Клуб „Туризъм“

Участниците в клуб "Туризъм"

На едно от занятията учениците се запознаха с видове рани и начините за тяхното обработване и превръзване. Съдействие ни оказа нашата медицинска сестра, за което й благодарим.

За повече информация за първа помощ прочетете на  http://www.zdrave.net/document/institute/e-library/Miscellaneous/Narach_Parva_Pom.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


До София и назад

На 17. 11. 2012 година участниците от клуб "Туризъм" и клуб "Театрално студио" посетиха нашата столица град София.

   София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

   София е и най-големият град в България. Тя е 13-ят по големина град в Европейския съюз с население 1 263 328 души към преброяване 2011, което представлява 16,4% от населението на България.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Националният природонаучен музей при БАН е научен институт и най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров. В музея се съхранява и популяризира живата и нежива природа в България и чужбина – над 1 милион екземпляра препарирани животни, растения и минерали. Експозициите на Националния природонаучен музей включват повече от 400 вида бозайници, над 1200 вида птици, множество земноводни и влечуги, стотици хиляди насекоми и други безгръбначни, както и фосилни образци (кости, костни фрагменти и цели скелети). Също така тук са изложени много минерални видове и около 1200 вида хербарни образци от флората на България. Националният природонаучен музей е първият и най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров.

Националният природонаучен музей е създаден през 1889 г. като Естествено-исторически музей на Княз Фердинанд.


На 09.02.2013 г. участиците в клубове "Туризъм", "По стъпките на великите българи", "Млад европеец" и "Билки и здраве " посетиха град Самоков градът на Чакър войвода, Захари Зограф и други велики българи

SAM_1920      Участниците от нашето училище посетиха Историческия музей в града. С голям интерес разгледаха богатата експозия. Научиха, че  сегашният град е възникнал по-късно — в началото на XIV век като рударско селище. По това време българските занаятчии влезли в пряка връзка със западноевропейските рудари саксонци, наричани саси, и по техен образец били въведени саксонски пещи (видни), ковашки работилници (мадани) с духала и големи чукове (самокови — откъдето идва и името на града), движени с водна сила. Когато турците превзели града (1372), Самоков бил икономическо и културно средище.самоков

   3500 произведения на изкуството съхранява днес Историческият музей, както и своя художествена галерия. Много показателен е фактът, че днешната сграда на музея е проектирана в края на тридесетте години, а първата копка е направена през 1940-та от Богдан Филов. Сградата е завършена след войната.

Голямо впечатление направи художествената сбирка съдържа икони, щампи, ръкописи, документи и множество картини. застъпени са почти всички майстори на Самоковската художествена школа.

зограф кирил и методий

 

 

 

 

 

  Нямаше как да се пропуснат екстремните изживявания на ледената пързалка, където някои показаха завидни умения.

SAM_2021


11.02.2013- Представяне на клуб "Туризъм"

IMG_4120    Чрез вълнуваща презентация участниците разказаха за заниманията в клуба и посещенията в градовете Дупница, София и Самоков. Проведе се и състезание, в което имаше въпроси като: Кой е основателят на Природонаучния музей в София?, Къде за първи път е проведено богослужение на български език?, Кога град София е обявен за столица на България? и др. За показаните знания учениците бяха поздравени от директора на училището- госпожа Костадинова.

IMG_4118

IMG_4117

 

 

 

 

 

 

 


Посещение на забележителности по маршрут Дупница- Съевата дупка- Дряновски манастир- Велико търново- Трявна- Габрово- Етъра- Шипка- Калофер

 

На 20 и 21 април 2013 година участниците от клуб "Туризъм" посетиха забележителности в България.

Забележителности по маршрута

Снимки- Съевата дупка- Дряновски манастир- Велико Търново- Трявна

Снимки- Габрово- Етъра- Шипка- Калофер


Представителна изява- заключителна

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГрамоти- клуб

 

 

 

 

 

 

Презентация

Текст към презентацията

Грамоти