УЧЕНИКЪТ МИХАЕЛ ГЕНКОВ ПРИПОМНЯ КОЙ Е КАРЛОВЕЦЪТ ЛУЛЧО БОДУРОВ

Снимката е линк към видеото

Представяме ученикът от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Карлово Михаел Генков.

Той вече гостува при нас в подкаста „Карловски сказания“. Днешното предаване е посветено на Лулчо Бодуров. Кой е видният карловец, ще ни разкаже Михаел.

Лулчо Бодуров ще представя със заглавието на собствената му книга „Човек на двадесети век“. Той е един невероятен и нестандартен човек, гражданин на света, но и голям българин. Като виден строителен инженер, творенията му могат да бъдат открити по цялото земно кълбо, разказва Михаел.

Името му се прочува, когато изобретява и патентова спирална стълба от предварително напрегнат бетон.

Лулчо Бодуров се ражда в Карлово през далечната 1910. Потомък на рода Каравелови по майчина линия. Завършва първия випуск на Карловския техникум, сега познат като ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви“. На 20 години вече в казарма, той влиза в Географския институт, където поема отговорността за 24 войници, с които извършват топографска и картографска дейност. След това продължава образованието си като строителен инженер в Чехия и Германия. Трябва да се отбележи, че следването му в университета не минава леко поради военно-политическата обстановка по това време. Но това не спира младия Лулчо. Напротив, мотивира го. „Аз и на камък роза ще посадя“, казва той, а това говори за неговия изключително борбен и непримирим характер, припомня още ученикът.