ЗА ПЕТЪР КУНЧЕВ, БРАТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА, ГОВОРИ НАДЕЖДА БАХЛОВА

Снимката е линк към видеото

Кой е бил Петър Кунчев, брат на Апостола на свободата? На този и други въпроси днес в предаването „Карловски сказания“ отговаря ученичката от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Надежда Бахлова. Тя споделя малко известни исторически факти за карловеца.

Разхождайки се преди доста време, се загледах в паметната плоча на Петър Кунчев, която се намира в началото на улица „Водопад“. След като попитах мои познати за нея, стигнах до заключението, че повечето не знаеха за нейното съществуване, както и не бяха много запознати със самата личност на Петър Кунчев освен очевидните неща. Въпреки абсолютната значимост на Апостола, е важно да не забравяме останалите рядко споменавани герои, каквито са и другите членове на Кунчевия род. Затова сметнах за нужно да разкажа за един от братята на Васил Левски, а именно Петър Кунчев, споделя Надежда.

Петър Кунчев води доста труден, но съдържателен живот. Още на 20 години се принуждава да напусне родния си град Карлово, защото отказва да плати военния данък „бедел“, плащан само от християнското българско мъжко население. По-късно, когато разбира за обесването на брат си, се заклева да отмъсти за него и да се посвети на борбата за свобода. През 1874 година, когато се завръща в Карлово, с моралната и материалната подкрепа на братовчед си Васил Караиванов, Петър минава Балкана, за да убие предателя на брат си, но бива разубеден. Следват няколко изключително трудни и бедни години за най-малкия брат. През 1876 година има сведения за неговото участие в четата на Ботев. Когато той умира и четата е разпусната, Петър Левски, както вече се нарича в чест на брат си, заедно с хаджи Костадин Димитров от Сливен тръгва към София. Там Петър е заловен, но успява да се измъкне.