ПРОЕКТ „ПО-ЗДРАВИ ДЕЦА“

Модул „Училище на четири лапи“

Най-много радост и емоции предизвика модулът с домашните любимци. Учениците научиха какви грижи трябва да полагат за тях. Каква храна е подходящо да им дават. Много харесаха играта Вярно или Грешно. С маските на Луна и Макс изиграхме игра и говорихме на езика на котките и кучетата.

 А накрая  направихме изложба със снимки на нашите домашни любимци и споделихме и с другите ученици полезните съвети за правилна грижа за домашния любимец. В изложбата включихме всички важни акценти от програмата, за да мотивираме и другите си съученици да се хранят здравословно и да се движат повече.

 

 


Модул „Наслаждавай се на храната със семейството си“

Нашите ученици научиха много от модулите на програмата и тяхното желание да споделят наученото с другите ученици беше голямо. В часовете по Технологии и предприемачество изработихме готварски книжки, а всеки от тях представи пред класа любимата си рецепта, като сподели и кои са полезните свойства на продуктите в ястието.

Запознахме се с ползата на плодовете като учениците представиха любимия си плод като картичка и споделиха интересна рецепта, в която може да се включи, като сокове, смутита, кексове. Опитахме екзотични сушени плодове като кокос, фурми, папая, манго, ананас. Учениците споделиха, че са по-вкусни от шоколадови бонбони.

В час по английски език се почерпиха с кекс с банан, приготвен със съдействието на техните родители.

Учениците от първи клас направиха шишчета от плодове с помощта на родителите си.


Модул „Играй активно“

В нашето училище има отлични условия за спорт и физическа активност. Всяко свободно време учениците използват за игри на открито – футбол, народна топка, въртене на обръч, скачане на въже, гоненица.

През зимните месеци ходят на пързалки с приятели или се гонят в снега в двора на училище.


 Модул „Избери водата“

С интерес учениците научиха, че не само нашата планета се състои от 70 % вода, но и нашето тяло. Изненадаха се колко много захар са крие в газираните и сладки напитки и тържествено обещаха да предпочитат водата. И наистина, в следствие на Програмата, консумацията на газирани напитки и сокове значително намаля. Тъй като нашето училище предоставя мляко със закуската, учениците все по-често го предпочитаха пред сока от бюфета, защото научиха, че то съдържа калций и фосфор, които са полезни за зъбите и костите им.

    Препоръчваме да се пият 8 чаши вода на ден, а в топло време и при тренировки може и повече.


Модул „Контролирай порциите си“

В друг учебен час всеки ученик индивидуално подбра и състави свое меню за закуска в училище и за обяд с предоставените материали. Закуската постави в кутия, а обядът представи в чиния като се съобрази 1/3 да са зеленчуци, 1/3 да са зърнени храни и 1/3 да са храни богати на белтъчини. За повече разнообразие по своя инициатива учениците включиха и снимки на ястия и храни от брошури на големи хранителни вериги.

Посетихме и училищния стол, облечени като готвачи, за да проследим как се прави менюто за деня, как се приготвя храната, как се съхраняват продуктите. Запознахме се с главния готвач и получихме от нея ценни съвети за поведението в кухнята.


 Модул „Хапвай питателна и разнообразна храна“

В предварително организиран учебен час учениците се запознаха с основните групи хранителни вещества и полезни свойства в храните от материалите предоставени по Програмата. След това индивидуално всеки ученик попълни работен лист, с което показа, че е разбрал и усвоил новите знания за храната. Групово обсъдихме чрез беседа кои храни е нужно да предпочитаме в храненето си, за да сме силни, здрави и бодри. Голям интерес предизвикаха правилата за здравословно хранене, представени чрез таен код от плодове и зеленчуци. Изработихме табло, с което да предложим на съучениците си ценни съвети и препоръки за здравословно хранене.На 20. 10. 2018 г. в магазин Метро в град  София беше отбелязан Международния ден на готвача. Топ готвачи като Андре Токев, Виктор Ангелов, Жоро Иванов, Юри Велев и др. представиха пред над 60 ученици от цялата страна здравословни рецепти. Наши представители бяха Андрей Дилков от 4 б клас и г-жа Мирослава Ганчева. На всички участници бяха връчени сертификати за участие лично от шеф готвачите. За всеки участник имаше престилка и шапка. 

Шеф Ангелов попита децата какви искат да станат като пораснат. Самият той сподели, че е искал да стане тираджия, но е станал готвач, а после и шеф готвач. С неговите помощници приготвиха на децата вкусни и здравословни палачинки, гарнирани с мед и ягоди. 

С тази изява беше даден стартът на кампанията на Нестле за „По-здрави деца“. В нея са се включили 100 училища от цялата страна, сред които е и нашето училище. В следващите два месеца учениците от 1 до 4 клас ще участват в редица дейности, за да популяризират здравословното хранене, спортът за здраве, колко е важно пиенето на вода, разходките с домашния любимец и общуването със семейството.

В края на кампанията ще се проведе национален конкурс с атрактивни награди.

Пожелаваме успех на нашите ученици и очакваме да видим техните дейности.