Изборът на професия – гарант за моето бъдеще!… Или колко е важно да има професионално и кариерно ориентиране още в училище

В 11-и клас на Средно училище „Никола Вапцаров“ се проведе открит урок по Гражданско образование на тема „Изборът на професия – гарант за моето бъдеще!“. В последния час на класа за тази учебна година единадесетокласниците на г-жа Заприна Глушкова показаха пред гости, учители и ученици как виждат тяхното „УТРЕ“. На откритата практика присъстваха гости от различни професионални направления, различни поколения и различни випуски на училището, които са успели с отлична реализация в живота. Това, което обедини всички бе, че по един или друг начин са успели в живота, намерили са своя път, помъдрели са, получили са своите уроци и в такъв момент споделиха с учениците горчивите уроци на времето.

Не във всяко училище нещата се случват по този начин и не навсякъде се обръща достатъчно внимание на кариерното ориентиране на учениците. Но в хаджидимовското училище това е факт. По изключително интересен начин класният ръководител Глушкова бе представила важни въпроси и проблеми, касаещи бъдещите дванадесетокласници. Аудиторията имаше възможност да се запознае с теорията за кариерното развитие на д-р Джон Холанд. С прекрасна дефиниция на понятието „кариерно ориентиране“ тя запозна всички присъстващи. Бяха разгледани факторите, влияещи върху кариерното развитие. Учениците работеха разделени на групи и обсъждаха различни въпроси от типа:

  • Вълнува ли ви въпроса „Какъв ще стана?“
  • Как виждате себе си след 10 години – какво ще работите, къде ще живеете, кои ще са хората около вас?
  • С кого обсъждате избора на професия? Приятели, родители, не го обсъждате
  • Виждате ли връзка между образованието и професията си?
  • Откъде знаете кой университет е най-добър?
  • Кое е водещо при избора ви за професия – специалността, университета, държавата?

 

Накрая всяка група сподели своето виждане и даде възможност на останалите две да коментират или да задават въпроси, след което учителят ментор прикани някои от гостите да разкаже любопитни факти от неговата професия. С голям интерес учениците изслушаха младия доктор стажант Катерина Бозова, която само преди шест години завърши същото училище. Интересен бе и уредникът на Историческия музей в град Гоце Делчев – Петър Радев, също бивш възпитаник на СУ „Никола Вапцаров“. Накрая като финал отношение взе и г-жа Величка Симеонова, която работи в отдел „Социална закрила“ в Хаджидимово.

Изводът от тази урочна практика е, че адекватното кариерно ориентиране още в училище може да промени ситуацията при младите днес, защото това би могло да помогне за отглеждането на пълноценни професионалисти и на доволни хора в „мир със себе си“. В същото време то е и важна крачка за решаването на проблеми като младежката безработица, трудовата адаптация на деца с увреждания и дори отпадането на ученици от образователната система. Това би могло да ги „излекува“ от безпътицата, която мнозина са поели, защото не са редки случаите, в които учениците започват да учат нещо, защото просто някой им е казал, че е добре платено, или пък нечия родителска амбиция ги е тласнала натам. Груба грешка, след такъв избор бъдещият студент или прекъсва да учи още на първата година, или след време просто не може да намери работа по специалността.

В заключение класният ръководител Глушкова каза, че има много и различни професии – интересни, ярки, увлекателни. Според нея това не е най-важното, а то е да съумеят да направят най-правилния си избор.

Тя каза: „Всяка професия е полезна сама за всички нас, за обществото, за страната, в която живеем. Но най-важното, което обединява всички ни, хората с различни професии – това е нашата човешка същност, нашата доброта и нашата сърдечност, любовта към хората, професионализмът и отговорността пред самите нас. Аз като ваш класен ръководител, вярвам във вас, надяваме се на вас, че именно вие подрастващото поколение ще промените България, ще останете в нея именно заради самата нея.“

 

Лятна академия в СУ“Никола Вапцаров“

 

За шеста поредна година в СУ „Никола Вапцаров“ ,гр.Хаджидимово отвори врати лятна академия. И тази година в нея са включени бъдещите първокласници и сборна група -ученици от II и III клас.

      Вече втора седмица учениците се занимават под ръководството на г-жа Типова и г-жа Райкова-за бъдещите първокласници и г-жа Попова и г-жа Касапова за сборната група.

Учениците се занимават по специално изработени програми,които включват най-вече занимания по интереси,физкултурни занимания,излети до близки местности.

Целта на заниманията за бъдещите първокласници е да привикнат към училищната обстановка,опознаване с останалите деца в групата и учителките.

                         

Групите се състоят от 18 деца-бъдещи първокласници и 23 ученици-сборна група.

Всички те идват с желание и задоволство и участват активно в заниманията.

 

Българският език – лесен и интересен за седмокласниците на СУ „Никола Вапцаров“

Учениците от 7. клас в СУ „Никола Вапцаров“ и тази учебна година приключиха с открит урок по български език и литература според установилата се вече традиция. Вече трета година с преподавателя им по български език и литература – Заприна Глушкова и възпитателя Кипра Праматарова, те провеждат последната седмица от учебната година открит урок по предмета. Под формата на състезание – викторина учениците показаха знанията си, натрупани през учебната година. Проявата кореспондира с целите и задачите на Училищната програма за насърчаване и повишаване грамотността на учениците.

В състезанието взеха участие ученици и от двете паралелки. Надпреварата протече в два кръга, в които състезателите демонстрираха знания, умения и компетентности по български език и литература. Жури от преподаватели по БЕЛ в училището оцени работата на отборите във връзка с владеене на книжовните норми на българския език и оценка на информация от познат и непознат текст. Изключителен интерес предизвика презентацията „Познай кой съм?, включваща любопитни факти за авторите, изучавани през учебната година, както и демонстрираните знания по отношение на правопис, граматика, фразеологизми и логически отношения на думите. А рецитацията на Вазовата творба „Българският език“ в изпълнение на Елза Петелова грабна симпатиите на преподавателите, присъстващи на урока.

Победител в състезанието стана отбор „Хъшове“, последваха го отборите „Вазовци“, „Ботевци“ и „Неразделни“. Госпожа Боянина, директор на училището, връчи грамоти на отборите и на всеки състезател.

„Това е една от поставените задачи на Методическо обединение по хуманитарни науки – да работим за повишаване езиковата грамотност на подрастващите като използваме различни нетрадиционни и интересни за учениците практики“ – сподели преподавателят Глушкова.

14 ученици от СУ „Никола Вапцаров“ на върха по „Стъпалата на познанието”

Вече са известни резултатите от финалния национален кръг на състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“ за ученици 5 – 12 клас, организирано от Сдружение „10 книги“ и Славянски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Провежда се в два предварителни кръга, като участниците, показали максимален резултат и в двата кръга, се класират за финалния кръг.

Тестовете и темите за текстовете се разработват от Национална комисия. Оценяването на индивидуалните постижения на учениците се извършва от Национална комисия за проверка и оценка, която съставя протокол с резултатите. Оценяването се извършва с точки. Максималният им брой е 50.

Финалният кръг се проведе на 3 май и от хаджидимовските състезатели  четиринадесет ученици се изкачиха на най-високите стъпала на националното състезание. Събитието се превърна в поредния празник на родното слово, на духовността и на знанието.

Сред  отличените ученици се открояват: Наталия Таранинова – 7. клас (50 т.) и Магдалена Влахова – 11. клас (50 т.), които извоюваха от 50/ 50 точки и станаха безспорни победители във финалния кръг на  Националното състезание „Стъпала на знанието“ с преподавател по български език и литература Заприна Глушкова. Нейни ученици са и победителите Яница Москова – 7. клас (48 т.); Мария Параскова – 7. клас (48 т.); Ванина Бозова – 11. клас (48 т.) и Мария Стоянова – 11. клас (48 т.)

Победители са и ученици на нейните колеги по български език и литература:

  • Гергана Атанасова – 6. клас (46 т.) с преподавател Наташа Хутманова
  • Симеон Шопов – 5. клас (47 т.) с преподавател Мария Терзиева
  • Фикрие Чакърова – 8. клас (48 т.) и Вяра Караянева – 8. Клас (46 т.) с преподавател и на двете ученички Венета Атанасова

Добро представяне и за учениците Зорница Попова – 7. клас, Ангел Терзиев – 6. клас, Илия Марваков–5. Клас с по 42 т. и Кристиян Караиванов–5. клас с 40 т.

„Нека не стихва творческият устрем на нашите финалисти!“ – си пожелаха преподавателите, а ръководството на училището в лицето на заместник-директора Вангелия Петрелийска поздрави наградените ученици и техните учители, като им пожела нови бъдещи успехи! Тя каза, че наградите са признание за труда и на учениците, и на учителите, които работят упорито и системно заедно, достигайки върхови постижения в различни национални състезания и литературни конкурси.

Традиция е участието на училището в това състезание от 4 години и това не са първите престижни награди. С успехите си учениците защитават достойно името на училището и община Хаджидимово.

Шест ученика от СУ“ Н.Й. Вапцаров“ град Хаджидимово се класираха на полуфинален кръг на състезанието“HIPPO 2018

През март се проведе предварителния кръг  на HIPPO-2018 – ШЕСТО МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК„АНГЛИЙСКИ БЕЗГРАНИЦИ, организирано от асоциация GLOBAL INPUT и GLOBAL HIPPO ASSOCIATION. В надпреварата взеха участие ученици на възраст от 9 до 19 години от училища в България,Италия,Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия,Словения,Албания,Ангола Китай,Кипър,Гърция,Унгария,Индия,Латвия,Монгола,Пакистан,Филипините, Румъния,Турция, Русия,Украйна,Узбекистан и Виетнам.

Кандидатите се състезаваха в 5 категории според нивата по Европейската езикова рамка и положиха  изпит  LCCI PEARSON JETSET.  Изпитът на предварителния кръг от състезанието се състоеше от четене и слушане с разбиране. От СУ „Никола Й.Вапцаров” град Хаджидимово се явиха 36 ученици от V-ти до  XII-ти клас, състезаващи се в петте категории на „Хипо 2018”.Шест  от тях се класираха за полуфиналпрез месец април 2018. Представилите се достойнои  в този кръг са:Кристиян Петров Караиванов– 5 клас, 78 точки от максимални 80.Любомир Кирилов Гелемеров-8 клас,65 точки от максимални за този кръг 75.КостадинГеоргиев Попов-9 клас, 83 точки от максимални 90.Богомил ТрифоновСимитчиев-6 клас,75,5 от максимални 78,Магдалена Тодорова Влахова-11 клас,60 точки от максимални 85,Христо Бориславов Кутов 10 клас,70 точки от максимални 83. Тестовете за полуфиналния кръг на състезанието  се състояха от: компонент четене с разбиране,тест за писане/ 30 въпроса/ и есе.Нивотонаизпитазаполуфиналниякръг  бееднонивона CEFR по-високооттова в предварителниякръг.

Всеки един от шестимата ученици  получи международен сертификат за владеене на английски език.

Шестимата кандидати, които получиха  резултат от 75 % на полуфиналния кръг, но не се класираха за финала, могат да се явят на изпит на същото или на по-високо ниво с отстъпка в таксата. Изпитите с отстъпка за международно признат сертификат по английски език ще се проведат в изпитен център на LCCI, като датата ще бъде обявена допълнително.

Наталия Таранинова от 7. клас на СУ „Никола Вапцаров“ завоюва 1. място в национален конкурс

Наталия Таранинова от 7. клас на СУ „Никола Вапцаров“ завоюва 1. място в национален конкурс за ученическо творчество на тема: „На учителя с любов“. Надпреварата се организира от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, и е свързана с деня на славянската писменост и българската просвета и култура – 24 май. Церемонията по награждаване се състоя на 24 май в гр. София. Тя получи грамота и парична награда.

В конкурса са участвали ученици от 1 до 12. клас, разпределени в 3 възрастови групи. Те са представили литературно творчество – есе, разказ, стихотворение или рисунки.

В раздела за проза във втора възрастова група първо място спечели Наталия Таранинова от 7. клас в нашето училище. Неин консултант бе учителката й по български език и литература Заприна Глушкова.

За нея и преподавателката й тази учебна година беше късметлийска. Те имаха възможност да се радват на множество награди от национални конкурси, от които 3 първи места, две втори места и няколко трети места.

Участие в международна конференция на учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

На 15 май 2018 г. представители на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, Заприна Глушкова, Виолета Карамихалева и Вангелия Петрелийска участваха в международната конференция в рамките на проекта „Споделено приятелство“ (L’amitié en partage) – програма „Еразъм + „, организирана в Лозово – Македония. Домакин на конференцията, озаглавена „Мултикултурализъм и толерантност в контекста на професионалното развитие на учителите“, беше училището „Методи Митевски – Брико“ от Лозово. Проектът е финансиран в рамките на Еразъм +, Ключово действие KA201 – Стратегическо партньорство между училища от страна на румънската национална агенция и координаторът на проекта – гимназията „Александър Цвет Бун” в Бакау.

Конференцията беше открита от кмета на Лозово, г-н Великовски. Значението на този проект бе подчертано в приветствената реч, която допринася с нейните цели за създаването на европейските ценности и контекст в македонското образование, както и за подобряване на качеството на професионалното развитие на учителите.

На конференцията присъстваха 40 представители от училища от Македония, България, Румъния, Полша и Италия. Измежду всички тях бяха и преподавателите от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово. Госпожа Заприна Глушкова-главен учител по български език и литература представи доклад на тема: „Опасностите, които крие насилието в училище и начините за предотвратяване“. Чрез него тя каза: „Училището може да играе изключително важна роля за развитието на детската личност, защото децата прекарват по-голямата част от времето си там. Учители, образователни консултанти, училищни психолози, медицински специалисти в училище са едни от най-важни фигури в живота на децата. Често те са първите, които забелязват симптомите на насилие…“. Виолета Карамихалева – учител по английски език, представи доклад на тема: „Предизвикателства за учителитте в мултикултурните класове и училища.“

На конференцията участниците от чужбина представиха опита на Словения,
Косово, Албания, Англия.

Първа копка

На 01.05.2018 г.-Международният ден на труда в двора на училището на СУ „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово бе направена първата копка на дългоочакваната и мечтана ограда  на училищния двор.Фирма изпълнител е „Престиж-бизнес“, гр.Благоевград.

Досега  училищният двор беше в контакт с много оживена улица,по която ежедневно минават стотици коли до здравния център.

Ръководството на училището и целия учителски колектив беше силно обезпокоено да не се случи пътно-транспортно произшествие.Грижата за живота и здравето на децата е най-важна за колектива на СУ.

Сега всички ученици ще играят в училищния двор,без да има опасност от съприкосновение с колите.

Ръководството на училището изказва огромна благодарност на Министъра на МОН- Красимир Вълчев за разбирането и съпричастността към проблема.Средствата отпуснати за построяването на оградата са от инвестиционната програма на МОН.

                                                           

 

Една вълнуваща среща

По идея на обединението на началните учители на

28.04.2018 г. в  СУ „Никола Вапцаров“ се проведе среща с

поетесата Катерина Кирянова.

 

 

В конферентната зала учениците от I и II клас показаха своите оцветени илюстрации към стихотворенията в

нейната книга „Азбучно хорце“, а второкласниците пяха песни по стихове на поетесата. Г-жа  Кирянова ги завладя със задачите в стихотворна форма и много детски стихотворения. 

 

 

 

Прочетете още Една вълнуваща среща

Седмокласничката Наталия Таранинова от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово с награда от национален конкурс

Вчера, от 11:00 чаcа, в зала „22 – pи септември” в Благоевград се състоя награждаването на участниците от Националния конкурс по превенция на наркоманиите „Човекът – свободен и независим”. Повече от 900 ученици се включиха в него от всички краища на България.

За поредна година благоевградският Общински съвет по наркотични вещества и община Благоевград обявиха конкурс за разказ, есе, стихотворение, рисунка, постер и мултимедийна презентация. На участниците бе дадена пълна свобода в избора на форма и жанр, като важно условие бе да се придържат към тематика за независимия от наркотици човек, какво причинява дрогата на личността или да представят творби за личности.

По темата „Моят любим национален герой” разсъждаваха ученици от 1-ви до 4-ти клас, а за по-големите – от 5-ти до 7-ми и 8-ми до 12-ти клас, беше темата: „Човекът – свободен и независим”.

С награда от там се завърна ученичката Наталия Таранинова от СУ „ Никола Вапцаров” – Хаджидимово. Тя  грабна третото място с разказа си „Щастие“. Заедно с нейната ръководителка Заприна Глушкова – главен учител по БЕЛ в училището, бяха отличени с грамоти и други символи.

На церемонията присъстваха и директорът на училището Мариана Боянина, и заместник-директорът по учебната дейност Вангелия Петрелийска. И двете бяха горди с наградата на Наталия. Тази награда е пореден фактор за издигане имиджа на училището в Хаджидимово.