1 ноември – Ден на народните будители

Ученици  и учители от СУ „Никола Вапцаров “ гр. Хаджидимово отбелязаха празника на будителите  1 ноември – Деня на народните будители. Програмата бе подготвена от учениците от 1-12 клас , които разказаха за едни от най-видните български будители – Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и всички други, допринесли и посветили живота си на една свещена цел – да видят народа си буден и свободен.  Изработени бяха табла от всеки клас за будителите.

В чест на будителите бе изготвен видеофилм посветен на будителите  в миналото и днес, който бе представен от учениците от 9 клас пред техните учители, карайки ги да се чувстват техни будители.

https://www.youtube.com/watch?v=q73KrEk0rSQ

Национална седмица на четенето в СУ „Н. Вапцаров“, гр. Хаджидимово

Националната седмица на четенето (22.10.2018г. – 26.10.2018г.) в СУ „Н. Вапцаров“, гр. Хаджидимово премина с множество инициативи.

На гости на учениците от I-ви до IV-ти клас бяха учениците от VII „а“ клас. Те им прочетоха откъси от енциклопедии, любими приказки.

Учениците от VII „б“ клас посетиха най-малките дечица в ЦДГ „Надежда“, гр. Хаджидимово.

 

Учениците от V-ти до VII-ми клас участваха в състезанието „Най-добър четец“. Победителят е Симеон Шопов от VI „а“ клас.

Учениците от IX „б“ клас посетиха Общинската библиотека, където прочетоха няколко истории от творчеството на български писатели на децата от IV-та група при ЦДГ “Надежда“.

   

Гост четец беше местната писателка Величка Мандажиева, която се включи в мероприятието „Четене между учители, родители и ученици“. Тя прочете любими свои стихове, а учениците я зарадваха със четене на любими текстове.

 

Есен златна е навън

Под това мото учениците от групите за ЦОУД в СУ“Никола Вапцаров“ откриха своята изложба от природни материали.

    

Мероприятието бе открито със стихове и песни , представени от учениците от начален етап.

    

На изложбата бяха представени пана, апликации, фигури от даровете на есента.Всички тези неща са изработени в часовете по Занимания по интереси и с помощта на родителите.Благодарим на родителите, които се включиха в организиране на мероприятието.

     

Тържествено откриване на новата учебна година

На 17.09.2018г. в Деня на големия християнски празник Вяра, Надежда, Любов, учениците от СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово откриха новата учебна година.

Голямото тържество започна с водосвет, отслужен от двама свещенослужители. Те пожелаха на ученици и учители през новата учебна година Вяра в бъдещето, Надежда за по-добро и Любов и уважение към всички.

Училищният двор бе изпълнен с развълнувани ученици, родители и гости. А гости бяха учители-пенсионери, представители на Общински съвет, родители и близки на учениците, членове на Училищно настоятелство и Обществен съвет към училището.

Госпожа Мариана Боянина – Директор на СУ „Н. Вапцаров“ – поздрави всички ученици и учители, родители и гости с новата учебна година, като пожела тя да бъде успешна, спокойна и преди всичко здраве на всички. Специално обръщение направи към най-нетърпеливите и развълнувани ученици – първокласниците. Г-жа Боянина им пожела успешен старт в изкачването на трудната стълба на знанието.

Получиха се поздравителни адреси от Министъра на образованието и науката г-н Вълчев, евродепутатът г-н Асим Адемов, Началника на РУО-гр. Благоевград г-н Златанов и много други.

Представени бяха и учителите на първокласниците – г-жа Райкова и г-жа Близнакова.

 

Малките ученици започнаха своето представяне с най-българското стихотворение „Аз съм българче“. Те бяха поздравени от своите родители и вече по традиция от дванадесетокласниците, които ги поведоха към класните стаи.

С весела глъчка и песни 365 ученици изпълниха класните стаи на просторната училищна сграда, за да започнат новата 2018-2019 учебна година.

Отново награди

 

На 04-05 август 2018 година в местността “Предела “ ,там където се срещат Рила,Пирин и Родопи, се проведе XV събор на народното творчество „Пирин пее „. Два дни трите планини се огласяха от песните и ритмите на българските народни песни и хора.

Показаха се и много традиционни обичаи и ритуали.Тази година събитието бе под патронажа на г-жа Цвета Караянчева- Председател на Народното събрание.

Жури и публика бяха завладяни от блестящото представяне на нашите  ученици- Димитър Караянев- VI  клас,Гергана Атанасова -VI клас,Ангел Пиринлиев- IV клас,Мария Ирмиева -IV клас,Анелия Спахиева-IV клас и най-малкият участник от ОДЗ “ Надежда“-Атанас Милушев.

Те представиха обичая “ Прошки-Сирни Заговезни“

Ръководители на групата са г-жа Таня Типова и г-жа Елена Караянева- начални учители в СУ „Никола Вапцаров“,

Учениците много добре представиха обичая ,като показаха че да искаш прошка и да дадеш прошка е най-голямата човешка добродетел.

Изискването от организаторите бе при говора да се използва местен диалект ,което нашите деца направиха умело и спокойно.

Ученици и ръководители получиха специални грамоти подписани от Областния управител на област Благоевград г-н Бисер Михайлов и от кмета на община Разлог -инж. Красимир Герчев.

В края на мероприятието бяха поздравени лично от г-жа Караянчева.

 

Изборът на професия – гарант за моето бъдеще!… Или колко е важно да има професионално и кариерно ориентиране още в училище

В 11-и клас на Средно училище „Никола Вапцаров“ се проведе открит урок по Гражданско образование на тема „Изборът на професия – гарант за моето бъдеще!“. В последния час на класа за тази учебна година единадесетокласниците на г-жа Заприна Глушкова показаха пред гости, учители и ученици как виждат тяхното „УТРЕ“. На откритата практика присъстваха гости от различни професионални направления, различни поколения и различни випуски на училището, които са успели с отлична реализация в живота. Това, което обедини всички бе, че по един или друг начин са успели в живота, намерили са своя път, помъдрели са, получили са своите уроци и в такъв момент споделиха с учениците горчивите уроци на времето.

Не във всяко училище нещата се случват по този начин и не навсякъде се обръща достатъчно внимание на кариерното ориентиране на учениците. Но в хаджидимовското училище това е факт. По изключително интересен начин класният ръководител Глушкова бе представила важни въпроси и проблеми, касаещи бъдещите дванадесетокласници. Аудиторията имаше възможност да се запознае с теорията за кариерното развитие на д-р Джон Холанд. С прекрасна дефиниция на понятието „кариерно ориентиране“ тя запозна всички присъстващи. Бяха разгледани факторите, влияещи върху кариерното развитие. Учениците работеха разделени на групи и обсъждаха различни въпроси от типа:

  • Вълнува ли ви въпроса „Какъв ще стана?“
  • Как виждате себе си след 10 години – какво ще работите, къде ще живеете, кои ще са хората около вас?
  • С кого обсъждате избора на професия? Приятели, родители, не го обсъждате
  • Виждате ли връзка между образованието и професията си?
  • Откъде знаете кой университет е най-добър?
  • Кое е водещо при избора ви за професия – специалността, университета, държавата?

 

Накрая всяка група сподели своето виждане и даде възможност на останалите две да коментират или да задават въпроси, след което учителят ментор прикани някои от гостите да разкаже любопитни факти от неговата професия. С голям интерес учениците изслушаха младия доктор стажант Катерина Бозова, която само преди шест години завърши същото училище. Интересен бе и уредникът на Историческия музей в град Гоце Делчев – Петър Радев, също бивш възпитаник на СУ „Никола Вапцаров“. Накрая като финал отношение взе и г-жа Величка Симеонова, която работи в отдел „Социална закрила“ в Хаджидимово.

Изводът от тази урочна практика е, че адекватното кариерно ориентиране още в училище може да промени ситуацията при младите днес, защото това би могло да помогне за отглеждането на пълноценни професионалисти и на доволни хора в „мир със себе си“. В същото време то е и важна крачка за решаването на проблеми като младежката безработица, трудовата адаптация на деца с увреждания и дори отпадането на ученици от образователната система. Това би могло да ги „излекува“ от безпътицата, която мнозина са поели, защото не са редки случаите, в които учениците започват да учат нещо, защото просто някой им е казал, че е добре платено, или пък нечия родителска амбиция ги е тласнала натам. Груба грешка, след такъв избор бъдещият студент или прекъсва да учи още на първата година, или след време просто не може да намери работа по специалността.

В заключение класният ръководител Глушкова каза, че има много и различни професии – интересни, ярки, увлекателни. Според нея това не е най-важното, а то е да съумеят да направят най-правилния си избор.

Тя каза: „Всяка професия е полезна сама за всички нас, за обществото, за страната, в която живеем. Но най-важното, което обединява всички ни, хората с различни професии – това е нашата човешка същност, нашата доброта и нашата сърдечност, любовта към хората, професионализмът и отговорността пред самите нас. Аз като ваш класен ръководител, вярвам във вас, надяваме се на вас, че именно вие подрастващото поколение ще промените България, ще останете в нея именно заради самата нея.“

 

Лятна академия в СУ“Никола Вапцаров“

 

За шеста поредна година в СУ „Никола Вапцаров“ ,гр.Хаджидимово отвори врати лятна академия. И тази година в нея са включени бъдещите първокласници и сборна група -ученици от II и III клас.

      Вече втора седмица учениците се занимават под ръководството на г-жа Типова и г-жа Райкова-за бъдещите първокласници и г-жа Попова и г-жа Касапова за сборната група.

Учениците се занимават по специално изработени програми,които включват най-вече занимания по интереси,физкултурни занимания,излети до близки местности.

Целта на заниманията за бъдещите първокласници е да привикнат към училищната обстановка,опознаване с останалите деца в групата и учителките.

                         

Групите се състоят от 18 деца-бъдещи първокласници и 23 ученици-сборна група.

Всички те идват с желание и задоволство и участват активно в заниманията.

 

Българският език – лесен и интересен за седмокласниците на СУ „Никола Вапцаров“

Учениците от 7. клас в СУ „Никола Вапцаров“ и тази учебна година приключиха с открит урок по български език и литература според установилата се вече традиция. Вече трета година с преподавателя им по български език и литература – Заприна Глушкова и възпитателя Кипра Праматарова, те провеждат последната седмица от учебната година открит урок по предмета. Под формата на състезание – викторина учениците показаха знанията си, натрупани през учебната година. Проявата кореспондира с целите и задачите на Училищната програма за насърчаване и повишаване грамотността на учениците.

В състезанието взеха участие ученици и от двете паралелки. Надпреварата протече в два кръга, в които състезателите демонстрираха знания, умения и компетентности по български език и литература. Жури от преподаватели по БЕЛ в училището оцени работата на отборите във връзка с владеене на книжовните норми на българския език и оценка на информация от познат и непознат текст. Изключителен интерес предизвика презентацията „Познай кой съм?, включваща любопитни факти за авторите, изучавани през учебната година, както и демонстрираните знания по отношение на правопис, граматика, фразеологизми и логически отношения на думите. А рецитацията на Вазовата творба „Българският език“ в изпълнение на Елза Петелова грабна симпатиите на преподавателите, присъстващи на урока.

Победител в състезанието стана отбор „Хъшове“, последваха го отборите „Вазовци“, „Ботевци“ и „Неразделни“. Госпожа Боянина, директор на училището, връчи грамоти на отборите и на всеки състезател.

„Това е една от поставените задачи на Методическо обединение по хуманитарни науки – да работим за повишаване езиковата грамотност на подрастващите като използваме различни нетрадиционни и интересни за учениците практики“ – сподели преподавателят Глушкова.

14 ученици от СУ „Никола Вапцаров“ на върха по „Стъпалата на познанието”

Вече са известни резултатите от финалния национален кръг на състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“ за ученици 5 – 12 клас, организирано от Сдружение „10 книги“ и Славянски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Провежда се в два предварителни кръга, като участниците, показали максимален резултат и в двата кръга, се класират за финалния кръг.

Тестовете и темите за текстовете се разработват от Национална комисия. Оценяването на индивидуалните постижения на учениците се извършва от Национална комисия за проверка и оценка, която съставя протокол с резултатите. Оценяването се извършва с точки. Максималният им брой е 50.

Финалният кръг се проведе на 3 май и от хаджидимовските състезатели  четиринадесет ученици се изкачиха на най-високите стъпала на националното състезание. Събитието се превърна в поредния празник на родното слово, на духовността и на знанието.

Сред  отличените ученици се открояват: Наталия Таранинова – 7. клас (50 т.) и Магдалена Влахова – 11. клас (50 т.), които извоюваха от 50/ 50 точки и станаха безспорни победители във финалния кръг на  Националното състезание „Стъпала на знанието“ с преподавател по български език и литература Заприна Глушкова. Нейни ученици са и победителите Яница Москова – 7. клас (48 т.); Мария Параскова – 7. клас (48 т.); Ванина Бозова – 11. клас (48 т.) и Мария Стоянова – 11. клас (48 т.)

Победители са и ученици на нейните колеги по български език и литература:

  • Гергана Атанасова – 6. клас (46 т.) с преподавател Наташа Хутманова
  • Симеон Шопов – 5. клас (47 т.) с преподавател Мария Терзиева
  • Фикрие Чакърова – 8. клас (48 т.) и Вяра Караянева – 8. Клас (46 т.) с преподавател и на двете ученички Венета Атанасова

Добро представяне и за учениците Зорница Попова – 7. клас, Ангел Терзиев – 6. клас, Илия Марваков–5. Клас с по 42 т. и Кристиян Караиванов–5. клас с 40 т.

„Нека не стихва творческият устрем на нашите финалисти!“ – си пожелаха преподавателите, а ръководството на училището в лицето на заместник-директора Вангелия Петрелийска поздрави наградените ученици и техните учители, като им пожела нови бъдещи успехи! Тя каза, че наградите са признание за труда и на учениците, и на учителите, които работят упорито и системно заедно, достигайки върхови постижения в различни национални състезания и литературни конкурси.

Традиция е участието на училището в това състезание от 4 години и това не са първите престижни награди. С успехите си учениците защитават достойно името на училището и община Хаджидимово.

Шест ученика от СУ“ Н.Й. Вапцаров“ град Хаджидимово се класираха на полуфинален кръг на състезанието“HIPPO 2018

През март се проведе предварителния кръг  на HIPPO-2018 – ШЕСТО МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК„АНГЛИЙСКИ БЕЗГРАНИЦИ, организирано от асоциация GLOBAL INPUT и GLOBAL HIPPO ASSOCIATION. В надпреварата взеха участие ученици на възраст от 9 до 19 години от училища в България,Италия,Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия,Словения,Албания,Ангола Китай,Кипър,Гърция,Унгария,Индия,Латвия,Монгола,Пакистан,Филипините, Румъния,Турция, Русия,Украйна,Узбекистан и Виетнам.

Кандидатите се състезаваха в 5 категории според нивата по Европейската езикова рамка и положиха  изпит  LCCI PEARSON JETSET.  Изпитът на предварителния кръг от състезанието се състоеше от четене и слушане с разбиране. От СУ „Никола Й.Вапцаров” град Хаджидимово се явиха 36 ученици от V-ти до  XII-ти клас, състезаващи се в петте категории на „Хипо 2018”.Шест  от тях се класираха за полуфиналпрез месец април 2018. Представилите се достойнои  в този кръг са:Кристиян Петров Караиванов– 5 клас, 78 точки от максимални 80.Любомир Кирилов Гелемеров-8 клас,65 точки от максимални за този кръг 75.КостадинГеоргиев Попов-9 клас, 83 точки от максимални 90.Богомил ТрифоновСимитчиев-6 клас,75,5 от максимални 78,Магдалена Тодорова Влахова-11 клас,60 точки от максимални 85,Христо Бориславов Кутов 10 клас,70 точки от максимални 83. Тестовете за полуфиналния кръг на състезанието  се състояха от: компонент четене с разбиране,тест за писане/ 30 въпроса/ и есе.Нивотонаизпитазаполуфиналниякръг  бееднонивона CEFR по-високооттова в предварителниякръг.

Всеки един от шестимата ученици  получи международен сертификат за владеене на английски език.

Шестимата кандидати, които получиха  резултат от 75 % на полуфиналния кръг, но не се класираха за финала, могат да се явят на изпит на същото или на по-високо ниво с отстъпка в таксата. Изпитите с отстъпка за международно признат сертификат по английски език ще се проведат в изпитен център на LCCI, като датата ще бъде обявена допълнително.