В ПАРИЖ ЗА 4 ДНИ

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА ПРИ НАС:

1. Купуване на билети за Wizz Air – 15 дни предварително, по Интернет – за 2-ма души в двете посоки – 910 лв.

2. Резервиране на 4 нощувки за двама души в хотел – с кредитна карта, през Интернет – около 210 евро, платени в хотела при настаняването.

3. Намиране и разпечатване от Интернет на интересен опит от кратки посещения в Париж на други хора, ходили преди нас, както и купуване на два различни пътеводителя за самостоятелно посещение на Париж. Добре е да се прочетат всички материали предварително и да се използват като бързи справочници.

 

Пристигаме на летище "Бове" и взимаме автобус до Париж, който ни докарва на автогара "Порт Майо" за около 1 час.

Решаваме да си купим тридневна карта "Пари Визит" за градския транспорт, която ни дава право за по-евтин транспорт и отстъпки при посещения на някои музеи.

Предвидливо сме ангажирали хотел близо до "Порт Майо", плащаме хотела, оставяме багажа и  – „Здравей парижко метро“. Парижкото метро е моята любов – до всяка точка може да се стигне за "нула време". Мотрисите са на 2 до 4 минути. Спирките са на около 500 метра. Линиите на метрото са 15 – в невероятна, но бързо ориентираща плетеница, чрез която много лесно се стига до където си искаш в Париж.

Първата ни спирка е катедралата „Сакр Кьор“, което за съпруга ми Христо ще остане едно от най-впечатляващите неща в Париж – особено поради целта на построяването й – „За повдигане самочувствието на френския народ след загубената война с Германия 1870-71 г.“. Хълма изкачваме със специалния лифт/картата важи и тук/, а църквата е от бял камък и се вижда от всякъде.

 

http://paris.arounder.com/en/churches/sacre-coeur/le-sacre-coeur-exterior-by-night.html – ВИРТУАЛЕН ПОГЛЕД ОТВЪН НА САКР КЬОР – връщате се тук след преглеждането на линка с натискане на стрелката назад  <=

http://paris.arounder.com/en/churches/sacre-coeur/le-sacre-coeur-interior.html – ВИРТУАЛЕН ПОГЛЕД ОТВЪТРЕ НА САКР КЬОР- връщате се тук след преглеждането на линка с натискане на стрелката назад  <=

След това отиваме на остров „Сите“ – на реката "Сена" – и влизаме в катедралата "Нотр Дам".

 

http://paris.arounder.com/en/churches/notre-dame-de-paris/notre-dame-exterior.html

http://paris.arounder.com/en/churches/notre-dame-de-paris/notre-dame-interior.html

Много съжалявам, че не можахме да влезем в църквата "Сен Шапел" на същия остров /беше вече затворена/. Тя е едно малко бижу от цветно стъкло. С удоволствие я разгледах виртуално – след това се върнете с натискане на стрелка назад.

http://paris.arounder.com/en/churches/sainte-chapelle/sainte-chapelle-01.html

Обикаляме я от всички страни и решаваме да отидем по моста на другия остров "Сен Луи", където всички отиват да опитат известните сладоледи "Бертийон" – просто са по-плътни, по-маслени, финно разбити и изключително ароматни..

Следващата ни спирка е МАРЕ /еврейския квартал/ – бродейки по улиците изведнъж пред нас изниква центъра "Жорж Помпиду"

 

ttp://paris.arounder.com/en/museums/centre-pompidou/centre-national-d-art-et-de-culture-georges-pompidou-01.html

На втората сутрин ставаме с мисълта да отидем до арката "Ла Дефанс", но сякаш краката сами ни водят към Айфеловата кула. За първи път се возим на RER –  това са ЖП линии, които са заедно с метрото под земята. Линиите на метрото са номерирани с числа, а RER са номерирани с букви. Решаваме да изкачим Айфеловата кула пеша до второ ниво, но слизаме с асаньор. Пак се впечатляваме от желанието на французите да демонстрират духовната и икономическата си мощ в края на 19 век.

http://paris.arounder.com/en/monuments/tour-eiffel/view-from-eiffel-tower.html

Действително има защо Айфеловата кула да е символа на града. Въпреки, че в началото са смятали след изложението да я демонтират. Спасява я изобретяването на радиото – тя става най-добрата антена, а в последствие и телевизионна антена. За "довиждане" я снимаме отдалеч.

Следващата ни спирка е Триумфалната арка на Наполеон и Шанз Елизе. Пеша изминаваме известния булевард. 

                                                                                                            

Стигаме до другите два обекта, построени за световното изложение – дворците "Гранд Пале" и "Пти Пале", които са едит срещу друг. Впечатлени сме от стъкления покрив на Гран Пале, който обаче е в ремонт. Влизаме в Пти Пале и се потапяме в изключителна обстановка.

Гран Пале

Пти Пале

Излизайки се колебаем дали да тръгнем към комплекса "Инвалидите", където е пренесен праха на Наполеон, или към площад "Конкорд". Площад "Конкорд" печели – тръгваме към него и … има защо – това става моето любимо място в Париж. Необяснимо ми харесва този просторен площад, който не беше толкова известен за мен, но от него се вижда като на длан Шанз Елизе, в далечината – Триумфалната арка, два огромни прекрасни фонтана, обелиск, подарен от Египет на Франция, вдясно – моста пред Националното събрание, вляво, по-далеч – забележителната църква "Св. Мария Магдалена", а отпред е прекрасния парк – Тюйлери.

v

Насочваме се към Лувъра. Прекрасно е, че е вторник – почивен ден за музея и няма толкова народ. Правим си снимки пред стъклената пирамида, която служи за вход на музея и се разхождаме в парка на Тюйлери.

Интересно е, че на всички паркове в Париж алеите са пясъчни. Разбираме, че тук има втора арка, приличаща на Триумфалната. Трите арки, включително най-новата "Ла Дефанс", са на една линия и всяка от тях е построена за голяма победа в историята на Франция.

 

Влизаме в лунапарка и решаваме да се повозим, не очаквайки, че въртележките ще ни качат толкова високо, че ще можем да видим целия Париж от високо.

Паркът "Тюйлери" е като музей на открито. Има невероятни скулптури, пред които се снимаме.

Сядаме на металните столове около езерото за почивка и след малко, в края – пак се озоваваме на моя любим площад "Конкорд". След него все пак отиваме към комплекса "Инвалидите" – в момента военен и исторически музей, за да видим, къде е погребан праха на Наполеон – под купола.

В Тюйлери зърваме "Оранжерията" – сега музей, на втория етаж на който е овалната зала в която са изложени знаменитетите "Лилии" на Моне". Това място наричат Сикстинската капела на Париж.

http://www.streetviewandmaps.com/fr/map/fr/62860-Mus%C3%A9e-de-l-Orangerie/#/point/48.863746/2.322831/17.72/49.38/0/виртуално посещение, разглеждайте с мишката и след това се върнете тук с натискане на стрелката назад от програмата.

По пътя сме изненадани от създадените условия за спортуване в центъра на града – големи зелени площи със спортни игрища, пълни с играещи ръгби, футбол и волейбол, тичащи, каращи ролери или колела парижани. Заобикаляме "Инвалидите" от всички страни и най-много ни впечатлява големия параклис, със златния купол, под който е погребан  праха на Наполеон.

Видяхме и моста Александър ІІІ. Първата копка за него е направена от самия руски цар. Този мост е  най-екстравагантния и декориран мост в града.

Тук, от лявата страна на "Инвалидите", видяхме и Биронския дворец, с музея на Роден в него – за съжаление вече затворен. След 21 часа улиците на Париж опустяват, но кафенетата и ресторантите им са пълни.

Третият ден решаваме да посветим на Латинския квартал – започвайки от Сорбоната, която е също затворена поради ваканцията. За малко ни пускат в двора – правим си снимки пред статуите на Виктор Юго и Луи Пастьор. Това са двете фигури, които напомнят при нас – братята дарители Евлогий и Христо Георгиеви – пред фасадата на Ректората. Архитектурни елементи на СУ "Кл. Охридски" учудващо приличат на части от сградата на Сорбоната – един от най-старите европейски университети. Съжаляваме, че не ни пуснаха вътре. Там някъде вътре е стиха на Ботев –

Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!

                    Намира се във фоайето на Сорбоната вляво от “Раковината” – голямото стълбище към аулата.
        Надписът е върху черен гранит със златни букви и не е преведен, написан е на български език с латински букви.        

След това минаваме през Пантеона, църквите "Св.Севрен", "Св.Сулпиций"- с фонтана пред входа й и се запътваме към Ботаническата и Зоологическата градини. За малко спираме по път и в най-голямата джамия на Париж с нейната градина.

Фонтанът пред църквата "Св.Сулпиции". Хемингуей го описва в "Безкраен празник", по точно гълъбите, накацали по четиримата каменни епископи на върха на фонтана

Следващата ни спирка е Люксембургската градина, с нейното осмоъгълно езеро и невероятни градини.

 

падаме на невероятни местенца.

Отиваме и в музея на Париж, който е в известния ни район  "Льо Маре".

Музеят се казва "Карнавале" и в него е известната статуя на Луи ХІV – Кралят – Слънце.

Виждаме и площада на Бастилията. На мястото на известния затвор сега грее операта "Париж-Бастилия", прилича на сребърен китНа този площад се правят тържествата по случай националния празник на Франция – на 14 юли.

Минаваме и през известния площад "Вож". Абсолютен квадрат с по 9 еднакви, плътно наредени една до друга къщи от всяка страна. В някои от къщите дори е живяло част от кралското семейство, в една от тях е творил и Виктор Юго. Сега тя е музей на патриарха на френската литератураВ центъра на площада има градинка с паметник на крал Луи ХІІІ.
След това отиваме в североизточния край на Париж в парка "Ла Вилет" – създаден за семейно и емоционално изживяване на почивните дни, със засилен образователен уклон – там са музеят на науката и техниката, на музиката, с много забавни места за възрастни и деца – сцени, кинозали и игротеки.

Вечерта решаваме да посетим арката "Ла Дефанс" – създадена след Втората световна война, в прослава на героите от Съпротивата на Франция срещу окупацията от фашистка Германия и стояща на една линия с Триумфалната арка на Наполеон, но много по далеч от центъра. Сякаш попадаме в друг свят – сградите са с модерна архитектура, преобладаващо от стъкло и метал. Тук е средището на френския бизнес елит.

http://paris.arounder.com/en/views/la-defense/la-defense.html

Влизаме в големия мултимедиен МОЛ "Ла Дом", на входа на който се снимаме пред голям, въртящ се роял, който свири сам много приятна тиха музика. Тук, в едно от кокетните барчета и бистра, опитваме и по един незабравим сладоледов коктейл – обстановката е очарователна.

Не може да си откажем удоволствието да видим вечерен и осветен Париж – пак отиваме до Триумфалната арка и булевард "Шанз Елизе". В далечината грееше Айфеловата кула.

Четвъртият ден посвещаваме на Лувъра. Богатството в него е съизмеримо с това на Ватиканските музеи..

Може би най-много ни хареса "крилатата" богиня на победата Нике от гръцкото село Самотраки. Тя е праисторическа, от времето на Родоския колос, намерена е разбита на 300 парчета. Главата й така и не е открита. Вгледайте се как е предадена с камък финната коприна по тялото й – шедьовър.
Излизаме от Лувъра и се насочваме към Операта.

 

Разбираме, че въпреки, че се нарича Опера, в нея се играе главно балет. 

Наблизо е и площад "Вандом", където е издигнат голям паметник от метала на 1200 пленени и претопени вражески оръдия от битката при Аустерлиц. На върха е статуята на Наполеон. На площада се намира и известния хотел "Риц" – хотелът, в който за първи път са монтирани вани в баните към всеки апартамент. Тук е починала Коко Шанел и Хемингуей се е хвалил, че го е освободил от фашистите, тъй като по това време е бил в Париж.
Следващата ни спирка е църквата Св."Мария Магдалина", наричана сега накратко "Ла Мадлен".

Църквата е изключителна. От четирите й страни е с еднакви 20 метрови коринтски колони. Вътре картините и статуите са само на жени – дори и на френската героиня Жана Д'Арк. Църквата прославя най-добрия ученик на Иисус Христос, както и един от най-важните разспространители на християнството – Мария Магдалена – незаслужено низвергната от църквата, както се доказва напоследък.

Решаваме да се насочим към артистичния площад "Тертер" в Монмартър. Това е площада на художниците. Там, срещу 10 – 15 евро, всеки може да получи собствения си портрет, нарисуван от прекрасни художници.

 

Освен художници тук има и много музиканти. Заслушваме се на прекрасно класическо изпълнение с цигулка и контрабас.

Купуваме последните подаръци от уличката, спускаща са към плаз Пигал.
Минаваме през Плаз Пигал и улица с многобройни секс шопове, след което се озоваваме пред кабарето "Мулен Руж".

 

Случайно попадаме на сграда с изключителна музикална архитектура – Консерваторията "Морис Равел" – когато се прибираме към хотела.

Последното ни място в Париж ще бъде удивителната квартална градинка, с която и започнахме срещата си с Париж- просто райско местенце. С тъга констатираме, че щом кварталните градинки в покрайнините на Париж изглеждат така, значи, за съжаление, много има да се учим още от французите.

 

ВЛЮБЕНИ СМЕ В ПАРИЖ! НО ВСЯКО НЕЩО, ДОРИ ПРЕКРАСНОТО, СИ ИМА КРАЙ, ЗНАЕМ КАКВО НИ Е ОСТАНАЛО ДА ВИДИМ ТУК СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ.

ИЗМОРЕНИ СМЕ, НО НИ ХАРЕСВА ТАЗИ УМОРА.

ДОВИЖДАНЕ ПАРИЖ !
 

 

2 thoughts on “В ПАРИЖ ЗА 4 ДНИ

  1. Натали, това което споделяш е просто съвършено. Наистина сте били на най-култовите места, но си абсолютно права, че 4 дни за Париж са малко. 

  2. Мило семейство, благодаря Ви за насладата която ми доставихте в тази неделна вечер и за това, че чрез вашата разходка из Париж се почувствах като че ли и аз съм била там и съм по-обогатена с информация за този прелестен град. Благодаря Ви още веднъж! Да сте живи и здрави и още много подобни разходки Ви желая! Поздрави г-жа Кръстева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *