красимир Пламенов Красимиров

Никола Руменов Димитров

11б клас

Мария Деянова Терзийска

12 клас

Атанас Ганев

Диян Николов

На трето място са:

5 клас

Ивелина Пламенова Красимирова

Хаят Метин Шерафедин

Диляра Мелин Рашидова

6 клас

Селин Айдън Моролу

Александър Красимиров Георгиев

7 клас

Яна Йорданова Куцарова, Сезен Тунай Фучиджи, Диана Спиридонова, Нихал Салим

9б клас

Николай Димитров Стефанов

10б клас

Габриела Минчева Иванова

Маринела Стефанова

11б клас

Симона Владимирова Цонева

12 клас

Иван Габриелов Великов

Светлозар Гаврилов Ганев

Още снимки…

PP_2014_5С много ефект и малко магия седмокласниците и учениците от 10б клас демонстрираха своите умения в представянето на химични опити. Състезанието „Избрано от магията на химията“ се проведе на 18 ноември, в кабинета по химия и опазване на околната среда. То протече на два етапа:

  1. Състезание между два сборни отбора от 7а и 7б класове;
  2. Забавни опити.

Знания свързани с химичната символика  показаха учениците от  двата отбора.

Забавни и ефектни опити изпълниха Нихал и Йoзге от 7а клас и ученици от 10б клас: запалване на  магнезиева лента, която горя с бяла ослепителна светлина; Дим без огън; Огън без кибрит; Танцуващо въгленче; Същински вулкан; Слонски хобот; Бяла светкавица.

 Още снимки…

PP_2014_7Животът на Йовков и неговото творчество представиха учениците от 10а клас на подготвения от тях и техните учители открит интегриран урок. Урокът придружен с викторина го представиха пред публика в залата на Общински съвет, гр. Тутракан. Гости на мероприятието бяха представители на Община- гр. Тутракан, Исторически музей, НЧ „Н. Вапцаров“. За оказаното съдействие благодарим на г-жа Доротея Бальовска.

Още снимки…

 

PP_2014_8На тържествения ученически съвет, който се проведе на 20 ноември, в залата на Общински съвет, гр. Тутракан бяха наградени изявилите се ученици в различните дейности по повод на предстоящия празник.

В литературния конкурс бяха отличени в съответните категории:

Категория „Стихотворение“

I място – Дамян Димов – 4а клас

I място – Гергана Златкова Тодорова – 6б клас

II място – Пламен Бисеров Калчев – 6а клас

III място – Гюлнур Нуржан Кяшиф – 6б клас

I място – Мария Диянова Терзийска – 11б клас

Категория „Есе“

II място – Неофер Мюслюм Али – 7б клас

I място – Александра Тодорова Георгиева – 11б клас

II място – Магдалена Красимирова Христова – 9б клас

Категория „Разказ“

I място – Радослав Нейчев – 4а клас

I място – Юнона Радослав Николаева – 4б клас

I място – Християна Данаилова Раева – 10б клас

II място – Йована Веселинова Стоянова – 4б клас

II място – Аляра Мевсим Али – 3а клас

III място – Александра Асенова Раева – 4б клас

III място – Али-Джан Садък – 4б клас

III място – Силвена Иванова Енчева – 3а клас

Темите, по които писаха учениците бяха:

I – IV клас – „Ако можеха да говорят“;

V – VIII клас  – „Моето училище – моят свят красив“;

IX – XII клас – „ Ако можеха да говорят“.

Учениците от начален етап на обучение се включиха в конкурса за рисунка на тема „Ако можеха да говорят“. Г-жа Златарова награди победителите:

I място – Ивет Цветанова Стоянова – 1б клас, Селма Шенол Молла – 2б клас, Дилара Сурай Мехмед – 2а клас;

II място – Гергана Евгениева Петрова – 1б клас, Юсеин Нурсес – 1б клас, Йоана Илиева Стойчева – 2б клас, Ивет Илиян Димитрова – 2б клас;

III място – Нерлин Неждат Хълми – 1б клас, Диляра Хюсеин Кючюк – 1б клас, Рая Красимирова Атанасова – 2б клас.

Още снимки…

praznik_CHEzici_6На празника на чуждите езици участие взеха ученици от втори до дванадесети клас. Звучаха песни и стихове на английски и френски език. Габриела Минчева беше лично поздравена от г-жа Соня Златарова за постигнатото трето място на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, проведено в град Монтана. Още снимки…

Всички ученици, които участваха в дейностите през изминалата седмица получиха дипломи за участие. Дипломите и грамотите бяха изработени от ученици участвали в конкурса за изработване на грамота, диплом или покана. И в тази дейност имаше победители:PP_2014_9

I място – Теодора Атанасова – 8б клас

II място

Дилек Ахмед – 10а клас

Биляна Димитрова – 10б клас

III място

Елина Димитрова – 10б клас

Дилян Дяков – 10б клас

Толга Кантаров

Гюлнур Кяшиф

PP_2014_3В чест на патронния празник на училището катедра „Физическо възпитание и спорт“ и съгласно училищния спортен календар проведе поредица от вътрешни ученически турнири /за юноши и девойки, както и за момичета и момчета/ по волейбол, народна топка и футбол. Срещите продължават, по предварително изработена програма, при огромен интерес, придружени с много положителни емоции и оспорвани двубои. Победителите ще бъдат излъчени през следващите дни, след изиграване на полуфиналите и финалните двубои. Училищното ръководство ще закрие вътрешно-училищните тържества и ще награди първенците.

PP_2014_11Под звука на кавал, безброй бели лястовици и персонажи от произведенията на Йовков започна тържествения концерт, който се проведе в деня на патронния празник – 21 ноември. Водещите Нора и Дилян от 10б клас припомниха посланията на Йордан Йовков, нашият патрон: Добротворство, обич към ближния, дълбок алттруизъм и хуманизъм, любов към всичко красиво…Така започна концерта с участието на ученици от 1б, 2а,б, 3а, 5а, 6а,б, 4б, 7а,б, 8б, 10а, 11б клас. Те се представиха с песни, танци, сценки и скечове. Мажоретния състав към ОЦИД представиха своите нови танци. Прекрасни бяха изявите на участниците в спортните танци. За това сърдечно благодарим на техните ръководители.

Поздравителни адреси получихме от Исторически музей, гр. Тутракан, Община – гр. Тутракан, НЧ „Н. Вапцаров“.

„Раздавайте усмивките си, не пестете добрите си дела, вярвайте в себе си и никога не се отчайвайте, защото ние всички сме Йовковци! И не забравяйте, че доброто винаги тържествува!“  – с тези пожелания водещите обявиха края на концерта.

По сценария работиха г-жа Мариета Спирова и г-жа Анелия Калдарева.

Още снимки…