Успехи за три ученички от национален конкурс

На тържествена церемония в Дома на Европа в столицата, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел връчи наградите на победителите в осмия национален ученически конкурс, посветен тази година на 10-годишнината от членството на Българя в ЕС. В тазгодишното издание се включиха рекордните 250 ученика от цялата страна. Мария Габриел отличи общо 12 участници в двете възрастови категории с голямата награда посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Пътуване до Брюксел от нашето училище спечели Дана  Мицина от IX „а“ клас, а поощрителни награда с посещение на Народното събрание спечелиха Стефания Дърпатова от IX „а“ клас и Ива Корунчева от X „в“ клас.

Победителите ще имат възможност на място да се запознаят с дейността на единствената пряко избирана от всички европейски граждани институция, както и  посещение на Народното събрание. Евродепутатът връчи тази година и специална грамота за училище с най-голям брой участници в конкурса, която бе присъдена на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – Разлог с общо участвали 24 ученици, мотивирани за участие от преподавателя си по история и цивилизация Соня Крънчева.

Творбите на учениците бяха оценявани от авторитетно жури с членове Мария Габриел, проф. д-р Ингрид Шикова – един от основоположниците на специалност „Европеистика“ в Софийския университет, Надя Барух – директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки“, Милена Милотинова – журналист и водещ на предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air и Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на ЕП в България.

 Пред участниците и гостите на церемонията, Мария Габриел сподели впечатленията си от творбите, наблягайки на силата на техните послания и въпросите, които поставят. „За мен ключовият резултат от конкурса е не само рекордният брой на участниците, но най-вече постигнатият в есетата и презентациите баланс между постиженията от членството ни в ЕС, но и какви още усилия трябва да положим, за да отстояваме достойното място на България в Европа. Особено ме впечатли разсъждение в едно от есетата, което напълно споделям, че когато мислим за членството на България в ЕС като резултати и предизвикателства, най-важният резултат е свободата. Но свободата е и отговорност. Ще се справим с предизвикателствата чрез умението да носим отговорност. Свободата ни дава сили да отстояваме националната си идентичност, история, културно разнообразие в синхрон с общоевропейските ценности. Радвам се, че повечето от младите хора са го разбрали. Моето послание е: бъдете критични, но също активни и конструктивни. Стремете се към промени, но и към съхраняване на идентичност. България има своето достойно място в ЕС и доказателството сте вие“, заключи емоционално Мария Габриел.

Поздравления, момичета! Продължавайте да се трудите и да показвате, че колкото повече знаете, по-далеч отивате!