За Реформата в предучилищното и училищното образование

Дни преди влизането в сила на новия Закон за училищното и предучилищното образование просветното министерство пусна сайт за реформата в системата. На http://zareformata.mon.bg/ учители, директори, ученици, родители ще могат да задават въпроси и да получават информация, свързана с целия образователен процес. Питания за реформата може да се изпращат на имейл адрес reforma@mon.bg, а отговорите на експертите на Министерството на образованието и науката (МОН) ще бъдат публикувани периодично.
От няколко дни работи и горещ телефон 0878 15 65 43.
На сайта е качен новият Закон за предучилищното и училищното образование, който започва да действа от 1 август 2016 г. За улеснение на преподавателите експертите на ведомството са систематизирали кои са по-важните основни положения в закона:  новата образователна структура, новите институции в системата, акцентите в системата за оценяване и др.
В друга секция на сайта потребителите могат да се запознаят с 18-те държавни образователни стандарта, с действащите наредби и с проектонаредбите, които чакат одобрение.
Публикуван е и Календар в помощ на директорите на училища, в който се описва в какви срокове какво трябва да се промени в дейността им след влизане в сила на новия образователен закон.
Учители, родители и ученици ще намерят още много полезна информация, както и разяснения по свързани с образованието въпроси.
На началната страница на сайта е поместено специално обръщение към учителите на министър Меглена Кунева.
„Ученикът е този, в името на когото правим реформата – казва тя. – Но учителят е този, с помощта на когото можем да постигнем големите цели, които си поставяме. Силно вярвам, че учителите са двигателят на така необходимата ни промяна в образователната система“.
В посланието си министър Кунева предупреждава, че реформата ще бъде тежка, но обещава да бъде задействана мащабна програма за квалификация и обучение на преподавателите.

Източник: www.prosveta.bg/novini/mon-pusna-nov-sait-za-reformata