Хоби

8iG5zgjia
Python – мощен и лесен език за програмиране от високо ниво. Идеята за Python се заражда в края на 1980-те, като реалното осъществяване започва през декември 1989 г. от Гуидо ван Росум в CWI (Centrum Wiskunde & Informatica – международно признат изследователски институт по математика и компютърни науки, базиран в Амстердам, Холандия). От 2003 г. насам, Python се класира в топ 10 на най-популярните езици за програмиране според TIOBE Programming Community Index. От септември 2015 г. той заема пета позиция. Обявен е за език за програмиране на годината през 2007 г. и 2010 г. Част от големите организации, които използват Python са Google, Yahoo!, CERN, NASA. Кратко ръководство за Python в pdf формат, преведено от Калоян Доганов можете да прочетете ТУК  или there.
Лисп  (LISP, от английски: LISt Processing language – език за обработка на списъци; в съвременен запис: Lisp) е съвкупност от програмни езици и данни, създадена през 1958 г. в Масачузетския технологичен университет от Джон Маккарти. Въз основа на него са произлезли много диалекти, най-известните от тях са Scheme и Common Lisp. Лисп е вторият в историята след Фортран програмен език от високо ниво който се използва и досега. Лисп е едно от основните програмни средства за моделиране на различни аспекти в изкуствения интелект. Прочетете отличната книга Practical Common Lisp на Peter Seibel в превод на руски език  ТУК .
Интернет или Мрежата, а в разговорния български език и като нет (от англ. net, мрежа), е глобална система от свързани компютърни мрежи, която чрез комплект TCP/IP протоколи обслужва милиарди потребители по целия свят. Тя представлява мрежа от мрежи, съставена от милиони частни, обществени, академични, търговски и държавни мрежи с най-различен обхват – от местен до глобален, в различни преносни среди и свързани помежду си чрез сложна система от мрежов хардуер и софтуер. Интернет служи за отдалечен достъп до голямо разнообразие от информационни ресурси и услуги, най-известни сред които са взаимосвързаните хипертекстови документи на World Wide Web (WWW) и електронната поща. Кратко описание на основните протоколи и услуги в Интернет, създадено от Иван Маджаров ВИЖТЕ ТУК

Вашият коментар