Презентация на тема „Казанлък през Средновековието“

На 14 май 2019 г. Краеведският клуб при Гимназията, с ръководител Златина Чорева, проведе представителна изява в Литературно-художествения музей „Чудомир“. Присъстваха ученици от VIII и Х клас. Презентация на тема „Казанлък през Средновековието“ изнесе гл. ас. Симеон Хинковски, директор на Музея на СУ „Св. Климент Охридски“. Учениците се възползваха от възможността да задават въпроси, а училищната библиотека на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ получи книги – подарък.

 

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Четвърто място на финалите по волейбол при девойките XI-XII клас

За втора година момичетата ни са с четвърто място в ученическата надпревара във възрастовата група XI-XII клас. Без най-добрите ни волейболистки – Пламена Коременова и Мария Кривошийска, които са на подготовка с националния отбор, момичетата се предстаниха достойно и малко не им достигна да спечелят медали от тазгодишниге финали на ученическите игри във Варна.

Воденият от Тошко Узунов състав загуби на малкия финал от варненската Първа Езикова гимназия с 3:1.  На полуфиналите нашите паднаха с 3:2 от разложкото СУ „Петър и Иван Каназиреви“, които заслужиха сребърните медали, а шампионки в ученическите игри са представителките на СУ „Христо Смирненски“ град Банкя.

По-младият състав на гимназията – девойките VIII-X клас също се класираха за финали, като тяхната надпревара започва през юни.

Снимките са предоставени от г-н Узунов, информация - Press TV
Публикувано в Без категория | Коментирайте

Второ място за XI Б клас в инициативата „Младите лидери на Казанлък 2019“

С минимални разлики в Младежкия дом днес бяха отличени трите най-добри отбора във финалния кръг на надпреварата на Община Казанлък „Младите лидери на Казанлък 2019“. Победителите във втория, последен кръг са единадесетокласниците на:  СУ„Екзарх Антим I“ със 79 точки, с 2 точки разлика ПХГ„Св. св. Кирил и Методий“ са втори със 77 точки и ППМГ “Никола Обрешков“ със 72 точки се наредиха на трето място.

Нашите победители

Яни, Росица, Мария, Пламена, Иванела, Наталия

 

Моменти от състезанието

 

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Престижна награда

Г-жа Ваня Денчева, главен учител и преподавател по география и икономика в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, получи наградата “Учител на годината” за 2019 г. в направление хуманитарни науки.

Призът „Учител на годината” е награда за цялостния принос на учителя в областта на образованието, присъждан всяка година от Синдиката на българските учители със сътрудничеството на МОН на 11 май – денят, в който православната църква чества св. св. Кирил и Методий. Тази година той се организира за двадесет и втори път.

„Учител на годината” е престижна награда за задълбочена професионална подготовка и висока обща култура, постигнати високи и трайни резултати педагогическата дейност, авторитет и уважение от ученици и родители,  носители и инициатори на педагогически иновации, висока култура на педагогическо общуване, пример за гражданско поведение, иницииране в прилагането на информационните технологии.

Отличието се присъжда в десет направления:

I. Предучилищно възпитание и подготовка

II. Начално образование

III. Хуманитарно направление

IV. Природо-математическо направление

V. Изкуства и спорт

VI. Професионално образование

VII. Директори и заместник-директори

VIII. Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници

IX. Млади учители

X. Учители-наставници

         

  

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Отбелязахме патронния си празник

Снимки: Наталия Иванова, Стефани Таралежкова, Наталия Бяндова
Публикувано в Без категория | Коментирайте

Това е нашето училище! Това сме ние!

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Кулинарно шоу

Днес в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя кулинарно изложение на тема „Здравословно хранене“. Негов инициатор са учениците, работещи по проект „Посланици на здравето“. Свои маси подредиха всички класове, но се оказа, че никак не е лесно да се готви здравословно. Почти всички бяха наблегнали на сладкиши, с красив външен вид и пълни с нездравословни, но вкусни вещества.

При тази ситуация, на журито като че ли не му беше много трудно да класира представените блюда.

Оценители на предложените храни бяха госпожа Румена Петрова – директор на Гимназията, госпожа Мария Чочева – технолог-учител от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм и Васко Ганин – ученик в XIБ клас.

Първа награда получи XIА клас, предложили следното меню:

  • Зелена салата с авокадо
  • Пилешко руло, с лук и сирене чедър и гъби, увито в бекон
  • Киноа с пълнени гъби
  • Здравословен хляб с извара и овесени трици
  • Руло от тиквички и крема сирене
  • Брауни с черен шоколад и орехи

На второ място бе класиран XIIВ клас, а на трето – VIIIБ. Журито даде и две поощрителни награди – на IXБ и XIВ клас.

Победителите – XIА клас

 

 

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Участваме в украсата на Казанлък за Великден

Днес в парк „Розариум“ и пред сградата на Община Казанлък бяха изложени ръчно украсени от децата и учениците на Казанлък великденски яйца и зайчета.

14 зайчета и 15 великденски яйца ще изпъстрят Казанлък по време на най-светлия християнски празник – Великден.

Нашето яйце и по проект на преподавателя по изобразително изкуство – госпожа Цветелина Попова, реализиран от учениците от VIII клас.

Публикувано в Без категория | Коментирайте

22 април – Международен ден на земята

Ученици и учители от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязяха Международния ден на земята, като засадиха 30 тополки край Енинска река. Учениците, включили се в акцията са от IXA, XA, XБ, XВ и XIБ клас.

        

Снимки: Цветелина Петрова и Ваня Косева
Публикувано в Без категория | Коментирайте

Приключението „Младите лидери на Казанлък“ – част 1

Днес два отбора от нашето училище участваха в инициативата „Младите лидери на Казанлък“. За тазгодишното издание това е втори състезателен ден от първия тур. Утре е последният. Във всеки от дните участват по седем отбора. Победителите от трите кръга, проведени на 14, 20 и 21 април ще мерят сили на 11 май за званието „Най-добър клас на Казанлък“. За зла участ, жребият отреди двата наши отбора – от XIБ и XIВ клас, да се състезават в един и същи ден. Днес те вложиха много устрем, воля и желание за победа в единадесетте игри, подготвени от организаторите. Показаха страхотни качества при изготвянето на тактиката и стратегията при преминаване на игрите, прекрасна комуникация между участниците, добра чуваемост и умения за поемане на отговорност. С две думи, бяха добре сработени екипи. За съжаление победителят е само един.

Днес най-добрите лидери са XIБ.

Пожелаваме им успех на финала!

Победителите: Росица, Мария, Пламена, Яни, Наталия и Иванела – XI Б

Отборът на XI В клас – Борислав, Бурчин, Теодора, Мариан, Ивета и Естир

Публикувано в Без категория | Коментирайте