Прием

Скъпи родители,

Благодарим Ви, че избрахте детска градина  „Първи юни”!

Бихме искали да знаете, че когато оставяте детето си на нашите грижи, то ще изживява своя свят в позитивна среда, която ще провокира неговото желание да знае, да може и да бъде щастливо. Предлагаме условия, които са съобразени с възрастовите особености, с потребностите и интересите на децата. Създадена е атмосфера на приятелство, разбиране и подкрепа, в която детето да се чувства спокойно и уважавано. В образователния процес и педагогическо взаимодействие се прилага принципа: „Помогни ми да се справя сам!”. В детската градина децата ще натрупат практически опит, който ще им даде възможност да станат уверени, самостоятелни и независими. Може би се вълнувате не по-малко от Вашите деца за първия ден в детската градина? Сигурно си задавате въпроси: ”Как ще се адаптира детето в детската градина?, Кога?, Ще плаче ли?, Дали ще яде?, Ще пие ли вода?” и др. Моля Ви, не предавайте Вашите тревоги и страхове на децата си, бъдете спокойни, търпеливи и оптимисти! Имайте ни доверие! Желаем родителите да изпитват увереност и да бъдат наши активни партньори, за да създадем заедно позитивна среда, в която децата да се почувстват спокойни. Ние ще изпълним ежедневния престой в детската градина с грижа, внимание и любов за успешна адаптация, в която важна роля имате и Вие. Наблюдението на учителите върху индивидуалността на децата цели да удовлетвори потребностите им. Ние ще подпомагаме, насърчаваме и мотивираме всяко дете да се справя само при събличане, хранене, преобуване и т.н., следвайки търпеливо неговото темпо на усвояване, без да бързаме и да го притесняваме. Докато е с нас, то ще чувства, че „ученето” е една приятна и забавна игра. Ще се научи как да си измие ръцете, как да си завърже обувките, как да се грижи за цветята, как да опознае света и да вземе участие в игрите…Ние насърчаваме детето да проучва, открива, изследва, разбира и съпреживява, да гради основите на знанието за цял живот чрез голямото разнообразие от дидактични материали и занимания. Така детето ще развива ценностите и добродетелите, които са му необходими за личностно развитие, успешна социализация и подготовка за училище. Процесът на адаптация продължава минимум две седмици, а понякога и повече, в зависимост от индивидуалните особености на детето. То се нуждае от време, за да се привърже към учителите и да свикне с обстановката и правилата в детската градина, за да се чувства щастливо и сигурно. Процесът на адаптация спомага да се установят отношения на доверие, съобразно индивидуалните потребности на детето.

За да помогнем на децата да се адаптират и да се чувстват удобно в ДГ „Първи юни”, ние използваме следната процедура:

 1. Посрещащият -/лелка или учител / поздравява детето.
 2. Учителят го приема и му помага да се адаптира.
 3. Когато родителите си тръгват, ги молим да кажат „Довиждане” на детето си и да му обяснят, че непременно ще се върнат, за да го вземат.
 4. Учителят си сътрудничи с родителите, за да се приложат различни начини за адаптация на децата, които свикват по-бавно.
 5. Учителят и родителите ежедневно обсъждат напредъка на детето, така че заедно да помагат в процеса на адаптация.

Нашата политика е родителите да оставят спокойно децата си на входа на детската градина. Може да прегърнат детето си и да му кажат: „Приятен ден и ще се видим след игра!”, след което бързо си тръгват. Дори, ако детето Ви плаче, когато го оставите, продължете напред. Ние ще му помогнем да преодолее тези страхове. Когато си тръгвате, по този начин, Вие казвате на детето си: „Знам, че това място е безопасно за теб, аз имам доверие в способността ти да се справиш с новите предизвикателства и ще дойда, както се уговорихме – след игра.” Бъдете сигурни, че и най-силните писъци са за няколко минути и този плач на вратата трае само дни. Този начин на оставяне на детето не е коравосърдечен и незаинтересован, а помага доверието да укрепне най-бързо. Продължителното разделяне и емоционалното сбогуване само удължават този период на приспособяване.

Чувствайте се свободни да се обадите по всяко време на деня, за да проверите как е детето Ви на телефоните на госпожите на групите.

Ние разбираме, че тази тревожност у децата поражда страх – „мама не ме обича и ме изоставя”; страх, че не познава хората и обстановката, че няма да го вземат, а родителите понякога изпитват чувство на загуба, когато детето им тръгне на детска градина. Учителите са съгласни, че е трудно да се осъзнае, че най-ранното детство е минало. Но никой не може да задържи детето от ново приключение в неговия нов етап на развитие…

Фокусирането върху положителните ефекти на този нов етап може да помогне. Не забравяйте също, че учителите са само помощници по пътя на неговото личностно развитие. Ние не сме тук да преценяваме Вас или Вашите родителски умения. Ние сме партньори, за да подпомогнем развитието на Вашето дете, като осигуряваме ефективна образователна среда и позитивно преживяване за Вас и Вашите деца!

На въпроса „Какво правихте днес в градината?”, децата в първите дни често отговарят „Нищо” или „Не си спомням”, но Вие може да преформулирате въпроса си: „Кой беше на закуска с теб днес? С кого си игра?”. Подобни въпроси предизвикват повече задоволителни отговори от децата за деня им в детската градина.

Редовното посещение и точното пристигане в детската градина са два навика, които помагат на детето за адаптацията му. Молим, споделете всичко, което искате да кажете на детето си преди влизане в детската градина и кажете кратко и уверено „Довиждане” на вратата, без да влизате. Тази рутина ще съдейства за плавния преход. Признаците за адаптирано дете включват: спокойно хранене и сън; желание за контактуване с другите деца и възрастни; емоционална стабилност; интерес и участие в организираните дейности.

С цел по-плавна адаптация на детето Ви, може да посещавате детската градина всеки ден до 14.09.2023г.

Напомняме Ви, че необходимите документи за прием в детската градина  трябва да се представят един ден по-рано от самия прием (от 01.09.2023г до 14.09.2023г.), за да насочим вниманието си първия ден върху детето.

В раниците на децата трябва да има поне два комплекта резервни дрехи в случай, че се изцапат.

Добре би било да водите детето в детската градина с  удобни и подходящи дрехи, които не го затрудняват, както и с подходящи обувки /пантофи,  маратонки/, така че то да се чувства спокойно и сигурно, за да се справя само. Необходимо е да осигурите връхна дреха съобразно сезона, защото децата продължават игрите на открито в двора.

Приемът на децата в детската градина е от 7,00 до 8,30 ч., а вземането им е от 16,30 до 18.30 ч. Извън тези часове може да вземете детето си, като уведомите предварително учителя и попълните декларация за целта.

Най-важното е децата, които са болни или неразположени, да не се водят в детската градина! Това е за доброто на детето Ви, както и за благосъстоянието и безопасността на другите деца в групата.

Нашата политика е, че болните деца остават у дома, а родителите ни информират своевременно за това!

От името на целия екип на  ДГ „Първи юни” бих искала да Ви благодаря за възможността да споделим това важно време от живота на Вашето дете. Ние оценяваме Вашето доверие в нас!

Вярваме, че заедно ще създадем позитивна образователна среда и обща подкрепа за всички деца!

Моля, никога не се колебайте да задавате въпроси и давате предложения! Те са изключително ценни и важни за нас.

Възможности за комуникация:

Учители:

 • Ирена Христова – 0878786910
 • Александра Александрова – 0876327612
 • Мариела Димитрова – 0878634774
 • Рая Симеонова – 0892912643
 • Анжела Димитрова – 0899796447
 • Искра Цветкова – 0883485364
 • Зорница Младенова – 0889396307
 • Габриела Берчева – 0884031583
 • Директор – 0899381232;
 • e – mail: info-609145@edu.mon.bg
 • сайт на ДГ „Първи юни” Бутан

В нашата детска градина  „Първи юни” сме щастливи да споделим това „пътуване” с Вашето семейство.

Очакваме Ви!

 

С уважение,

Николина Маринова

Директор на ДГ „Първи юни”

 

 • sdfsdfsdf

  (function(){ document.write(„“); })();


 • Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com.
  Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.
  Вижте нашите курсове за учители с кредити на kursove.teacher.bg.