Актуално

 

24 май – скъп ден! Земен като живота ни, древен като мисълта ни, топъл като дирята на дъха ни. В историческата съдба на българите този чародеен ден няма равен на себе си. Защото в него се събират и от него тръгват източниците на духовната енергия на нацията.

24 май – празник, събрал в себе си изконния стремеж и пословичната жажда на българина към ученолюбие и духовно богатство. Преминал през бурите на времето, днес този ден ни напомня, че сме духовно силни и че светлината на знанието ни е извела от мрака на робството, издиганала ни е от руините на невежеството и разрухата. Защото духовността е тази, която днес ни дава сили да вдигнем гордо глави и да вървим напред.

По традиция ученици от начален и прогимназиален етап се включиха отново в традиционния конкурс, организиран от Община Айтос и НЧ „Васил Левски 1869“ „От Цветница до Гергьовден”.

Класиране:

Второ място за учениците от IV група ЦДО в конкурса за Обреден хляб.

Трето място за обредната група от начален етап.

Трето място за обредната група от прогимназиален етап.

Второ място за танцовата група от прогимназиален етап.

В ОУ „ Христо Ботев“ с. Мъглен тържествено отпразнувахме големия ден на България – 141 години от избавлението ни от османско иго. Сред декори от лицата и символите на националноосвободителната борба, емоционалните слова на водещите приковаха вниманието на гостите – ученици, родители, учители.

Тържеството, по случай националния празник , бе открито с химна на Република България, който накара присъстващите да почувстват величието на този паметен за България ден.

В своето приветствено слово директорката на училището – госпожа Зорка Петкова, припомни подвига на онези, които са жертвали живота си за жадуваното и изстрадано Освобождение. Тя поздрави присъстващите с най-светлия празник на България – Трети март, денят в който изстрадалата ни родина се ражда за втори път.

След словото на директорката започнаха  литературно-музикалните композиции „България”, изпълнена от ученици от 5-7 клас и „България- Признателност, поклон и памет”, изпълнена от ученици от 3 – 4 клас с които достойно се представиха на Общинския конкурс “ Моята България“ 2019г. и бяха класирани на II-ро и III-то място.

Участниците, изпълниха всички с гордост, че са чеда на свободна България.

Тържеството завърши с изпълнение на мажоретния състав на училището с ръководител г- жа Д. Грудева.

В навечерието на националния празник на Република България – 3 март, бе проведена викторина между учениците от V,VI,VII в  ОУ ”Христо Ботев”,с. Мъглен. На събитието присъстваха ученици и учители . Директорът на училището г-жа Зорка Петкова приветства участниците и им пожела успех. Водещият на състезанието представи тричленното жури в състав: г-жа Н. Саева, г-жа П. Касабова и г-жа З. Петкова. Обявен бе  и регламентът на състезанието. Въодушевените състезатели от отбор „Свобода” от V кл. , отбор „Радецки” от VI кл.   и отбор “Опълченци“ от VII кл., влязоха в сериозна надпревара, разказвайки пълно и изчерпателно за османското владичество, Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Директорът на училището заяви, че се гордее с достойното представяне на участниците и ги награди с грамоти и книги  за отлично представяне.

 

Ученици от всички класове се включиха в изработването на мартеници за училищната изложба. Децата от начален етап се включиха и в Конкурса „Моята красива мартеница”, организиран от Читалище „Васил Левски- 1869” в град Айтос.

    

КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“, ОРГАНИЗИРАН ОТ ОБЩИНА АЙТОС

Трето място за нашите ученици от III и IV клас с Литературно-музикалната композиция „България- Признателност, поклон и памет”, р-л: Елза Мелконян и Нуртен Ахмед

Второ място за нашите ученици от V – VII клас с  Литературно-музикалната композиция „България”, р-ли: Виолета Христова и Радостина Янева

Ще пазим скъпото му име!

Ще го носим с чест в сърцата си!

Ще помним завета му велик!

Това обещаха учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Мъглен на общоучилищно тържество по случай 146 години от обесването на Васил Левски.

 

Нашите ученици се представиха достойно в Общинското състезание „Лъвски скок 2019“ в чест на Апостола на Свободата. Две трети места на Селиме Хасан от V клас и Мустафа Исмаил от VII клас и четвърто място на Кадир Илхан от IV клас.

Гордеем се с успехите на нашите възпитаници и им желаем все така достойно да защитават честта на училището.

 

 

В началото на втория срок през февруари ще стартират извънкласните дейности по интереси за учениците в ОУ „Христо Ботев“

Клуб „В света на компютрите“

/ ученици от I и  II клас/

Учениците ще придобият начална представа за компютъра като техническо устройство;  ще опознаят основните възможности на програмите за обработка на графика, звук и текст. Ще научат, че дигиталните устройства не са само средства за игри и забавление, а чрез тях могат лесно да усвоят, затвърдят и прилагат знания при изпълнение на дадено упражнение или проект. Тези часове ще осигурят безопасно и смислено навлизане на децата в света на модерните технологии.

Клуб „Млад природозащитник“

/ ученици от III и  IV клас/

Учениците ще усвоят знания за околната среда, като среда в която живеем , за връзката между жива и нежива природа. Екоакции за почистване, озеленяване, зацветяване и засаждане на дръвчета, създаване на екопатрули, с цел привличане на обществеността на с.Мъглен по дейности за опазване на околната среда

Клуб „По пътя на математиката“

/ ученици от прогимназиален етап/

Формиране на елементарни математически представи за количествени, пространствени и времеви отношения на обекти в непосредствената среда. Ще се провокира развитието на мисленето, вниманието и концентрацията на детската памет – качества на мисловната дейност, необходими в цялостния учебен процес. Осмисляне на основни математически отношения между обекти и явления. Изграждане на навици и умения, пряко свързани с всекидневието и имащи непосредствен приложен характер.

Програмата е насочена към ученици с подчертан интерес към математиката.

 На 19 и 20 декември се проведе Благотворителен коледен базар.

Събраните средства ще бъдат преведени по сметката на БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА.

На 18.12.2018 г. коледарски групи от начален и прогимназиален етап се включиха в традиционния общински Коледарски празник- конкурс и се класираха на ІІ място.

Ученици от начален етап участваха в конкурса „Моята коледна картичка“, организиран от НЧ „Васил Левски 1869“, гр. Айтос.

На първо място са класирани:

Симай Ахмед Смаил- І клас

Божидар Христов Христов- ІІІ клас

Николай Ангелов Иванов- ІІІ клас

Завърши първият предварителен кръг на Националното състезание „Стъпала на знанието“, което е част от националния календар за извънучилищните дейности на МОН.

Максимален брой точки получиха:

Гюлсюм Неждет Ахмед, V клас – 46 т.

Шевкет Севдали Хаджи, VII клас – 46 т.

Шуле Межди Юсеин, VII клас – 46 т.

Ясемин Ахмед Хасан, VII клас – 46 т.

Пожелаваме на нашите ученици достойно представяне на следващия кръг.

Днес, в ОУ „Христо Ботев“ тържествено запалихме коледните светлини и поставихме начало на предстоящите светли празници.

 

Скъпи ученици и родители,

Да подкрепим и дадем своя глас за Неше Хасан Мехмед от VI клас, номинирана от Община Айтос за Спортист на 2018 година .

 

Гласувай

16 ноември – международен ден на толерантността

На 16 ноември 1996г. на Общо събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността. Като член първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност.

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

В нашето училище 16 ноември – Международен ден на толерантността, бе отбелязан от ученици, педагогически, непедагогически и административен персонал. Участие взе и Директорът на училището – госпожа Зорка Петкова.

Всички класове изготвиха табла с рисунки, посветени на Международния ден на толерантността. В часовете в занимания по интереси бе поднесена интересна презентация под надслов: „Бъди толерантен“

В начален етап в часа на класа бяха прочетени приказки на различните народи, а в прогимназиален етап се проведе беседа на тема „ Различието не ни пречи да живеем, да учим и да играем заедно”. Заинтригуващ бе и литературният конкурс „Толерантни помежду си, толерантни към природата“ с учениците от по–горните класове. Основната цел бе учениците да стигнат до извода, че добродетелите са общочовешки.

Всеки клас си избра свой посланик на толерантността, който преди започването на учебните занятия зарадва ученици и учители с флаери под формата на сърчица – символи на толерантността.

Голямо вълнение предизвика пищното българско хоро, което се изви в коридора на нашето училище. Ръка за ръка играха и ученици, и преподаватели.

 

Учениците от нашето училище участваха в кампанията и спечелиха играта за повече дървета за България, засадени от децата на България.

Нека заедно да подобрим света, в който живеем и въздуха, който дишаме!
Благодарим на всички , които гласуваха за нас и ни подкрепиха.

 

Първи ноември – Ден на народни­те будители

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред най-популярните български народни будители са Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, д-р Петър Берон и др.

С духа и силата си, българските будители запазили образованието и науката за бъдещето на България!

Тържествено празника бе отбелязан и в нашето училище.