Нови награди за ученици на СУ „Никола Вапцаров“

Нови награди за ученици на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, от фондация „Свети Евтимий – Патриарх български“:
1. Милка Венциславова Воденичарова – 9 клас – 2 място
2. Наталия Ангелова Таранинова – 7 клас – 3 място
Награждаването ще се състои на 20 януари от 11 ч. в Столична библиотека /площад Славейков/.

СУ „Никола Вапцаров“ отбеляза Световния ден на думата „БЛАГОДАРЯ“

Вчера (11.01.218 г.) бе международния ден на думата “Благодаря”. На този ден имаме пълното право да изразим благодарността си на семейството, приятелите, колегите и всеки, който ни е направил деня по-добър. В СУ „Никола Вапцаров“ бе проведена инициативата „Силата на едно БЛАГОДАРЯ“ по случай този ден.

Екипът от ученици, работещи по европейски проект „Споделено приятелство“ – програма Еразъм +, заедно с координатора на проекта – Заприна Глушкова, преподавателя по английски език Виолета Карамихалева и заместник-директора по учебната дейност – Галя Петрелийска, бяха инициатори на събитието, което обхвана цялото училище – от началните класове до абитуриентите. Картичките на шестокласниците на тема „Силата на едно благодаря“ бяха раздадени на всички ученици в училището.  Част от инициативите на шестокласниците бе и кутия за събиране на средства в помощ на малко четиригодишно дете от Хаджидимово.

Бяха изработени от учениците постери с думата „Благодаря“ на различни езици и с различни символи. Като целта бе всеки да спре за минутка и да прочете какво означава думата „Благодаря” за един ученик. Плакатите бяха окачени в конферентната зала на училището по време на конференция, проведена с родители и ученици. Същите те ще бъдат още утре окачени на четвърти етаж в училището, за да постигнат целта си – да припомнят колко е ценно да се казва „Благодаря“ и да дарят с положителни емоции всички. Тяхното послание днес докосна дори и учителите, които записаха своите благодарствени слова в картичките.

Посланието на учениците бе: „Благодарете поне на един човек и ще се почувствате удовлетворени!“

Целта на мероприятията бе учениците да стигнат до извода, че доброто поражда добро и че думите на благодарност имат магически свойства – с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват внимание и разменят положителни емоции – нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен.

За поредна година хаджидимовски ученици на финален кръг в националното състезание по български език и литература, организирано от СУФ „Любословие”

На 29.11.2017 г. ученици от СУ ”Никола Вапцаров” – Хаджидимово, участваха в състезание по БЕЛ, обявено от Сдружението на учителите филолози ”Любословие”. В първи кръг на състезанието участие взеха 18 ученици от четвърти, пети и седми клас с преподаватели Таня Типова, Нонка Близнакова, Мария Терзиева и Заприна Глушкова. Те решаваха тестови задачи по български език и литература – имаха задача, свързана с разбиране и осмисляне на текст; задачи с отворен характер, които целят по-задълбочени знания и активизират творческите способности на учениците; задача за самостоятелно създаване на текст и изразяване на лично мнение.

Девет от тях се класираха за втория етап, който ще се проведе на 21 февруари 2018 г.

Радващото в случая е, че отлични резултати са показали бъдещите кандидат-гимназисти -седмокласниците с преподавател Заприна Глушкова: Мария Параскова, Зорница Попова и Наталия Таранинова – ученичката, която само преди около 20 дни се класира на второ място в литературен конкурс, организиран от МОН.

Никак не отстъпват на по-големите каки и малките четвъртокласници с преподаватели Нонка Близнакова и Таня Типова. Класираните за финален кръг от 4. клас са 6: Елена Шейтанова, Анелия Спахиева, Елена Пиргова, Илия Марваков, Любима Манахова и Ивана Сабахлъкова.

Директорът на училището – Мариана Боянина в петък (вчера) връчи сертификатите на учениците от първи кръг. С огромно задоволство тя сподели, че е истински щастлива от поредния успех, с който бе увенчано участието на младите вапцаровци. Тя  поздрави класираните ученици и техните ръководители за успеха им.

Пожела им  успех на финалния кръг.

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И ЩАСТЛИВА НОВА 2018 ГОДИНА!

Скъпи ученици, уважаеми родители и партньори,

Нека в навечерието на най – светлите празници от годината си пожелаем здраве, късмет, вяра и благоденствие!

Желаем ви 2018 година да бъде изпълнена с много успехи и творчески устрем, които да ви носят удовлетворение и да ви водят напред!

Нека новите идеи, печеливши начинания и просперитетът бъдат ваши неизменни спътници, да ви окрилят да постигнете целите си и да давате най – доброто от себе си!

Бъдете здрави и креативни и нека усмивките на слизат от лицата ви!

Имайте надежда, вярвайте в доброто и не забравяйте да помечтаете!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТТВО ХРИСТОВО И ЩАСТЛИВА НОВА 2018 ГОДИНА!

Ученичка от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово с призово място в национален конкурс за есе и разказ

На 20. 12. 2017 г. станаха ясни резултатите от конкурса „Европа в България“, организиран от Министерството на образованието и науката. До финала достигнаха 55 разказа и 69 есета на ученици от цялата страна. Шестима ученици заеха призовите места в националния конкурс за есе или разказ. Децата се състезаваха в две възрастови групи – от V до VII клас и от VIII до XII клас, като по-малките трябваше да пишат разкази, а гимназистите – есета. Победител в първата възрастова група е седмокласникът Йоан Иванов от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък.

На второ и трето място са седмокласничката Наталия Таранинова от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, и шестокласничката Кристела Кюлевчиева от СУ „Св. Княз Бориз I” в с. Старцево, област Смолян.

Това е пореден успех за училището в Хаджидимово, чиито възпитаници традиционно печелят в национални конкурси и състезания. Наталия Таранинова е ученичка на Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

Само преди дни Наталия се прибра от друг национален конкурс – „Млад писател“, където отново се представи отлично. Тя получи и специално благодарствено писмо от председателя на журито – Ивайло Гогов. В него той заявява, че е впечатлен от представянето на Наталия и сърдечно поздравява и нея, и неините преподаватели.

Преди около месец талантливата ученичка от Хаджидимово, придружена от учителката си Заприна Глушкова, бе на тържествена церемония в столицата, за да получи поредните си награди от друг национален конкурс – първо място за есе и трето място за реферат.

Наталия и нейният преподавател по български език и литература – Заприна Глушкова, са изключително горди от това постижение и се надяват за в бъдеще да печелят още конкурси. Наталия споделя, че има абсолютно сериозна амбиция да стане писател.

     

„Училище моя мечта „

Училище с история над век и половина

и във времето образовало мнозина.

Ежедневно ни ти приютяваш

и като майка грижовна ни приласкаваш.

 

Ти си ни ориентир за вярната посока

и ни даваш нова житейска насока.

Много знания тук получаваме,

приятелства за цял живот изковаваме.

 

Училище с традиции и постижения

посрещай достойно идните поколения.

С гордост носи свойто име

и пребъдвай,и дано вечно те има.

автор: Костадин Гочев

 

Стихотворението е написано по повод юбилея на

нашето училище-Никола Вапцаров

 

Отлично представяне на Наталия Таранинова (най-малкият участник) в Националния ученически литературен конкурс „Млад писател“ в гр. София

На 15.12. 2017 г. в гр. София се проведе вторият кръг на Националния ученически литературен конкурс „Млад писател 2017“. Нашата ученичка Наталия Таранинова от VII „а“ клас се представи отлично сред 12-те класирани за втория кръг.Там нашата седмокласничка  има възможността да се срещне със съвременни писатели – млади хора, решили да преследват мечтата си, а именно да пишат. Всеки от тях разказа на участниците в конкурса своята уникална история. Задачите в самия конкурс са провокативни и интересни, като стремежът на организаторите е да изненадат участниците и да ги накарат да бъдат оригинални при представянето на текстовете. Наталия получи за награда и съвременни книги от български автори.

Няколко часа по-късно председателят на журито – Ивайло Гогов изпрати специално благодарствено писмо на електронната поща на СУ „Никола Вапцаров“, в което заявява, че е впечатлен от представянето на Наталия и сърдечно поздравява и нея, и нейните преподаватели.

Поздравления за Наталия! Нека преследва мечтата си да стане писател! Нека продължава да пише!

Открит урок на тема „Моите силни страни и постижения” в СУ „Никола Вапцаров” град Хаджидимово

Учениците от 7-те класове на СУ „Никола Вапцаров” – град Хаджидимово, проведоха открит урок на тема „Моите силни страни и постижения” в часа на класа.

Часът протече под формата на ролеви игри, като двата класа бяха разделени на 5 отбора. В първата игра учениците имаха за задача да начертаят своя социален атом и на различни разстояния своите силни страни и качества. Във втората всеки участник от екипа трябваше да напише слабите и след това силните страни на съотборниците си.

Целта на втората игра е всеки ученик да се опита да поправи отрицателните си качества и да набляга на положителните такива.

Зорница Попова от VII “a” клас, Костадин Милушев и Йоана Вангелова от VII „б”  клас представиха презентации върху темата, които описват животите на тенисиста Григор Димитров и актьорът Пол Уолкър. Те споделиха, че искат да приличат на тях, защото са хора, които отдават битието си на работата.

Наталия Таранинова от VII „а” клас, която е носителка на престижни награди от участията си в множество конкурси и състезания, мотивира съучениците си като им сподели, че нейният стимул са книгите, които чете и обичта й към писането.

Присъстващи на открития урок бяха също директорът на училището – Мариана Боянина и старши учителят Кипра Праматарова, която води целодневната организация на 7. клас.

„Часът протече много добре, защото на учениците им бяха изключително интересни ролевите игри. Толерирам подобен тип открити уроци, защото децата по този начин могат да разберат кои са техните силни и слаби страни, какво техните съученици мислят за тях и какво могат да променят в себе си” , каза г-жа Кипра Праматарова пред клуб „Журналисти в действие” .

Класните ръководители на двата класа – Мариана Гочева и Елена Стоянова, пожелаха на своите ученици да бъдат все така откровени един към друг и всеки да преследва мечтите си, защото те са пътят към успеха.

Автор: Ванина Бозова –

представител на клуб „Журналисти в действие“,

проект „Твоят час“

      

Впечатляващ спектакъл ознаменува юбилейния и патронен празник на хаджидимовското СУ „Никола Вапцаров”

Впечатляващ тържествен спектакъл ознаменува седмицата на юбилея и патрона на хаджидимовското СУ „Никола Вапцаров”. В изключителен стил, премерено до най-малката подробност всяка дума и жест, сътворени на сцената, бяха послание към нас, многобройната публика, изпълнила на 08 декември 2017 г. залата на НЧ „Яне Сандански” в града.

Още с първите акорди на „Притури се планината” залата притихна в очакване на нещо вълнуващо. И го получи. Прекрасният танц на малките четвъртокласници, дело на класния им ръководител Таня Типова. Мултимедиен филм ни припомни историята на училището.

В приветствено слово директорът на училището Мариана Боянина поздрави всички присъстващи в залата и награди изявени ученици и учители. От сцената прозвучаха думи на признателност към всички онези доблестни учители, възпитавали поколения хаджидимовци и написали със златни букви историята на школото до наши дни.

Почетен плакет на училището „160 години училище в Хаджидимово” получиха бившите директори.

Много поздравителни думи се чуха от сцената. Своето послание да вървят напред и нагоре, да възпитават с ум, мъдрост и сърце хаджидимовските възпитаници и да пазят свято името на своя патрон Никола Вапцаров отправиха и изпълнителите на македонски песни – бивши възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ – Мария Христова и Иван Дяков. Поздравителни адреси училището получи от много свои спомоществуватели, от Училищното настоятелство, от други училища в областта.

Празнично и вълнуващо завърши цялата поредица от прояви по повод юбилейния и патронен празник. Учениците на  СУ „Никола Вапцаров“ показаха уменията си в песни, стихове и танци. Като се започне от танцовия състав за народни песни и танци и се стигне до фолклорните изпълнения на ученици. Изпълненията на децата от СУ „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово, събрани в тържествения спектакъл по повод патронния и юбилеен празник на училището, поставиха финалния акорд на многобройните прояви, които по традиция се организират всяка година, с юбилейна торта. Богата програма, реализирана от целия педагогически екип на училището с отговорност, че тук, в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се обучава и възпитава бъдещето на България.

Информацията е предоставена от

клуб „Журналисти в действие“

 по проект „Твоят час“

 

 

160 години училище в Хаджидимово и патронен празник на СУ “Никола Вапцаров” – гр. Хаджидимово

СУ “Никола Вапцаров” води началото си от първото светско училище в Долна Сингартия, открито през 1857 – 1858 учебна година. Светското училище в съседното тогава село Горна Сингартия се открива по – късно – през 1864 година.

Днес училището е осъвременено и модерно оборудвано. В него се обучават 374 ученици, повечето от които не спират да се доказват в състезания и конкурси от различни естества.

Тази година се навършват 108 години от рождението на патрона на училището – Никола Вапцаров и 160 години светско училище в Хаджидимово. В чест на патронния празник, дните от 4 до 8 декември са обявени за Седмица на Вапцаров. Учениците ще вземат участие в конкурс по Вапцарови стихове (V – VIII клас), конкурс за есе на тема “Моето училище” (IX – XII клас) и спортен полуден. Ще се насладят на театралната постановка “Боряна” от Йордан Йовков, спонсорирана от кмета на общината – Людмил Терзиев.

Предпоследния ден от празничната седмица е посветен на тема “Ден на професиите”. В конферентната зала на общината учениците на СУ “Никола Вапцаров” ще имат възможността да се запознаят с реализирали се вече бивши възпитаници на училището в различни авторитетни професии.

Черешката на тортата ще бъде в петък (8.12.2017г.), а именно тържество, посветено на 160 години училище в Хаджидимово и патронния празник.            За всички интересуващи се от събитията през празничната седмица Ви представяме програмата.

Моля, заповядайте, ще Ви бъде интересно!

Ние Ви очакваме!

Автор: Ванина Бозова –

Представител на клуб „Журналисти в действие“

по проект „Твоят час“