21 септември – Европейски ден без загинали на пътя

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември, сряда. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL /ТИСПОЛ/, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.
По предложение на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция, датата 21 септември 2016 г. е обявена за Европейски ден без загинали на пътя и ще се проведе като операция под наименованието EDWARD – European Day Without A Road Death.
Европейският ден без загинали на пътя е един от начините, по които европейските служби на пътна полиция се включват в Европейската седмица за мобилност, която тази година се отбелязва от 16 до 22 септември.
Координатор на изпълнението на операция EDWARD за България е Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерство на вътрешните работи.
Операцията ще премине под мотото „ЗАЕДНО ЗА ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ!“

Денят на учениците от 9”б”клас на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” град Поморие започна с раздаване на флаери за родители, ученици и учители.

На видео стената в училище беше представена презентация.
Чрез кампанията учениците от  IX „б” клас заявява своята отговорна гражданска позиция по проблема и призовава „ За повече търпимост, уважение и отговорност на пътя като водачи, като пешеходци, като участници в движението”.

„Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя” – беше част от обръщението на ученика Паиско Чакъров.

Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана.

Помислете за близките, децата и приятелите си.

Намаляването на жертвите и ранените на пътя трябва да е приоритет не само на днешната дата, а всеки ден.

Призоваваме за повече търпимост, уважение и отговорност на пътя като водачи, като пешеходци, като участници в движението

Повече информация за инициативата можете да намерите в сайта на Министерство на вътрешните работи www.mvr.bg.