Читалище

 

Народно читалище „Кирил Петров 1922“

Народно читалище „Светлина“ с. Сталийска махала е учредено на 21.01.1922 г. По-късно е преименувано „Светилник“. С построяването на новата сграда през 1965 г. читалището е регистрирано „Христо Ботев“. През 1980 г. е преименувано „Кирил Петров“. От 06.04.2012 г. е народно читалище „Кирил Петров 1922“.

Читалищна дейност е имало още през 1903 до 1912 г. и учредители са били предимно от средите на учителите. През периода на войните до 1918 г. читалищната дейност е преустановена.

Прелом на читалищна дейност настъпва едва след 1922 г. От този момент започва редовен организационен живот.

С държавни и общински средства, с доброволния труд на жителите през 1964/65 г. в селото се построява съвременна читалищна сграда. Библиотеката разполага с 9177 библиотечни материали.

Едни от първите самодейни състави към читалището са:

1.Смесен хор, който прераства в ансамбъл за народни песни с р-л Евгени Димитров награден с орден „Кирил и Методи“ II степен.

2.Вокална група и ученически хор с р-л Кръстина Драганова удостоени със званието „Отличник…“ в общинските фестивали.

3.Група за художествено слово.

4.Дълги години работеше и детска музикална школа с ръководители от гр. Лом.

5.Духов оркестър с р-л Борис Петров.

6.Танцов състав с р-л Кръстьо Ангелови и ДТС, който работеше до 2011 г.

7.Фолклорен танцов състав участвал в районните прегледи гр. Вършец.

8.Група за автентичен фолклор с р-л Екатерина Евстатиева участвала в регионалния събор „Поломие 2001“.

9.Детски драматичен състав с р-л Екатерина Евстатиева – „Храбрият шивач“ и „Пепеляшка“.

10.Театралната дейност започва да се развива след построяване през 1926 г. на началното училище „Любен Каравелов“, в което имало салон с подходяща сцена. Театралната група е била предимно от учители и по-будни младежи.

Две театрални групи се сформират след 1930 г., когато се построява начално училище „Кирил и Методи“ – във Влашката махала.

Добра театрална дейност настъпва през 1936-43 г. Поставят се предимно комедии, които са предпочитани от селската публика.

Размах театралната дейност при читалището добива едва след 1964 г., след построяване на новата сграда. Под ръководството и участието на секретаря на читалището Върба Ангелова и режисьор Сашо Бечев с пиесата „Боряна“ самодейците са участвали в районните и окръжни прегледи.

След 1980 г. театралният състав достига до участие в зоналните прегледи. Голям успех за пиесите „Тревога“, „Сговорна дружина“ в град Берковица на окръжни прегледи.

За дългогодишна читалищна дейност Николина Ангелова е наградена с орден „1300 години България“ и с почетен знак „Кръстьо Пишурка“.

11.На обществени начала работеше и ВИС „Изгрев“ с р-л Иван Каменов от 1977 до 2003 г. Носител на бронзов медал от окръжни прегледи.

12.От 2011 г. работи ЖПФГ „Златна есен“, която ежегодно участва в организираните от общината фолклорни събори в област Монтана.

Съвместно с кметството, общината и ОУ „Климент Охридски“ се провеждат всички национални и местни празници.

Читалищната сграда се предоставя на всички възрастови групи и организации от селото за различни дейности, мероприятия и изяви.