Денят на толерантността в СУ “Никола Вапцаров” град Хаджидимово

16. ноември е обявен за Международен ден на толерантността. По този повод възпитаниците на СУ “Никола Вапцаров” град Хаджидимово отбелязаха подобаващо празника с голямо право хоро, с цел да се “разчупят ледовете” между тях. Това беше изненадата, подготвена им от ръководството на училището и ученическия съвет, която ги накара да настръхнат неведнъж.

Специално за този ден учениците бяха облечени с бели тениски в знак на съпричастност и толерантност съм своите съученици. Бяха раздадени на цялото училище зелени значки, съдържащи “10 златни правила на толерантността”.

В СУ “Никола Вапцаров” този ден се чества от няколко години насам, като с времето напред се е превърнал в един от най – важните и уважавани празници на училището.

Учениците споделят, че за тях този ден е от изключителна важност и затова трябва да му се отдава специално внимание.

Предходната година денят беше отбелязан по вълнуващ начин, като учениците по класове имаха задачата да напишат какво е за тях толерантността върху розови хартиени фланелки, които след това бяха окачени във фоайето на училището.

Но всичко не свърши до тук. Мероприятията продължиха през целия ден. След обяд от 14.30 часа в конферентната зала на училището се проведе кръгла маса на тема: „Любов и толерантност“ с екипа учители и ученици, работещи по проект „Ефектът на пеперудата“ – програма Еразъм +, чийто координатор е Заприна Глушкова – учител в училището. Тя разясни какво значи присъствието в ежедневието ни на богатството от пет думи – благодарност, уважение, търпимост, доброта, човечност. В края на проведената кръгла маса се стигна до един много важен извод:

Толерантността означава човек да добие известна власт над себе си, да управлява себе си, да запазва самообладанието, куража си, вътрешния си мир, да не пада духом при каквито и да е препятствия, страдания и изкушения.

“16. ноември е важен ден не само за нашето училище, но и за много други в цяла България. Липсата на толерантност е много често срещан проблем и съм сигурна, че отбелязването му всяка година може да промени, до известна степен, нетърпимостта на младото поколение помежду им.”, каза пред клуб “Журналисти в действие” Заприна Глушкова – старши учител по български и литература и френски език.

Госпожа Мариана Боянина – директор на СУ „Никола Вапцаров“, също не пропусна да изкаже възхищението си от размишленията на учениците си и сподели пред всички нас: Колкото по-толерантен си, толкова повече щастие получаваш. Под „щастие“ се разбира всичко, заради което си струва да се живее. Знаете ли колко прекрасно се чувства човек, когато животът му е изпълнен с любов, радост, здраве и творчество. Бъдете толерантни днес, утре и завинаги!

Ръководството на училището, ученическият съвет и всички възпитаници на СУ “Никола Вапцаров” си обещаха едни на други да превърнат в традиция отбелязването на този така важен за цялото човешко общество празник.

Автор: Ванина Бозова –

представител на клуб „Журналисти в действие“

СУ „Никола Вапцаров“ с награди от XXV национален конкурс на НК „Родолюбие“

Вчера, 10  ноември  сградата на Националния военноисторически музей в София посрещна номинираните за награди ученици и учители, участвали в ХXV национален конкурс под наслов „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейския съюз“, организиран от Национален клуб „Родолюбие”, МОН, НДД, Историческия факултет на СУ „Климент Охридски”, СБУ, Българско генеалогично дружество  „Родознание”,  Общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа. По темата участниците в конкурса изложиха свои становища  и научни разработки за събития и личности, разглеждани на фона на европейските и световни процеси. НК „Родолюбие” години наред провокира младите хора към духовна приемственост и творческа изява. И тази година  конкуренцията беше много голяма – участията бяха 122 от цялата страна. До оценяване достигнаха 21 есета, 34 реферата, 42 презентации и 15 учителски проекта.

СУ „Никола Вапцаров“ имаше впечатляващо участие с шест реферата, шест презентации и три есета. Рефератът на Георги Спахиев от 9. Клас на тема „Историята на един велик българин – Димо Хаджидимов (1875 – 1924 г.)” грабна първото място, а Наталия Таранинова от 7. клас се класира на трето място с реферат на тема „Паметните места на Васил Левски – Апостолът на свободата”. Наталия спечели и първото място в категория ЕСЕ с тема „Доброто ражда добро“. Консултант и на двамата ученици е старши учителят по български език и литература в гимназията – Заприна Глушкова. Освен двамата ученици СУ „Никола Вапцаров“ имаше още седем представители, които бяха отличени с поощрения в различните категории. Това бяха учениците: Костадин Палашев – 7. клас, Милка Воденичарова – 9. клас, Ванина Бозова, Магдалена Влахова и Мария Стоянова – 11. клас с консултант отново г-жа Заприна Глушкова. В този национален ученически бяха пощрени и две ученички от 12. клас с консултант Мария Терзиева – това са Илиана Мигдина и Лили Вълчева.

Класираните участници също така получават право да кандидатстват за едногодична стипендия по програмата на МОН за насърчаване на творческите способности на децата.

Възможност за участие  в конкурса със свои разработки имаха и учителите. За тях темата беше поставена с изключителна категоричност: „Мисия учител”. Силно впечатление на жури и участници направи и участието на Заприна Глушкова – дългогодишен преподавател по български език и литература в СУ „Никола Вапцаров“ и ръководител на клуб „Журналисти в действие” в училището. Вижданията й за ролята на учителя в съвременното училище, тя изложи в разработката си на тема: „ Пътят на словото”.  За нея мисията на учителя е удовлетворение и отговорност. Г-жа Глушкова получи награда, освен за разработката си, и за научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие”.

Директорът на училището – г-жа Мариана Боянина бе изключително доволна от постиженията на учениците си. В коментар тя каза: „Учениците и учителите на СУ „Никола Вапцаров“ –Хаджидимово за пореден път доказаха, че нашето училище е училище за първенци.“

Тя поздрави учениците и всеотдайните им преподаватели!

Инициативата на Светослав Малинов – „Европейско междучасие” в СУ „Никола Вапцаров” – град Хаджидимово

Средно училище „Никола Вапцаров“ ce включи в инициaтивaтa “Евpoпeйcкo мeждyчacиe” нa eвpoдeпyтaтa Свeтocлaв Мaлинoв. Днес бългapcкият избpaник в Евpoпeйcкия пapлaмeнт гocтyвa в хаджидимовското yчилищe и зaпoзнa yчeницитe кaк paбoтят eвpoпeйcкитe инcтитyции. Гocтът бeшe пocpeщнaт oт директора на гимназията – Мариана Боянина, заместник-директора Галя Петрелийска и координатора по проект „Ефектът на пеперудата“ от програма Еразъм+ – Заприна Глушкова.

Учениците от СУ „Никола Вапцаров” град Хаджидимово станаха част от инициативата на евродепутата Светослав Малинов „Европейско междучасие”. Те имаха възможността да чуят и научат нови неща, както и да се срещнат лично с евродепутата, който отговори топлосърдечно и по приятелски на отправените му въпроси.

Светослав Малинов започва инициативата си през 2015 г., като има за цел да популяризира дейността на Европейския парламент сред по – младите. Тя ще продължи до края на 2019 г., за да може да се посетят повече средни училища.

Евродепутатът окуражи възпитаниците на СУ „Никола Вапцаров” да знаят и защитават правата, които имат без колебания.

„Идеята за инициативата ми хрумна по повод това, че няма преподаване на Европейския съюз в училище и трябваше да се изработи методика как да се изучава. Тъй като аз съм университетски преподавател се притесних, че не разбирам много от това как се преподава в училищата и затова посетих 60 български средни училища, за да пробваме този нов метод. За мен децата трябва от най – ранна детска възраст да научават за своите права и свободи и може би тя е тази между 8 – 12 клас”, бяха думите на Светослав Малинов.

Той пожела на учениците да се включват повече и по – често в подобни инициативи, за да усъвършенстват самото си съществуване като граждани на Европейския съюз.

Инициативата „Европейско междучасие” подкрепя позицията, че гражданското образование трябва да се превърне в задължителна дисциплина за средните училища в България. Подобен предмет дава възможността за задълбочаване познанията на младите за работата на институциите, за нормотворчеството и прилагането на законите. Задължителният час по „гражданско общество” ще допринесе за по – добра подготовка и способността на младежите да правят информиран и осъзнат избор в живота.

Автор: Ванина Бозова –

представител на клуб “Журналисти в действие“

по проект „Твоя час“ 2

 

 

Официална церемония за откриване на спортна зала в СУ „Никола Вапцаров” – град Хаджидимово

На 20.10.2017г. (петък) официално бе открита спортната зала в СУ „Никола Вапцаров”- град Хаджидимово. На церемонията присъстваха директорът на училището, заместник-директорите, учители, ученици, както и доброволци, допринесли за осъществяването на проекта. Директорът на гимназията – г-жа Мариана Боянина, изнесе благодарствена реч, както и даде име на залата – „Стая за тихи игри”.

В цялостното изграждане на проекта са се включили 80 фирми и физически лица и са събрани 16 000 лева.  Facebook страницата „Заедно можем и Хаджидимово ще помни”, основана от г-н Георги Боянин, е популяризирала идеята на проекта, което е дало възможност хора от цялата страна да се включат с каквото могат.

„Идеята за спортната зала ми дойде съвсем случайно в личен разговор с майка ми, в който тя сподели, че няма никакви условия в училището за спортуване през зимните месеци. Не изпитвах страх от провал, защото вярвах в приятелите си, вярвах в идеята и останах изненадан, че хора, които нямат нищо общо с Хаджидимово, откликнаха на инициативата ни доброволно. В момента се чувствам изключително щастлив, защото въпреки трудностите, през които преминахме за година и половина, успяхме да постигнем това толкова желано нещо.” , сподели г-н Георги Боянин, инициатор на идеята.

Заместник – директорът – г-жа Галя Петрелийска, пожела на всички ученици да спортуват повече, да се хранят здравословно и да не забравят, че „знанието е сила”.

„Много се радвам, че училището се сдоби с такава придобивка, защото аз съм 40 години учител и тук физкултурен  салон е нямало. Удовлетворена съм и от факта, че сега възпитаниците на СУ „Никола Вапцаров” ще спортуват и през зимата в комфортни условия. Ние, пенсионерите от ул. „Спартак” и ул. „Места” подкрепихме идеята и сме сигурни, че положените усилия от всички страни не са напразни.” , каза г-жа Величка Мандажиева, бивш учител в СУ „Никола Вапцаров”

„Не вярвах толкова хора от цяла България да се включат и да помогнат за инициативата. В момента се чувствам прекрасно, защото това, което виждам е една моя силно желана и сбъдната мечта. Пожелавам на всички ученици да бъдат здрави, да се реализират успешно в живота и да останат в България, защото тя има нужда от млади хора.”, бяха думите на директора на училището г-жа Мариана Боянина.

„Основните цели в часовете по спорт в училището са да градим любов към спорта в учениците. В нашето училище винаги е имало, има и ще има надеждни спортисти.  Спортът ни възпитава на дисциплина, отговорност и изгражда двигателна култура у учениците” ,  споделиха учителите по физическо възпитание и спорт г-жа Виктория Караянева и г-н Стефан Караянев.

Залата ще бъде постоянно отворена и всички ученици ще имат достъп до нея в часовете по физическо възпитание и спорт.  Тя ще се актуализира постоянно с нови спортни уреди.

Автор: Ванина Бозова –

представител на клуб “Журналисти в действие“

по проект „Твоя час“ 2

     

   

                 

 

 

Първа транснационална среща – Бакъу, Румъния

                                                            

Много скоро група от трима учители на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово се върна от първата си Транснационална среща по поредния спечелен нов проект, финансиран от Европейската комисия по програма Еразъм + – „L’ amitie en partage” / („Споделено приятелство“). Координатор на този проект е румънското училище Scoala Gimnaziala „Alexandru cel Bun“ в град Бакъу, а партньори са Primary School METODI MITEVSKI BRICO – Лозово от Македония, Szkola Podstawowa im. Mikolaja Kopernika w Lazynie II от Полша, Istituto Comprensivo Bosa от Италия, Opstinsko Osnovno Uciliste Todor Janev – Чашка от Македония и Средно училище „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово (България).

В срещата взеха участие по трима представители от всяка страна-партньор. Учителите, представили българското училище са: Заприна Глушкова – координатор на проекта, Виолета Карамихалева – ст. учител по английски език и Вангелия Петрелийска – заместник-директор по учебна дейност в училището.

Целта бе да се изготви календарен план на дейностите и работните посещения в страните-партньори. На срещата се представиха модели на анкети за толерантността, както и се разгледаха образователните системи на всяка страна-партньор. Организацията на нашите партньори от Румъния бе на изключително високо ниво. Училището – координатор ни посрещна приветливо със знамената и географските карти на страните-партньори. Бяхме посрещнати любезно и мило от директорката на училището, учителите и учениците. Домакините бяха подготвили множество интерактивни занятия, които допринесоха за „стопяването на ледовете“ между отделните партньори.

Предложената ни от училището-домакин в Бакъу програма включваше посещение на цитаделата Ръшнов, замъкът Бран, пещерата Дъмбовичоара, замъкът Пелеш. Всичко това затвърди у нас представата, че Румъния е място, където се преливат различни култури и именно за това е модел за толерантност. Мнозина смятат, че съществуването на толерантността в наши дни е невъзможно. Но по време на срещата доказа обратното – толерантността между представителите на различни общности се състои във взаимното зачитане на всички човешки и граждански права. Включително и на правото на свободен избор на вероизповедание – търпимост, търпение, разбиране и уважение. Как е възможно това да се случва? Отговорът е – всички хора, независимо от това, че мислят и чувстват различно, изповядват различна религия, всички те са обединени от общото желание за Мир и Свобода.

Румънското училище Scoala Gimnaziala „Alexandru cel Bun“ в град Бакъу е пример за модерно училище, в което се изучават чужди езици и се прилагат интерактивни методи за обучение по всички предмети.

Информацията е предоставена от г-жа Заприна Глушкова

– координатор на проекта, СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

Мултимедиен продукт като резултат от срещата.

 

 

21 септември-международен ден на мира

Ученици и учители от СУ “Никола Вапцаров“ отбелязаха 21 септември , обявен от ООН  за международен ден на мира.

В двора на училището , на фона на песни за мира и хванати за ръце,те направиха може би най-големия жив запис на думата МИР.

Учениците от IV a клас с класен ръководител г-жа Типова откриха мероприятието с разказа за 1000 жерава на японското дете Садако, пострадало от атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Активистите от Ученически съвет пък,бяха подготвили листовки за всеки клас , в които разказват историята за решението на ООН 21 септември да бъде обявен за Международен Ден на Мира.

 

Из живота на IV а клас

Учениците от IV a клас към СУ“Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово с класен ръководител г-жа Таня Типова и учител ЦДО г-жа Пенка Райкова и тази учебна година ще се обучават в обновена класна стая. През тази година, последна в начален етап , те ще се обучават под надслов „Горд съм, че съм българин“.

 

Всички мероприятия ще бъдат подчинени на това мото.На тази тема е украсата на класната стая.Благодарение на помощта и спонсорството на г-жа Соня Милушева, майка на четвъртокласника Павел Милушев, в класната стая една от стените е украсена с портретите на великите български владетели под надпис „Българският народ история има и става народ“

Майката на близнаците Ангел и Бойко Пиринлиеви подари на учениците топки и различни тихи игри послучай новата учебна година.

Благодарим на двете родителки и пожелаваме все повече такива хора , отворени към училището и бъдещето.

 

А на учениците от IV a клас г-жа Типова и г-жа Райкова пожелават много здраве,знания и успехи.

 

СУ“Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово откри новата 2017-2018 учебна година

На 15.09.2017 год. 376 ученика чуха отново първият училищен звънец, който сложи началото на новата учебна година.

В двора на училището се проведе голямо тържество, послучай откриването. На него присъстваха всички ученици, учители , общественици, учители-ветерани и др.

С прочуствено слово г-жа Боянина -Директор на училището поздрави всички, като пожела много здраве и успехи по пътя на знанието.

Акцент в мероприятието бяха първокласниците.Те за първи път прекрачиха прага на СУ“ Никола Вапцаров“

През новата 2017-2018 год. постъпилите първокласници са 30 и са разделени в две паралелки. В красиво подредените класни стаи те бяха посрещнати и приветствани от опитните педагожки г-жа Попова , г-жа Галова и г-жа Гелемерова-учител ЦДО.

Международен ден на мира – 21 септември

Международният ден на мира, отбелязван всяка година на 21 септември, отразява споделения ни стремеж да сложим край на ненужното страдание, причинено от въоръжен конфликт. Той предлага на хората в света момент, в който да признаят връзките помежду им, независимо от коя страна идват те. Това е ден, в който Обединените нации призовават към прекратяване на огъня за 24 часа, с надеждата, че един мирен ден може да доведе до друг, до следващ, и така накрая пушките да замълчат.

Всъщност да постигнеш мир не означава само да свалиш оръжията. Истинският мир изисква изграждане на мостове, борба с дискриминацията и зачитане на човешките права за всички хора по света.

Ето защо темата на Международния ден на мира тази година е: „Заедно за мир: респект, сигурност и достойнство за всички“, с по-специално внимание върху страданията на бежанците и мигрантите по целия свят.

Нека заедно да измислим какво можем да направим, за да им помогнем.

Ако отворим сърцата си, съберем ръцете си и ги подадем на бежанците и мигрантите, ние можем да се придвижим по-близо до постигането на мир, просперитет и защита за всички.

Учениците от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, също отбелязаха международния ден на мира – 21 септември, с различни мероприятия. Това бе една от дейностите заложени по плана на проект „Ефектът на пеперудата“  – програма Еразъм +. В 7. клас  часа по български език и литература при преподавателя Заприна Глушкова, започна необичайно в този ден. Бяха написани на дъската следните изречения и учениците бяха помолени да ги довършат:

Мирът е като водата, защото………………. 

Мирът е като планината, защото…………

Мирът е като слон, защото …………..

Мирът е като пеперуда, защото ………….

Мирът е като злато, защото ……………..

Мирът е като да ядеш вкусна ягода, защото…………..

 

Всеки ученик  участва поне веднъж. Получиха се интересни отговори, най-сполучливите от които закачихме на стената.

Голямото междучасие ученици и учители изписаха с телата си МИР в училищния двор.

Информацията е предоставена от координатора на проекта – Заприна Глушкова

 

 

Финалист в конкурс за есе „Предприемачеството като възможност за личностно и професионално развитие”

Ученичка от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово е отличена като финалист в конкурса за есе „Предприемачеството като възможност за личностно и професионално развитие”, организиран от Фондация Българска Памет. Общо отличени от България са 32 ученици, сред които е и Ванина Бозова от 11 клас. Тя работи под ръководството на г-жа Заприна Глушкова – учител по БЕЛ в същото училище.

Отличената, като финалист в конкурса ученичка от СУ „Никола Вапцаров“, ще участва в XXI Есенен семинар на Фондация Българска Памет под наслов “Поколение Европа – новата вълна млади предприемачи”, който ще се състои от 25 до 29 септември 2017 г. в град Варна. Събитието ще се проведе в рамките на проект „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност”.

Заедно с младежи с български корени от Украйна, Молдова, Македония и Западните покрайнини Ванина ще имаха възможност да научи повече за българската история и да споделя собствения си опит за това как можеш да се чувстваш част от многообразието на съвременния свят, без да губиш корените си.

Отличените в семинара ще посетят Европейския парламент в Брюксел по покана на българските евродепутати д-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уручев и Емил Радев. Преподавателката на Ванина Бозова искрено се надява и нейната ученичка да е измежду отличените.

Пожелаваме успех на Ванина!!!