Участие в международна конференция на учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

На 15 май 2018 г. представители на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, Заприна Глушкова, Виолета Карамихалева и Вангелия Петрелийска участваха в международната конференция в рамките на проекта „Споделено приятелство“ (L’amitié en partage) – програма „Еразъм + „, организирана в Лозово – Македония. Домакин на конференцията, озаглавена „Мултикултурализъм и толерантност в контекста на професионалното развитие на учителите“, беше училището „Методи Митевски – Брико“ от Лозово. Проектът е финансиран в рамките на Еразъм +, Ключово действие KA201 – Стратегическо партньорство между училища от страна на румънската национална агенция и координаторът на проекта – гимназията „Александър Цвет Бун” в Бакау.

Конференцията беше открита от кмета на Лозово, г-н Великовски. Значението на този проект бе подчертано в приветствената реч, която допринася с нейните цели за създаването на европейските ценности и контекст в македонското образование, както и за подобряване на качеството на професионалното развитие на учителите.

На конференцията присъстваха 40 представители от училища от Македония, България, Румъния, Полша и Италия. Измежду всички тях бяха и преподавателите от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово. Госпожа Заприна Глушкова-главен учител по български език и литература представи доклад на тема: „Опасностите, които крие насилието в училище и начините за предотвратяване“. Чрез него тя каза: „Училището може да играе изключително важна роля за развитието на детската личност, защото децата прекарват по-голямата част от времето си там. Учители, образователни консултанти, училищни психолози, медицински специалисти в училище са едни от най-важни фигури в живота на децата. Често те са първите, които забелязват симптомите на насилие…“. Виолета Карамихалева – учител по английски език, представи доклад на тема: „Предизвикателства за учителитте в мултикултурните класове и училища.“

На конференцията участниците от чужбина представиха опита на Словения,
Косово, Албания, Англия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *